Τα τελευταία ψήγματα εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής διασκορπίσθηκαν χθες, με τη «διαρροή», στο πρακτορείο Reuters, των βασικών συμπερασμάτων της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης της οικονομίας από την τρόικα! Η κυβέρνηση χάνει και τη δυνατότητα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, αφού το «σφυρί» των επικείμενων σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων περνά στα χέρια εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Μόλις την Κυριακή, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση είχε εκδώσει μια οργισμένη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" για "ξένους Επιτρόπους - Ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα».
Όμως, λίγα μόνο 24ωρα χρειάσθηκαν για να επιβεβαιωθεί ότι ένας κρίσιμος τομέας άσκησης της οικονομικής πολιτικής περνά από τα χέρια των κυβερνώντων στους ξένους πιστωτές:
n Όπως τονίζει η τρόικα στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τοReuters, «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων (...) Για την επιτάχυνση της διαδικασίας (σ.σ.: των ιδιωτικοποιήσεων), για να διασφαλισθεί το μη αναστρέψιμο της όλης διαδικασίας, συγκροτείται ο κατάλληλος διοικητικός μηχανισμός: μια υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων διοικούμενη από ανεξάρτητο και επαγγελματικό διοικητικό συμβούλιο θα ιδρυθεί σύντομα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα μπορούν να ορίζουν παρατηρητές στο συμβούλιο αυτής της υπηρεσίας. Επιπλέον, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία, η αποστολή συμφώνησε (σ.σ.: με την κυβέρνηση) ότι η εκπλήρωση δεσμευτικών στόχων σε τριμηνιαία βάση για τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων θα είναι μέρος των όρων του αναθεωρημένου μνημονίου».
Εν ολίγοις, παρότι γίνεται μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι δυσμενείς πολιτικές εντυπώσεις (χαρακτηριστικό είναι ότι οι «τροϊκανοί» στο συμβούλιο του φορέα ιδιωτικοποιήσεων αναφέρονται ως «παρατηρητές»), γεγονός είναι ότι:
1. Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αναλαμβάνει μια ανεξάρτητη υπηρεσία, στα πρότυπα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
2. Η νέα υπηρεσία δεν θα δέχεται εντολές από την κυβέρνηση. Χάνεται το δικαίωμα «βέτο», για παράδειγμα, στην περίπτωση που προσφερθεί ένα οφθαλμοφανώς χαμηλό τίμημα για κάποιο περιουσιακό στοιχείο του κράτους.
3. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με μόνο γνώμονα την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων που θα τεθούν στο νέο μνημόνιο για τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων (αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των στόχων θα διακόπτεται η χρηματοδότηση της χώρας).
4. Έτσι, η νέα υπηρεσία καλείται να εξασφαλίσει τα 50 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν το συνολικό στόχο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αδιαφορώντας για το αν θα χρειασθεί να εκποιηθεί ακόμη και ολόκληρη η περιουσία του «πλούσιου» Ελληνικού Δημοσίου, υπολογιζόμενης αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ, για να συγκεντρωθεί το 1/6 αυτής της αξίας. Σημασία θα έχουν μόνο οι στόχοι του μνημονίου, αφού η μη επίτευξή τους θα συνεπάγεται στο εξής διακοπή των δόσεων των διεθνών δανείων διάσωσης και χρεοκοπία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μνημόνιο, όπως και σε όλες τις αναθεωρημένες εκδοχές του, ουδέποτε τέθηκαν ως τώρα δεσμευτικοί στόχοι για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι οι στόχοι του αναθεωρημένου μνημονίου θα είναι τελικά πολύ πιο φιλόδοξοι από αυτούς που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο νέος στόχος είναι να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και όχι έως το 2013, γι’ αυτό και εντάχθηκαν στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ και του 21% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», που προγραμματιζόταν να γίνουν το 2012. Επιπλέον, το Δημόσιο σπεύδει να «ξεφορτωθεί» και τα μικρά ποσοστά μετοχών που έχει στην Εθνική και την Alpha Bank (1,6% και 0,6% αντίστοιχα).
Πάντως, φαίνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την πίεση των πιστωτών έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα εκποίησης σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Η αρχή που έγινε με τον ΟΤΕ δείχνει καθαρά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: για το 10% των μετοχών του Οργανισμού το Δημόσιο δεν θα εξασφαλίσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, πουλώντας περίπου στο 1/4 της τιμής στην οποία είχαν αγοράσει το πρώτο τους «πακέτο» οι Γερμανοί το 2008...
sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου