Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 17 ΙΑΝ. 2012


ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 17 ΙΑΝ. 2012


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Σερβία Μέλος του CERN

Συνδεδεμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) καθίσταται η Σερβία, καθώς υπεγράφη σχετική συμφωνία μεταξύ του γενικού διευθυντή του CERN, Ρολφ-Ντήτερ Χόυερ και του προέδρου Μπόρις Τάντιτς στη Γενεύη.

Κατά την παραμονή του στην ελβετική πόλη, ο κ. Τάντιτς  είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη και γενικό γραμματέα της Διάσκεψης  για τον Αφοπλισμό, Κάσιμ Τοκάγεφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών του ΟΗΕ για την Ευρώπη, Γιαν Κούμπις, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Φράνσις Γκάρυ,  αλλά και με τον γενικό διευθυντή το Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ.

20Η Επέτειος της Συμφωνίας του ΝΤΕΫΤΟΝ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δημιουργία της Σερβικής Δημοκρατίας, συστατικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και του εορτασμού του προστάτη της Αγίου Στεφάνου, ο πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ, επισήμανε ότι υποχρέωση όλων είναι η διαφύλαξη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Αναφερόμενος στα εγκλήματα του παρελθόντος, σημείωσε ότι ενέχονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη πως η μία πλευρά έχει μόνο θύματα και η άλλη θύτες, ζητώντας παράλληλα την προσαγωγή των εγκληματιών ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι στις τελετές στη Μπάνια Λούκα παρέστη ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), καθώς και ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος.

Διπλωματική Εκπροσώπηση Μαυροβουνίου από Σερβία–Κροατία- Βουλγαρία

Σε 42 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι σερβικές διπλωματικές αποστολές εκπροσωπούν και τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου και των  πολιτών του. Στη βάση σχετικής συμφωνίας, η Σερβία στέκεται αρωγός σους πολίτες του Μαυροβουνίου σε τρίτες χώρες σε περιπτώσεις θανάτου, σοβαρών ατυχημάτων και ασθενειών, αλλά και συλλήψεων ή προσαγωγών, ενώ μεριμνά για την παράταση των διαβατηρίων και των θεωρήσεων εισόδου τους και για την έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών.

Ανάλογες συμφωνίες έχει συνάψει η Ποντγκόριτσα με το Ζάγκρεμπ και τη Σόφια, για εκπροσώπηση από την Κροατία σε Αυστραλία Χιλή και ΗΠΑ και από τη Βουλγαρία σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν και Μολδαβία.

Αυτό είναι το όραμα των ανεξαρτήτων κρατών που δημιούργησαν κάποιοι στα Δ. Βαλκάνια, που ούτε να εκπροσωπηθούν δεν μπορούν σε ‘άλλες χώρες, ενώ διαπραγματεύονται ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η νοημοσύνη μας σε κίνδυνο…

Καμία Μείωση των Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις Philip Gordon, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αποχώρηση ή μείωση Αμερικανικών Στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εκεί μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

Λόγω της υπάρχουσας  κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και ειδικά στο Βορρά το επίπεδο δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα παραμείνει το ίδιο δηλαδή περίπου 7000 στρατιώτες από τους οποίους σχεδόν 1000 είναι αμερικανοί .

Βελιγράδι και Πρίστινα προέβησαν σε Αμοιβαίες Απαγορεύσεις Εισόδου Αξιωματούχων στα εδάφη τους

«Ανώφελο πολιτικό σκάνδαλο» χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των Αλβανών στη νότια Σερβία, Σαΐπ Καμπέρι και Ριζά Χαλίμι, την απαγόρευση της εισόδου στο σερβικό έδαφος του υπουργού Διασποράς του Κοσσόβου Ιμπραήμ Μάκολι.  Ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς κ. Καμπέρι πρόσθεσε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Μακόλι δεν ήταν παρά μια συμβολική πράξη για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επέκρινε τη σερβική κυβέρνηση ως «παράγοντα αποσταθεροποίησης στη νότια Σερβία και στα Δυτικά Βαλκάνια, γενικότερα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς σημείωσε ότι «οποιοσδήποτε από το Κόσσοβο μπορεί να έλθει στη Σερβία με την ιδιότητα του απλού πολίτη αλλά όχι του υπουργού» και διευκρίνισε ότι αυτό αναφέρεται ρητά στη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, δεν ενέκρινε την επίσκεψη του διαδόχου του σερβικού θρόνου Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, της συζύγου του και του πρώην υπουργού και αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Μπόζινταρ Τζέλιτς, στο Κόσσοβο, οι οποίοι σχεδίαζαν να επισκεφθούν το Πατριαρχείο του Πετς και τη μονή Βίσοκι Ντέτσανι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κούτσι είναι αρμόδιος για την έγκριση των επισκέψεων Σέρβων αξιωματούχων στο Κόσσοβο και είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται η είσοδος στο Κόσσοβο σε δημόσια πρόσωπα της Σερβίας. Σύμφωνα με πηγές της Πρίστινα, η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου ελήφθη στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας, μετά την απαγόρευση να επισκεφθεί το Μπουγιάνοβατς και το Πρέσεβο ο υπουργός Διασποράς του Κοσσόβου Ιμπραήμ Μάκολι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: