Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011
Ρήτρα για χρεοκοπία ή haircut θέτουν οι τράπεζες στο rollover των ελληνικών ομολόγων – Γιατί η Γαλλία έφερε νέο σχέδιο και γιατί προειδοποιούν με Restricted Default οι οίκοι αξιολόγησης
Ρήτρα για χρεοκοπία ή haircut θέτουν οι τράπεζες στο rollover των ελληνικών ομολόγων – Γιατί η Γαλλία έφερε νέο σχέδιο και γιατί προειδοποιούν με Restricted Default οι οίκοι αξιολόγησης
29/06/11 - 07:25
* Εκτύπωση
Ρήτρα για χρεοκοπία ή haircut θέτουν οι τράπεζες στο rollover των ελληνικών ομολόγων – Γιατί η Γαλλία έφερε νέο σχέδιο και γιατί προειδοποιούν με Restricted Default οι οίκοι αξιολόγησης
Τα πρώτα σοβαρά εμπόδια στην πρόταση των Γάλλων για το rollover του ελληνικού χρέους έχουν ανακύψει και το παράδοξο είναι ότι εμφανίστηκαν πριν καν ξεκινήσει η υλοποίηση του.
Η αναφορά η ελληνική κρίση χρέους συνιστά ένα πρόβλημα πιο πολύπλοκο από ότι αρχικά πιστεύαμε, του γενικού διευθυντή του Institute of International Finance (IIF), Charles Dallara.
Το IIF θα είναι αυτό που θα συντονίσει την διαδικασία του rollover.
Το γαλλικό σχέδιο όπως παρουσιάστηκε αρχικά αφορά την 30ετή χρηματοδότηση της Ελλάδας, με τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να επανεπενδύσουν ένα μίνιμουμ 70% των ομολόγων που διαθέτουν σε νέα ομόλογα.
Πρόκειται για ομόλογα ωρίμανσης 30ετών που θα λάβουν αρχική εγγύηση από το SPV και αξιολόγηση ΑΑΑ. Το ετήσιο επιτόκιο των εν λόγω ομολόγων πιθανότατα να διαμορφώνεται από 5,5% έως 8%.
Η πρόταση αυτή ευνοεί το ελληνικό δημόσιο καθώς στο διάστημα 2012 με 2014 λήγουν 97-100 δις ευρώ.
Ωστόσο όταν έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να συμμετάσχουν και επενδυτικά χαρτοφυλάκια funds και αμοιβαία στο rollover αυτομάτως υπήρξαν αντιδράσεις για την διάρκεια τα 30 χρόνια είναι πολλά και αυτομάτως προέκυψε και δεύτερη εναλλακτική πρόταση
Η δεύτερη πρόταση αφορά στην επανεπένδυση ενός μίνιμουμ 90% των ελληνικών ομολόγων των σε νέα ομόλογα με διάρκεια 5 έτη και πιθανό επιτόκιο στο 5,5%.
Ωστόσο η πλειοψηφία των επενδυτών και κυρίως τραπεζών ζητούν σαφή εξασφάλιση ότι αν υιοθετήσουν το rollover δεν θα υπάρξει χρεοκοπία ή haircut. Επειδή ουδείς μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι ο ρόλος του EFSF του ευρωπαϊκού ταμείου που θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα.
Παρ΄ ότι το EFSF αποτελεί αδιαμφισβήτητα δικλείδα ασφαλείας ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται καθώς επανεμφανίσθηκαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα με ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να βαθμολογηθεί ως Restricted Default δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία.
Τόσο η Fitch όσο και η Standard and Poor’s ήταν σαφείς ότι μοιάζει με χρεοκοπία θα βαθμολογηθεί ως χρεοκοπία.
Προφανώς άφησαν και ανοικτά παράθυρα τονίζοντας εκ νέου τις παραμέτρους για την μη ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος.
Ωστόσο όλες οι ενδείξεις φαίνεται ότι συγκλίνουν στο εξής.
Αν δεν αλλάξουν οι βασικές παράμετροι του rollover είναι πιθανό να βαθμολογηθεί η χώρα ως Restricted Default δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία.
Οι δυνητικοί συμμετέχοντες
Είναι προφανές ότι οι ζυμώσεις συνεχίζονται και ακόμη αναζητείται η βέλτιστη λύση ώστε να υλοποιηθεί το rollover χωρίς πιστωτικό γεγονός.
Θεωρητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες, πρακτικά θα συμμετάσχουν συγκεκριμένες τράπεζες και το κυριότερο από όλα θα πρέπει να αποσαφηνισθούν οι όροι του rollover και οι παράμετροι των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν.
1)Οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα συναινέσουν σε roll over. Συνολικά κατέχουν 70 δις ευρώ περίπου αλλά προφανώς δεν θα συμπεριληφθούν όλα.
Οι ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον οι 15 μεγαλύτερες θα συμμετάσχουν στην διαδικασία rollover ακόμη και με τους μη ευνοϊκούς όρους για λόγους στήριξης της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας.
Από τα 53 δις ευρώ της συνολικής έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στο χρέος τα ομόλογα που λήγουν στο διάστημα 2012 με 2014 είναι περίπου 18 – 20 δις ευρώ.
2)Οι Γαλλικές τράπεζες ήδη έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους η Societe Generale και η Credit Agricole θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης θα συμμετάσχει τόσο η BPCE καθώς και η BNP Paribas.
4)Οι Γερμανικές τράπεζες τουλάχιστον 6 με 8 φαίνεται ότι συμφωνούν και θα συμμετάσχουν.
5)Εσχάτως και η UniCredit ανέφερε ότι θα εξέταζε roll over, ενώ και η Intesa San Paolo θα συναινέσει σε μια διαδικασία επιμήκυνσης.
6)Η Dexia επίσης θα συμμετάσχει σε ελληνικό rollover.
7)Ο καταλύτης όμως στην όλη διαδικασία είναι η ΕΚΤ. Αν συμμετάσχει που είναι και το πιθανότερο τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβαθμιστεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης αλλά να μην υπάρξει Credit Event.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει 48 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα άμεσα.
Επίσης έμμεσα κατά 53 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα από τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών και 65 δις ευρώ εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για να παράσχει ρευστότητα στην ΕΚΤ.
Ποιοι θα συμμετάσχουν σε rollover
15 ελληνικές τράπεζες 55 δις ευρώ – Θετικές
ΕΚΤ 48 δις ευρώ - Το εξετάζει
Γερμανικές τράπεζες 16-17 δις ευρώ – Θετικές
Γαλλικές τράπεζες 14 δις ευρώ - Θετικές
Ασφαλιστικά Ταμεία Ελλάδος 15 – 17 δις ευρώ – Θετικά
Οι μεγαλύτερες τράπεζες
Κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 5,4 δισ. ευρώ – Θετική
BNP Paribas 5 δις ευρώ - Θετική
Societe Generale 2,4 δις ευρώ – Θετική
Dexia 3,51 δις ευρώ – Θετική
Commerzbank 2,9 δις ευρώ – Θετική
ING 2,425 δις ευρώ Θετική
BPCE 1,540 δις ευρώ Θετική
HSBC 1,5 δις – Θετική
Deutsche Bank 1,09 δις ευρώ – Θετική
KBC 909 εκατ ευρώ
Credit Agricole 854 εκατ ευρώ – Θετική
Unicredit bank 801 εκατ ευρώ – Θετική
Esrte Bank 757 εκατ ευρώ – Θετική
Rabobank 637 εκατ ευρώ – Θετική
Santander 513 εκατ ευρώ – Θετική
WestLB 97 εκατ ευρώ
BBVA 293 εκατ ευρώ
Intesa San Paolo 292 εκατ ευρώ – Θετική
Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ
KFW 3,8 δις ευρώ
Commerzbank 2,9 δισ. ευρώ
Deutsche Bank (+Postbank) 1,6 δισ. ευρώ
LBBW 1,4 δισ. ευρώ
Allianz 1,3 δισ. ευρώ
Munich Re 1,1 δισ. ευρώ
EAA1,1 δισ. ευρώ
DZ Bank 1,0 δισ. ευρώ
LBB 364 εκατ. ευρώ
NordLB 273 εκατ. ευρώ
HSH Nordbank 200 εκατ. ευρώ
BayernLB 120 εκατ. ευρώ
WestLB 97 εκατ. ευρώ
Helaba 78 εκατ. ευρώ
Talanx 9 εκατ. ευρώ
Hypo Real Estate 5 εκατ. ευρώ
Πως θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός
Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 30 -35 δις δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους
2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.
Αν το rollover πραγματοποιηθεί με στόχο την διευκόλυνση δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός . π.χ. αν οι τράπεζες εμφανισθούν ότι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για το rollover, στην αντίθετη περίπτωση το credit event θα είναι γεγονός.
Όμως το ακόμη βασικότερο ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
Αν η Ελλάδα ζητήσει roll over αυτομάτως θα θεωρηθεί αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία ή Restricted Default περιορισμένη χρεοκοπία.
Αν συμβεί αυτό θα έχει χαθεί όλη η προσπάθεια του κέρδους που μπορεί να υπάρξει από ένα rollover. Το κέρδος προφανώς είναι χρονικό και μόνο καθώς με επιμήκυνση το χρέος δεν μειώνεται.
Οι σκέψεις που έχουν υπάρξει είναι ομάδα κατόχων ομολόγων να ζητήσουν επιμήκυνση με την λογική της διευκόλυνσης προς το ελληνικό κράτος.
Ουσιαστικά το rollover να είναι μια αυστηρά εθελοντική διαδικασία.
Στο σκηνικό συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση μέσω rollover του ελληνικού χρέους θα πρέπει να προστεθεί και μια άλλη παράμετρος εξίσου ενδιαφέρουσα.
Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν ως μέλη της ISDA δηλαδή της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS είναι και βασικοί διαπραγματευτές αγοράς στο ελληνικό χρέος primary dealers.
Η παράμετρος αυτή αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας στο εγγύς μέλλον για τον αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
Μεγάλη η πιθανότητα να επιδιώξουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος το οποίο σχεδιάζεται από ορισμένους κύκλους.
Ομόλογα ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών
Ποσά σε δις ευρώ – ομόλογα Ελλάδος
Τράπεζα Σύνολο Επενδυτικό Εμπορικό
Εθνική 18,6 17,8 0,8
Alpha 4,6 4,6 0,050
Eurobank 6,6 6,5 0,096
Πειραιώς 8,7 8,5 0,2
Κύπρου 1,894 1,8 -
Marfin 2,8 2,8 -
ATE 4,6 4,5 0,100
TT 5,3 5,218 0,146
Σύνολο 53,09 51,7 1,5
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου