Μένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι
Καταργείται η αρχή της "ευνοϊκότερης ρύθμισης" όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή. Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Πως καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, όπως τις γνωρίζαμε
Στέλιος ΜπαμιατζήςΔημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 06 2011 23:13 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 07 2011 00:27
Φαίνεται πως η κυβέρνηση είτε θέλει είτε δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, να τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα της εργασίας και της υφιστάμενης εργασιακής νομοθεσίας. καθώς καταργεί την αρχή της "ευνοϊκότερης ρύθμισης".
Με απλά λόγια, τίθεται σε μηδενική βάση η οικονομική σχέση εργοδότη εργαζόμενου, ήτοι η βασικότερη αρχή όλων αφού αυτή είναι ο κεντρικός κορμός όλων των συλλογικών συμβάσεων.
Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους;
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θέτει την πρώτη βάση αμοιβών και εργασιακών σχέσεων.
Είναι η αφετηρία. Μετά από αυτή τη βάση ξεκινούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ώστε να ακολουθήσουν οι κλαδικές συμβάσεις, ενώ με τις επιχειρησιακές θεσπίζονται ακόμα θετικότερες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.
"Με την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κατ΄ ουσία, ο εργαζόμενος θα ξεκινά από το μηδέν κατά τη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη του", έλεγε μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Περισσότερα και από αυτά που ζητά η τρόικα
Το εξαιρετικό στοιχείο στην περίπτωση μας είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη ξεπερνά ακόμη και την απαίτηση της τρόικας για μειώσεις μισθών κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μέσα από τις ατομικές συμβάσεις, ανοίγει πλέον η πόρτα στις χαμηλότερες αμοιβές, αφού ο εργαζόμενος θα πιέζεται ουσιαστικά να συμφωνήσει και να πάρει ότι του δίνουν.
Μέσα από τις ατομικές συμβάσεις, ανοίγει πλέον η πόρτα στις χαμηλότερες αμοιβές, αφού ο εργαζόμενος θα πιέζεται ουσιαστικά να συμφωνήσει και να πάρει ότι του δίνουν.
Διαπραγματευτικά δεν θα έχει καμία δύναμη, αφού θα κάνει τα πάντα για να βρει δουλειά και να μην είναι άνεργος, σε μια χώρα που η ανεργία μαστίζει.
Η αντίδραση της ΓΣΕΕ ήταν οξύτατη.
Ο πρόεδρός της, Ι. Παναγόπουλος έκανε λόγο για "κατάργηση του εργατικού δικαίου, του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων", αλλά και για "κατάργηση του κοινωνικού ευρωπαϊκού κεκτημένου".
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως δημοσιεύονται στο Βήμα, στην ηλεκτρονική του σελίδα, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τα εξής για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αλλά και για την μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων:
- Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.
- Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.
- Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
- Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
- Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
- Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.
- Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.
- Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
- Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.
- Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).
Σώθηκε η εθνική σύμβαση
Η "κόκκινη γραμμή" της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παραμένει και δεν πρόκειται να θιγεί, όπως δήλωσε στο "ΒΗΜΑ" ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, αργά το βράδυ της Πέμπτης.
και αυτό διότι η κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης μπορεί να ισχύει για όλες τις συμβάσεις, αλλά δεν επηρεάζει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου