Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στο αυτόφωρο η φοροδιαφυγή


Στο αυτόφωρο η φοροδιαφυγή

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσδιόρισε τα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζονται τα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής απέστειλε σήμερα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικεφαλής του οικονομικού εγκλήματος, Νίκος Παντελής προς τους διευθύνοντες όλων των εισαγγελιών της χώρας.

Με δεδομένο ότι η συμβατότητα της διάταξης της αυτόφωρης διαδικασίας, αποδεικνύεται στην πράξη από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ο κ. Παντελής αριθμεί συγκεκριμένα οικονομικά εγκλήματα για τα οποία μπορεί να εφαρμοστεί, όπως η διακράτηση του ΦΠΑ και του Φόρου Κύκλου Εργασιών, που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ καθώς και μη καταβολή βεβαιωμένων φόρων, που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Στην εγκύκλιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους καταθέτες του εξωτερικού που έσπευσαν να βγάλουν τα κεφάλαιά τους, εκτός Ελλάδας, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται “ιδιαίτερα προκλητικές”, ενώ επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμο και επιβεβλημένο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παντελής σημειώνει ότι για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ δεν ενδείκνυται η εφαρμογή του αυτόφωρου. Παράλληλα, ζητά από τους εισαγγελείς όλης της χώρας να ενημερώνεται τακτικά για την πορεία των υποθέσεων φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένα αδίκημα, όπως και η διαφθορά στο δημόσιο, αποτελούν “τις κύριες αιτίες που έχει περιέλθει η χώρα σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: