Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Καταστροφικός κυβερνητικός πανικός Χρύσα Ταβουλάρη


Καταστροφικός κυβερνητικός πανικός

Χρύσα Ταβουλάρη
Χρύσα Ταβουλάρη

Αυτό δεν είναι αλαλούμ, είναι πανικός, και πανικός σημαίνει μη νηφάλια σκέψη, αδυναμία συντονισμού και πολύ περισσότερο αδυναμία λήψης αποφάσεων. Όχι, δεν θα αναφερθώ στις γκάφες, τις αστοχίες, την αδυναμία λήψης και υλοποίησης αποφάσεων τους τελευταίους μήνες. Θα περιγράψω μόνο τι συνέβαινε λίγα λεπτά πριν την έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Σημειώστε ότι αυτή η συνεδρίαση είναι καθοριστική γιατί υποτίθεται οι αποφάσεις του είναι η διαβεβαίωση στην τρόικα ότι μέτρα θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν.
Λοιπόν, οι διαρροές κι όχι μόνο, από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια από το πρωί μιλούν για απόσυρση του μέτρου της εφεδρείας, γιατί ξαφνικά ανακάλυψαν ότι έχει συνταγματικά προβλήματα. Αυτό που από τις αρχές του μήνα είχαν πει με επιστολή τους όχι κάποιοι αντίπαλοι του μέτρου και της κυβέρνησης, αλλά μια σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η αρχική διαρροή διανθίζεται με άλλη διαρροή ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός στο twitter ενημερώνει ότι η εφεδρεία είναι στην ατζέντα του υπουργικού και μάλιστα θα ληφθούν αποφάσεις. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το ΑΠΕ δίνει επίσημα ότι το θέμα της εφεδρείας θα τεθεί στο υπουργικό αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.. Κι όλα αυτά ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικα συλλέγουν τα στοιχεία και προσπαθούν να πείσουν και τους εαυτούς τους ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περάσει και να υλοποιήσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε.
Το θέμα πλέον της κυβέρνησης δεν είναι ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτήσει σοβαρές προτάσεις, δεν μπορεί να τις υποστηρίξει, πολύ δε περισσότερο να τις υλοποιήσει. Το σημερινό αλαλούμ, με την εφεδρεία και μάλιστα όταν 10 υπουργεία είναι υπό κατάληψη, δεν είναι απλώς ενδεικτικό. Είναι χαρακτηριστικό. Είναι η απόδειξη ενός ανεξέλεγκτου πανικού, που στις σημερινές συνθήκες μείζονος κρίσης μπορεί να αποβεί καταστροφικός ...Όχι για την κυβέρνηση. Για την χώρα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: