Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου...


Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου...


Του Γιώργου Κύρτσου
Τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκε η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, και ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 2011 έναντι του 2010 εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους «γαλάζιους» και τους «πράσινους» που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό οικονομικό και....
κοινωνικό αδιέξοδο.
Κακοδιαχείριση
Χρόνο με το χρόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εισπράττουν αστρονομικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν κρίνουμε από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Αυγενάκη, η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων αυξήθηκε από 48,8 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 54 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Σαν να μην έφτανε αυτό, έλαβαν και 4,8 εκατομμύρια ευρώ ως «οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς», ενώ το ανάλογο ποσό ήταν 4,3 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Υπήρξε, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 10% και σε αυτό το είδος της χρηματοδότησης.
Το ζήτημα είναι εκρηκτικό από πολιτική άποψη για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις των οποίων οδήγησαν τη χώρα στην υπερχρέωση και στη συνέχεια στη χρεοκοπία.
Τα δύο μεγάλα κόμματα συντηρούν αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλων, χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα συγκεκριμένα στελέχη και συμβούλους των ηγετών τους, νοικιάζουν πολυτελέστατα ακίνητα και γενικά έχουν αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν οδηγηθεί στην υπερχρέωση. Χρωστάνε σε κρατικών συμφερόντων ή επιρροής τράπεζες γύρω στα 210 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δεσμεύσει την κρατική επιχορήγηση σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για μία επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου για τις τράπεζες και τα ίδια τα κόμματα, εφόσον κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την εξέλιξη του εκλογικού ποσοστού τους, από το οποίο εξαρτάται το είδος της επιδότησης, ούτε βέβαια μπορεί να δεσμευτεί για τη συνέχιση της πλουσιοπάροχης κρατικής επιχορήγησης από το χρεοκοπημένο Δημόσιο.

Κακό παράδειγμα
Με την τιμητική εξαίρεση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εκπρόσωποι των δύο πολιτικών κομμάτων επιμένουν στη διατήρηση προκλητικών προνομίων, παρά τη δικαιολογημένη αντίδραση των φορολογούμενων πολιτών. Έτσι, οι βουλευτές εξακολουθούν να έχουν υπερβολικά υψηλές αποδοχές με κριτήριο την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Απολαμβάνουν επίσης απαράδεκτων προνομίων, όπως είναι το αφορολόγητο του μεγαλύτερου τμήματος του εισοδήματός τους και συγκεκριμένων επιδομάτων, η δωρεάν χρήση πολυτελούς αυτοκινήτου, το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, η εξυπηρέτησή τους από 4-5 υπαλλήλους που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και είναι στις περισσότερες περιπτώσεις συγγενείς και φίλοι τους.
Τα λάθη και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων 60 ετών. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι» είναι να δώσουν το καλό πολιτικό παράδειγμα, λέγοντας «ναι» στη δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και στην κατάργηση των προνομίων των βουλευτών. Όσο παραμένουν κλεισμένοι στο «χρυσό κλουβί» της εξουσίας που δημιούργησαν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των τελευταίων.
Από:  citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: