Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Κόκορας παστιτσάδα


Κόκορας παστιτσάδα
Η φημισμένη κερκυραϊκή παστιτσάδα στο πιάτο σας. Μια πεντανόστιμη συνταγή που από τη στιγμή που τη δοκίμασα στη μαγική Κέρκυρα, πριν από πολλά χρόνια, τη φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Εκτέλεση
Βίντεο
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 120 λεπτά
Share
Υλικά
1 κόκορας 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες1/4 φλ. ελαιόλαδο1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες1 πρέζα κανέλα τριμμένη1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο1 πρέζα μπαχάρι2 κ.σ. πελτέ ντομάτας1 κ.γλ. ζάχαρη3/4 φλ. κόκκινο κρασί2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου) αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή, τριμμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: