Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Γονατίζουν και οι βιοκαλλιεργητές


Γονατίζουν και οι βιοκαλλιεργητές

Δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την κρίση τα βιολογικά προϊόντα, που παρουσιάζουν κάμψη συνολικά, μολονότι οι τιμές έχουν πέσει αισθητά, λένε επαγγελματίες του χώρου, «αν και εξακολουθούν να είναι πιο ακριβά, επειδή ακριβώς παράγονται με διαφορετικό τρόπο και έχουν άλλες απαιτήσεις».
Στην αρχή της κρίσης, περίπου πριν από δύο χρόνια, κάποιες μεγάλες εταιρείες που βρέθηκαν «ανοιχτές» έκλεισαν σχεδόν αμέσως, άλλες συνενώθηκαν και άλλες «έσπασαν» από μία σε δύο μικρότερες για να επιβιώσουν.
Οσες απ' αυτές κατάφεραν να παραμείνουν μοιάζει να έχουν βρει το δρόμο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πολλές πάντως επιχειρήσεις που είναι «όρθιες» συμβαίνει διότι είναι οικογενειακές και συνεπώς έχουν μειωμένα έξοδα και λιγότερους μισθούς. Συνεπώς έχουν περισσότερα κίνητρα να συνεχίσουν, εκτός από την αγάπη τους για τις βιοκαλλιέργειες.
Η Ελενα Μαγείρου, παραγωγός από τα Κύθηρα (ελιές, λάδι, αμπέλια, κρασί κ.τ.λ.), που προχώρησε στη λειτουργία του πρώτου βιοοικοαγροτουριστικού πιστοποιημένου ξενώνα στην Ελλάδα, βάζει και μερικές ακόμα παραμέτρους για τη διακίνηση των βιολογικών και τις τιμές τους. Και μας εξηγεί τι σημαίνει πιστοποιημένος ξενώνας. «Σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή πώλησης των βιολογικών -όπως και στα συμβατικά- έχει ο μεσάζοντας, καθώς στο ράφι φτάνει στο 40% πιο πάνω απ' ό,τι είχε διατεθεί απ' ευθείας στον καταναλωτή ή στα μαγαζιά. Το διαπίστωσα εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με όλους. Να δίνουν οι μικροί παραγωγοί χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές ή σε μικρά καταστήματα και οι μεγαλύτεροι με τον ίδιο τρόπο σε πολυκαταστήματα. Κάποιοι το κάνουν. Μπορεί ακόμα να εξαπλωθεί η ιδέα των επισκέψιμων αγροκτημάτων, μέσα από το Διαδίκτυο, όπως γίνεται στην Τοσκάνη, όπου οι παραγωγοί πωλούν με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα τους, διαδίδοντας παράλληλα και την ιδέα της βιολογικής γεωργίας».
Σε ό,τι αφορά το πιστοποιημένο αγρόκτημά της, λέει: «Οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα περιλαμβάνουν από τον τρόπο χτισίματος του σπιτιού (φυσικά υλικά, οικολογικά χρώματα κ.ά.) μέχρι το σαπούνι, το οποίο πρέπει να είναι βιολογικής προέλευσης. Δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά».
Στο προσκήνιο επιστρέφει πανηγυρικά ύστερα από μικρή απουσία η μεγαλύτερη πανελλήνια έκθεση βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, το ecofestival 2011. Στην έκθεση (4-6 Νοεμβρίου) που διοργανώνει η ΔΗΩ παίρνουν μέρος παραγωγοί και επιχειρηματίες από τους τομείς: αγροτουρισμός, οικολογική δόμηση, τυποποίηση και μεταποίηση βιολογικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εισαγωγής, είδη προσωπικής υγιεινής, νοικοκυριού, λιπάσματα, μηχανήματα, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, διαχείριση φυσικών πόρων κ.λπ.
Περίπτερο θα έχει και ο χώρος των καλλυντικών με πιστοποιητικά βιολογικής προέλευσης ή παρασκευής (υπάρχουν διάφορα στάδια). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά των καλλυντικών έχει χτυπηθεί αρκετά λόγω της οικονομικής κρίσης και ο κλάδος βρίσκεται σε αμηχανία. Στα βιολογικά προϊόντα, όπως και σε πολλές περιπτώσεις στην αγορά των συμβατικών, γίνονται πωλήσεις χωρίς να γίνονται εισπράξεις αφού τα καταστήματα δεν έχουν να πληρώσουν τους παραγωγούς. Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου και πάει λέγοντας.
Σημαντικό στοιχείο στην εμπορία των βιολογικών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010), το ότι η αναλογία του αριθμού των μεταποιητών επί του συνόλου των παραγωγών είναι κατά πολύ υψηλότερη στην Ε.Ε. των «21» σε σχέση με την Ε.Ε. των «12».
Ο αριθμός των μεταποιητών αυξάνεται σε ορισμένα κράτη-μέλη, όπως είναι η Τσεχία και η Ουγγαρία. Για προϊόντα που χρειάζονται μεταποίηση, όπως π.χ. το βιολογικό γάλα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους παραγωγούς που πρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους στη συμβατική αγορά λόγω της έλλειψης μιας αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων.
Η λιανική πώληση των βιολογικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, δείχνει ότι αντιστοιχεί στο 1,9% των οικιακών δανείων (τα τελευταία στοιχεία είναι λίγο προ της κρίσης). Το 80% των δαπανών για τα βιολογικά συγκεντρώνεται μόνο σε τέσσερα κράτη-μέλη: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία.
«Σήμερα η αγορά αντιμετωπίζει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για σωστή προβολή, έξυπνες ευκαιρίες και ευρεία διάθεση των βιολογικών», τονίζει η ΔΗΩ εν όψει και του ecofestival.

Δεν υπάρχουν σχόλια: