Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

"κούρεμα" στη διετία

"κούρεμα" στη διετία

 

Αντιστέκονται οι ιδιώτες στην πρόταση της Γερμανίας για "κούρεμα" 60% του ελληνικού χρέους. Διαπραγματεύσεις για να μην οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Νέο κούρεμα σε δύο χρόνια προβλέπουν οι αναλυτές
Ένα θρίλερ με τέλος προδιαγεγραμμένο και σκοτεινό,  θα ζήσει η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, καθώς είναι σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις Γερμανίας και Γαλλίες με τις τράπεζες για το ύψος του κουρέματος.
Τη Δευτέρα, για πρώτη φορά υπήρξε έμμεση αναφορά σε πιθανότητα μη εθελοντικού κουρέματος, από επίσημα χείλη.
Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου επίτροπου, Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, δήλωσε ότι η κομισιόν προτιμά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους να είναι εθελοντικο.
"Σαφώς είναι προτιμότερο, η συμμετοχή στο PSI να είναι εθελοντική, σημείωσε ο κ. Αλταφάζ.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και ενώ οι τράπεζες καλούνται να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να χάσουν χρήματα.
Οι διαπραγματεύσεις για το ύψος του κουρέματος συνεχίζονται και σε περίπτωση που αποφασιστεί ποσοστό χωρίς τη συναίνεση των ιδιωτών, θα σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δηλαδή πιστωτικό γεγονός με αρνητικές και απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, μένει να αποφασιστεί ο ρόλος και οι όροι της χρησιμοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης, την ώρα που στο τραπέζι πέφτουν και ιδέες για τη δημιουργία νέου ταμείου στήριξης με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας.
Θεσμικώς απαράδεκτη η κηδεμονία
Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε θεσμικώς αποδεκτό.
Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Η κα Μέρκελ, είχε κάνει λόγο για καθεστώς μόνιμης επιτήρησης των υπό διάσωση χωρών.
"Αλλιώς όλοι θα ζητούσαν βοήθεια" είπε χαρακτηριστικά.
Πυρετός διαβουλεύσεων στο Βερολίνο
Την ίδια στιγμή η καγκελάριος Μέρκελ, δέχεται πυρά στο εσωτερικό της Γερμανίας για την στάση της απέναντι στην κρίση χρέους.
Παράλληλα, το Βερολίνο πιέζει ασφυκτικά τις τράπεζες να δεχθούν υψηλό κούρεμα, ωστόσο φαίνεται ότι αυτές αντιστέκονται σθεναρά.
Οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να δεχθούν κούρεμα μέχρι 40%, την ώρα που η Γερμανία πιέζει για 60%.
Πιθανότατα να υπάρξει ένας συμβιβασμός στη μέση, δηλαδή κοντά στο 50%.
Όποιο και να είναι το ύψος του κουρέματος, αναλυτές εκτιμούν ότι σε μια διετία θα ακολουθήσει ακόμα ένα και επομένως θα πρέπει η Ελλάδα να αναλάβει νέες δεσμεύσεις και πολύ σκληρά μέτρα.
Η καγκελάριος Μέρκελ, συγκαλεί τη Δευτέρα την ΚΟ του κόμματός της για να την ενημερώσει, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τους όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: