Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σε θέση μάχης κυβέρνηση - απεργοί


Σε θέση μάχης κυβέρνηση - απεργοί

Σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ αυτή την ώρα έξω από τον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκονται παρατεταγμένες τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, ο οποίος από τις 8.30 το βράδυ διεξάγει "διαπραγματεύσεις" με τους περίπου 350 απεργούς που έχουν "ταμπουρωθεί" στη χωματερή, αποκλείοντας την πύλη εισόδου. Υστερα από τις διαδοχικές, άκαρπες διαπραγματεύσεις, τα τελεσίγραφα που εξέπεμψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την επείγουσα εγκύκλιο Λοβέρδου και τις εισαγγελικές παραγγελίες για πιστή τήρηση του αυτοφώρου και απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμάτων, η σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΠΟΕ - ΟΤΑ εισέρχεται πια σε οριακό σημείο.

Κλειστή από εργαζόμενους στην καθαριότητα η είσοδος του ΧΥΤΑ
Κλειστή από εργαζόμενους στην καθαριότητα η είσοδος του ΧΥΤΑ
Η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα ανάμεσα στο προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους δημάρχους και τον υπουργό Εσωτερικών τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε αμέσως μετά, αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η συνέχιση της 48ωρης αποχής το Σάββατο και την Κυριακή για όσους δουλεύουν υπερωριακά, 48ωρη απεργία τις ίδιες ημέρες για όσους εργάζονται για συμπλήρωση ωραρίου, 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη και συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Τα απορριμματοφόρα των ιδιωτικών εταιρειών έχουν πάντως αρχίσει το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.
Π.Κουκουλόπουλος: Την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν σκουπίδια
"Την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν πουθενά στο νομό Αττικής" δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δεκτίο ειδήσεων του Mega ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την επίλυση του θέματος, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
"Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί αίμα" πρόσθεσε ο κ.Κουκουλόπουλος, ερωτηθείς αν θα επέμβει η αστυνομία για να ανοίξει τις χωματερές που βρίσκονται υπό κατάληψη και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους.
Εκκληση στους απεργούς να επιτρέψουν την είσοδο των απορριματοφόρων των ιδιωτικών εταιρειών στο ΧΥΤΑ, απηύθυνε μιλώντας επίσης στο Mega ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η βία και να συνεχιστεί ο διάλογος με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Εντολή εισαγγελέα για ενεργοποίηση του αυτόφωρου
Η επείγουσα υγειονομική διάταξη που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας επιβάλλει την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους των αστικών κέντρων και το άνοιγμα των ΧΥΤΑ.
Η διάταξη τίθεται άμεσα σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενώ η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένης Ράικου, με νεώτερη εντολή της, ζήτησε την εφαρμογή των διατάξεων για τοαυτόφωρο σε όποιον εμποδίζει το άνοιγμα των ΧΥΤΑ και την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η υγειονομική διάταξη προβλέπει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
Παράλληλα τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
"Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες γιατί θα με πουν κινδυνολόγο", δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ραδιο 9 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι "από την ώρα που θα δημοσιευθεί η υγειονομική διάταξη επιλαμβάνονται τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν αυτά δεν μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν είναι "απλώς υποστηρικτής αλλά οπαδός των κοινωνικών αντιδράσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων ακόμη" καιπως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει έμμεσα όπλα εναντίον τους. "Αλλά ως υπουργός Υγείας", πρόσθεσε, "έχοντας ευθύνη για μια συγκεκριμένη κατάσταση αντιδρώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασα και στην κατάληψη στο κτίριο Υπατία το χειμώνα που εκεί ήταν μετανάστες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: