Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Καθοριστικές για τις τράπεζες οι επόμενες 40 ημέρες


Καθοριστικές για τις τράπεζες οι επόμενες 40 ημέρες

Στο επίκεντρο, κεφαλαιακή επάρκεια, καταθέσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Στο κρισιμότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τις επόμενες 40 ημέρες να κρίνονται καθοριστικές για την πορεία των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι διαρκείς, σχεδόν καθημερινές, συναντήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο αποτυπώνουν την αυξημένη ανάγκη διαρκούς διαχείρισης και εποπτείας της κατάστασης, η οποία κινδυνεύει να αναβαθμισθεί σε πραγματική κρίση.
Και αν η ανακοίνωση της συγχώνευσης των Alpha Bank – Eurobank αποτέλεσε παράθυρο αισιοδοξίας για τα τεκταινόμενα στον κλάδο, αυτό το παράθυρο έχει κλείσει. Κάτι, που εξάλλου αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο.
Μπορεί χθες ο κ. Βενιζέλος να επανέλαβε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωσυστήματος και ότι, ως εκ τούτου, υπάρχει πλήρης εγγύηση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο, η εκτίμησή του ότι οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και να αυξάνονται, αποτυπώνει μέρος της αλήθειας και, συγκεκριμένα, την εικόνα του τελευταίου 20ημέρου του Ιουλίου, πως όντως υπήρξε επαναπατρισμός καταθέσεων. Ωστόσο, η επιδείνωση της κρίσης μετά το 15αύγουστο ενεθάρρυνε τις εκροές αποταμιεύσεων, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί ακόμη και σήμερα. Η δε τελευταία φοροεπιδρομή αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο κύμα εκροής αποταμιεύσεων.
Αλλά η απώλεια καταθέσεων αποτελεί μόνον μια πτυχή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Η έλλειψη ρευστότητας είναι βασικό πρόβλημα, που σταδιακά αφορά σε όλο και περισσότερα ιδρύματα. Η καθυστέρηση ενεργοποίησης του πακέτου των εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ, λόγω της άρνησης της ΕΚΤ να δεχθεί τα σχετικά collaterals, οδήγησε ήδη δύο τράπεζες στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) της Τράπεζα της Ελλάδος. Και, σύμφωνα με πληροφορίες του 24h, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και τρίτη ιδιωτική τράπεζα να καταθέσει τα χαμηλής εξασφάλισης στοιχεία του ενεργητικού της στη Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει ρευστότητα.
Αλλά και στο μέτωπο της κεφαλαιακής επάρκειας υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Οι απομειώσεις, στις οποίες αναγκάζονται οι τράπεζες λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επισφάλειες που θα πρέπει να εγγράψουν στον ισολογισμό τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπιέζουν τα εποπτικά τους κεφάλαια και καθιστούν επιβεβλημένες τις αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα στελέχη της BlackRock θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους τους στα εγχώρια ιδρύματα και αναμένεται να καταδειχθεί το συνολικό ποσό των χρημάτων, που θα πρέπει να αντληθούν για τη διατήρηση των εποπτικών κεφαλαίων στα επίπεδα που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όμως, στην περίπτωση, που οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορέσουν να καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τα τραπεζικά αυτά ιδρύματα θα πρέπει να υπαχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκδίδοντας κοινές μετοχές, που θα περιέλθουν για μια διετία στο Ταμείο.
Θανάσης Κουκάκης
24h NewsRoom

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: