Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών, EFSF και Ελλάδα
Πρόταση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει η Κομισιόν στις χώρες-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα, ο Ευρώπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε μια απόφαση για την ενίσχυση των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, μόλις δυο μέρες πριν τη συνάντησή, την Κυριακή, των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν επί της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, της χρήσης του EFSF αλλά και της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.Αναφορικά με την πρόταση για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από την Κομισιόν, πηγή αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές που εξετάζονται. Είναι πιθανό να υπάρξει κάτι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Εάν παρουσιαστεί πριν την Σύνοδο, η απόφαση θα ακολουθήσει σύντομα» υποστήριξε η εν λόγω πηγή.
Ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι όλες οι χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενισχύσουν τις τράπεζες τους μέσω των αγορών ή με δική τους κρατική στήριξη. «Είμαι αισιόδοξος ότι τουλάχιστον όλες οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορούν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους είτε μέσω των αγορών, είτε μέσω δικών τους κεφαλαίων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε επίσης ότι ο EFSF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών ως «ύστατη λύση», συμφωνώντας ουσιαστικά με τη γερμανική θέση.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες, πριν καταφύγουν σε κρατική βοήθεια, διαθέτουν και άλλα μέσα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, ενώ ο επικεφαλής της διεύθυνσης για την Ευρώπη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αντόνιο Μπόργκες, επανέλαβε πως ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και Ισπανίας ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης του χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.
Διαφωνία Γαλλίας Γερμανίας για την πρόσβαση στο EFSF και τις τράπεζες
Την ίδια ώρα, Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) αναφορικά με την αγορά κρατικών ομολόγων. Αυτό είναι κάτι που επιθυμεί η Γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό προκαλεί την αντίδραση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt από πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, οι δύο χώρες δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν επί των κανόνων εφαρμογής του μηχανισμού ευρωστήριξης, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του οποίου αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δυνατής ερμηνείας των νέων ευρωπαϊκών μηχανισμών: της επαναγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, για τον κατευνασμό των αγορών, και τη διάθεση κεφαλαίων στα κράτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση, αντιτίθεται στην διασταλτική αυτή ερμηνεία.
Την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να διστάσουμε» να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την ενίσχυσή τους απέναντι στην κρίση χρέους. Όμως, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων δεν είναι δικαιολογημένη παρά μόνο «εάν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Ο ρόλος της Ελλάδας
«Όλη η συζήτηση για την ελληνική πτώχευση είναι μία γερμανική, όχι μία ευρωπαϊκή, συζήτηση» υποστήριξε, εν τω μεταξύ, στο Bloomberg ο Στέφαν Κολινιόν, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η δέσμευση οπουδήποτε αλλού, συμπεριλμβανομένης της Γαλλίας, είναι να αποφευχθεί αυτό (σ.σ. η πτώχευση) με όλα τα δυνατά μέσα» προσέθεσε.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο ηγετών οφείλονται και στη διαφορετική κατάσταση των δύο οικονομιών, σύμφωνα με το πρακτορείο καθώς, η γαλλική οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου η συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος είναι μικρότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου