Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η αγορά αποτιμά τις τράπεζες σαν να μην έχουν κεφάλαια…. Πως περιουσία 450 δισ έφθασε να τιμολογείται 6,6 δισ ευρώ; - Ο κλάδος χρειάζεται τεράστιες κεφαλαιακές ενισχύσεις….

  

Η αγορά αποτιμά τις τράπεζες σαν να μην έχουν κεφάλαια…. Πως περιουσία 450 δισ έφθασε να τιμολογείται 6,6 δισ ευρώ; - Ο κλάδος χρειάζεται τεράστιες κεφαλαιακές ενισχύσεις….

28/09/11 - 07:22
Η αγορά αποτιμά τις τράπεζες σαν να μην έχουν κεφάλαια….  Πως περιουσία 450 δισ  έφθασε να τιμολογείται  6,6 δισ ευρώ; - Ο κλάδος χρειάζεται τεράστιες κεφαλαιακές ενισχύσεις….
Η συντελούμενη χρηματιστηριακή κατακρήμνιση των ελληνικών τραπεζών έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την αξία τον πλούτο των τραπεζών.
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα με σχεδόν 450 δις ευρώ ενεργητικού, πραγματικής περιουσίας έφθασε να αποτιμάται με χρηματιστηριακούς όρους 6,6 δις ευρώ.
Στο παρελθόν όχι με όρους σταθμισμένου ενεργητικού όπως είναι και το ορθό αλλά με όρους γενικής αποτίμησης η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αντιστοιχούσε στο 18% της  περιουσία τους  του ενεργητικό τους.
Στην παρούσα φάση η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αντιστοιχεί στο 1,4% του συνολικού πλούτου των τραπεζών.
Με πιο κλασσικούς οικονομικούς όρους π.χ. το P/BV οι τράπεζες διαπραγματεύονταν στο 2,5  φορές την λογιστική τους αξία πριν 4-5 χρόνια και τώρα διαπραγματεύονται 0,18 σε κλαδικό επίπεδο.
Ποια είναι τα ηχηρά μηνύματα που περνάει η αγορά οι εναπομείναντες ξένοι και έλληνες επενδυτές μέσω της αποτίμησης των τραπεζών;
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι τράπεζες αποτιμώνται σχεδόν ωσάν να μην διαθέτουν κεφάλαια.
Η διάθεση των επενδυτών είναι να πιέζουν την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακή αξία του πλήθους των κυκλοφορουσών μετοχών προεξοφλώντας ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τα κεφάλαια σε απόλυτο μέγεθος είναι πολύ χαμηλότερα των υφιστάμενων.
Η αγορά δεν αποδέχεται ότι τα κεφάλαια είναι 34 δις σε κλαδικό επίπεδο αλλά πολύ λιγότερα.
Το μείζον ερώτημα είναι όχι γιατί συμβαίνει αυτό προφανώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ή νέου μεγάλου haircut στα ομόλογα και η Blackrock απαξιώνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αλλά κυρίως τι μπορεί να γίνει ώστε να ανατραπεί αυτό το απαξιωτικό σκηνικό για τις τράπεζες.
Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Εθνική τράπεζα.
Αποτιμάται στα 2,57 δις ευρώ η Εθνική τράπεζα ενώ η Finansbank εμφανίζει αποτίμηση στο τουρκικό χρηματιστήριο περίπου 3 δις ευρώ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η Εθνική πρόσφατα άντλησε 1,8 δις ευρώ κεφάλαια αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος της Εθνικής αποτιμάται -2,3 δις ευρώ περίπου δηλαδή δεν έχει καμία χρηματιστηριακή αξία.
Άλλο παράδειγμα η αποτίμηση της Eurobank στα 492 εκατ μια τράπεζα με 80 δις ενεργητικό και 5 δις κεφάλαια και πλειάδα δραστηριοτήτων και πραγματικών αξιών αποτιμάται 492 εκατ!!!!
Άλλο παράδειγμα δεν μπορεί η Marfin και η Πειραιώς να έχουν την ίδια αξία με την Κύπρου αποτελεί επίσης ανορθόδοξη προσέγγιση.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά ότι το ΧΑ δεν αποτιμά αξίες αλλά λειτουργεί ως αφαιρετικός μηχανισμός…δυνητικών χαμένων κεφαλαίων.
Το ΧΑ δεν προεξοφλεί αύξηση αλλά μείωση κεφαλαίων άρα αυτό αντικατοπτρίζεται στις χρηματιστηριακές αξίες που απαξιώνονται.
Αυτά είναι διαπιστώσεις.
Τι μπορεί ή πρέπει να συμβεί;
Μέχρι τώρα η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις άμεσα ή έμμεσα που έχουν ανακοινώσεις οι τράπεζες είναι πολύ κατώτερες των κεφαλαιακών τους αναγκών στην πραγματικότητα.
Π.χ. αν μια τράπεζα ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ η αγορά την αντιμετωπίζει ως μικρή ενίσχυση κεφαλαίων καθώς θεωρεί ότι οι πραγματικές ανάγκες μπορεί να ξεπερνούν τα 3 ή 4 ή 5 δις ευρώ.
Άρα για να υπάρξει μεγάλη ανατροπή σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο χρειάζονται όχι απλά κεφάλαια αλλά πολλά κεφάλαια;
Π.χ. τα 1,25 δις ευρώ αύξησης κεφαλαίου και 500 εκατ ομολογιακού που ανακοίνωσαν η AlphaEurobank δεν είναι αρκετό.
Αυτό δεν αποτελεί μια υποκειμενική προσέγγιση αλλά μια ρεαλιστική μετάφραση της αγοράς με βάση τις χρηματιστηριακές τιμές.
Το ίδιο ισχύει για όλες τις τράπεζες, στην κυριολεξία για όλες τις τράπεζες.
Η ΑΤΕ είναι ακόμη υπερτιμημένη λόγω του χαμηλότατου  free float που εμφανίζει η μετοχή  λόγω δημοσίου και τραπεζών εγγυητριών της αμκ.
Οι τράπεζες χρειάζονται μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που δεν θα καλύψουν μόνο τις υπαρκτές μελλοντικές ζημίες που θα υποστεί ο κλάδος αλλά θα καλύψουν και το έλλειμμα επενδυτικής ψυχολογίας που έχει δημιουργηθεί.
Οι τράπεζες πρέπει να αποτινάξουν το βάρος που φέρουν στην αντίληψη των επενδυτών ότι «οι τράπεζες χρειάζονται πολλά κεφάλαια». Όταν οι αγορές αποφανθούν ότι τα κεφάλαια των τραπεζών είναι επαρκή τότε και μόνο τότε θα υπάρξει ανατροπή του χρηματιστηριακού σκηνικού.
Οι τράπεζες θα ανακάμψουν και οι αποτιμήσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα. Οι αξίες θα εξορθολογιστούν και θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Όχι και ο τραπεζικός κλάδος να αποτιμάται 6,6 δις ευρώ; Μόνο οι καταθέσεις είναι 186 με 187 δις ευρώ αυτά δεν αποτιμώνται καν όπως και τα κεφάλαια.

Η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζών με όρους P/BV
Ποσά σε δισ  ευρώ
Τράπεζες
Κεφαλαιοποίηση 27/9/2011
P/BV
Εθνική
2,57
0,24
Alpha
0,673
0,16
Eurobank
0,492
0,12
Πειραιώς
0,525
0,17
Κύπρου
1,069
0,37
Marfin
0,531
0,14
ATE
0,431
0,98
TT
0,216
0,35
Attica bank
0,093
0,18
Proton bank
0,012.5
0,036
Σύνολο
6,612
0,2
www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: