Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το αμπέλι, ο τρύγος και το παραδοσιακό τσίπουρο στην καρδιά της Μακεδονίας(+Βίντεο)


Δημοσιεύθηκε στο ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | 56 σχόλια »

Το αμπέλι, ο τρύγος και το παραδοσιακό τσίπουρο στην καρδιά της Μακεδονίας(+Βίντεο)

Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Οκτωβρίου 6, 2011
Απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας αιώνων…
 
Άπο τον Βισάλτη
Το αμπέλι μαζί με το σταφύλι και τα παράγωγα του ήταν γνωστά ακόμη από την παλαιολιθική εποχή. Κουκούτσια σταφυλιών έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές σε κατοικίες που ανάγονται στην εποχή του χαλκού!
Κατά την μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, και βοσκός του βασιλιά Οινέα. Ο Στάφυλος παρατήρησε ότι όταν έβοσκε τις κατσίκες του, κάποια από αυτές τρώγοντας τον καρπό των αμπελιών ”τρελαινόταν”!Τότε ο Στάφυλος μάζεψε μερικά σταφύλια και τα πήγε στον βασιλιά του. Ο Οινέας παρασκεύασε τότε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε “οίνο”, ενώ στον καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι) προς τιμήν του.
Αυτή την εποχή, από τέλη Σεπτεμβρίου ως και τα μέσα Οκτωβρίου όπως σε όλη την Μακεδονία έτσι και στην περιοχή της Βισαλτίας ξεκινάει ο τρύγος.Η γνώση της καλλιέργεια της αμπέλου είναι διαδεδομένη από τα βάθη της αρχαιότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λατρεία του Διονύσου από τους αρχαίους κατοίκους της
περιοχής.Γεγονός που επιβεβαιώνει και αρχαίος οργανωμένος ληνός(πατητήριο σταφυλιών)που έχει βρεθεί στην Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Δεν υπάρχουν σχόλια: