Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οχι άλλοι φόροι στα ακίνητα


Οχι άλλοι φόροι στα ακίνητα

Άρης Σπηλιωτόπουλος
Άρης Σπηλιωτόπουλος

Μια παλαιά ευρωπαϊκή παροιμία λέει ότι “οπουδήποτε υπάρχει αποτυχία, εκεί υπάρχει απερισκεψία, κάποια πρόληψη για την παντοδυναμία της τύχης, κάποιο μέτρο έχει παραλειφθεί, πράγμα που ποτέ δεν συγχωρεί η φύση”. Η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού γιατί πολιτεύτηκε χωρίς βαθύτερη σκέψη, με αναξιοπιστία, με ιδεοληψίες, με έλλειψη σοβαρότητας και προγραμματισμού φτάνοντας τη χώρα και τους Έλληνες σε σημείο ταπεινωτικό. Και όλα αυτά γιατί εμμένει σε μια οικονομική πολιτική, όπου καθημερινά αποφασίζονται καινούργια μέτρα αλλά κανένα τελικά δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα σήμερα να βαθαίνει η ύφεση, να στερεύει η αγορά από ρευστό και την κρίση τελικά να πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Το έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε ενάμιση χρόνο, επιβλήθηκε γιατί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε ολιγωρίες, σε αυτοσχεδιασμούς της στιγμής, σε λάθος μοντέλο και στην υπεκφυγή από την ουσία του ζητήματος, που δεν είναι άλλο από το προφανές: την συρρίκνωση της μαύρης τρύπας όχι μέσα από την συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, τις απολύσεις, τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις υπερχρεωμένων και σπάταλων οργανισμών και φορέων του.
Ακόμη και αν οι πολίτες βρουν τα χρήματα και πληρώσουν είναι σίγουρο ότι η ύφεση θα επιμηκυνθεί γιατί αυτά τα χρήματα δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ στην πραγματική οικονομία. Έχει υπολογισθεί δε ότι και αν ακόμη εισπραχθεί το χαράτσι στα ακίνητα θα ισοδυναμεί μόνο με το μισό του ελλείμματος του ΟΣΕ.
Συνεπώς, ούτε για όλα τα παραπάνω, ούτε για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς (ο σεβασμός στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι αυτό που διαφοροποιεί τον αστικό τρόπο οργάνωσης της πολιτείας από τον τρόπο του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού), σήμερα κανείς δεν δικαιούται να εμφανίζεται ότι στηρίζει την επιβολή δυσβάστακτων φόρων στα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: