Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΜΜΕ ‘’ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ… ΠΑΤΡΙΔΑ’’ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΗΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


ΜΜΕ ‘’ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ… ΠΑΤΡΙΔΑ’’ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΗΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Posted by anacondagr

ΜΜΕ ‘’ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ… ΠΑΤΡΙΔΑ’’

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΗΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Πάντα η σχέση πολιτικής και ΜΜΕ είναι ενδιαφέρουσα. Είναι η σχέση που μπορεί να αναδείξει να συντηρήσει ή να αφανίσει ακόμη. Είναι η σχέση που έχει υπολογίσιμο ειδικό βάρος και που πάντα λαμβάνεται υπόψη σε οποιαδήποτε σχεδίαση. Επιπλέον η σχέση αυτή δεν έχει πατρίδα καθώς τα συμφέροντα διαπλέκονται διεθνώς, με στόχο τον έλεγχο του συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άποψη του Σέρβου Προέδρου Τάντιτς για τα ΜΜΕ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τα σερβικά ΜΜΕ ανεξάρτητα ιδιοκτησίας. Βέβαια ο ίδιος είχε υπογράψει νόμο περί πληροφόρησης, ο οποίος όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο και ο ίδιος ήθελε να ελέγξει την όλη κατάσταση.


«Τώρα στον Πρόεδρο δεν αρέσουν οι εκδόσεις της Ringier, από τις οποίες δέχτηκε το βραβείο πολιτικού πολιτισμού πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε αμέσως μετά τη βράβευση η Ringier αγόρασε το εβδομαδιαίο έντυπο ΝΙΝ, που ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στη Σερβία, με κόστος 750.000 ευρώ, δηλαδή λίγο πιο ακριβά από τις εγκαταστάσεις του πρώην εκδοτικού γραφείου τους στο Βελιγράδι στο κέντρο της πόλης.


Πιστεύεται επίσης ότι πλέον δεν του αρέσει ο Ελληνικής ιδιοκτησίας σέρβικος τηλεοπτικός σταθμός, που ευνοϊκά πουλήθηκε στον έλληνα εκατομμυριούχο Μίνωα Κυριακού, ο οποίος πρώτα επισκέπτεται το γραφείο του Τάντιτς κάθε φορά που έρχεται στο Βελιγράδι, έγραψε ο δημοσιογράφος Svetomir Marjanovic.


Δεν βλέπω τίποτα παράξενο στο γεγονός, ότι τα μέσα στη Σερβία που στηρίζονται σε ξένα κεφάλαια λειτουργούν προς το συμφέρον των αφεντικών τους. Επίσης είναι φυσιολογικό ότι τα μέσα ενημέρωσης σέρβικης ιδιοκτησίας, να φροντίζουν περισσότερο για τα συμφέροντα της Σερβίας, διότι έτσι υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα. Ωστόσο, τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, κυρίως εφημερίδες, έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς λόγω της οικονομικής κρίσης, της απαξίωσης και μη επαγγελματισμού τους (…). Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ότι όλα τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης θα εξαφανιστούν, αν τα πράγματα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και τότε ποιος θα ελέγχει απόλυτα το σύστημα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: