Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Διαφωνία αρχηγών για τις συντάξεις - Στο Μαξίμου η τρόικα για την τελική διαπραγμάτευση


Διαφωνία αρχηγών για τις συντάξεις - Στο Μαξίμου η τρόικα για την τελική διαπραγμάτευση

  
Την «ευρύτατη συμφωνία» των αρχηγών σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης πλην ενός (τις συντάξεις) το οποίο χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λίγο μετά την ολοκλήρωση της 8ωρης σύσκεψης - θρίλερ των πολιτικών αρχηγών. Στο Μαξίμου έφθασε ξανά η τρόικα για την τελική διαπραγμάτευση.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Πρώτος αναχώρησε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος προέβη σε δύο «ηρωϊκές» δηλώσεις που δημιούργησαν αμφιβολίες για τις προθέσεις του σχετικά με την παραμανονή του ή όχι στην κυβέρνηση. Η πρώτη, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, καταφεύγοντας σε στίχο του Καβάφη: «Ο αρνηθείς δε μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι όχι θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι -το σωστό- σε όλη τη ζωή του».
Και η δεύτερη έξω από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Καλλιρόης: «Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ την προσπάθεια όλων, του πρωθυπουργού και των αρχηγών. Ομως επειδή η χώρα περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, δεν μπορώ μέσα σε μία ώρα να προσδιορίσω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια, χωρίς τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τουτου κατέθεσα τις ενστάσεις μου και τους είπα "όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων».
Ακολούθησε πρωθυπουργική ανακοίνωση: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».
Σε δεύτερη ανακοίνωση, με το ίδιο περιεχόμενο που διανεμήθηκε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, προστέθηκε η φράση ότι "ο κ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις." ενώ η φράση «συμφώνησαν σε όλα» αντικαταστάθηκε από το «υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος».
Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για το επίμαχο θέμα, το οποίο αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με την Τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας κατέφθασαν λίγο αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, από τα γραφεία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαίωσε τη διαφωνία γύρω από τις συντάξεις.
"Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο". Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.
Υστατες προσπάθειες διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο
Μέχρι τις 8:00 το βράδυ η σύσκεψη διεκόπη δύο με τρεις φορές προκειμένου ο Λουκάς Παπαδήμος να συνομιλήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ολι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς γίνεται μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, με σκοπό να υπάρξει απάλυνση κάποιων από τα μέτρα.
Οι αρχηγοί κατέφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα. Χωρίς δηλώσεις εισήλθαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, με αιχμές ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τις ευρωπαϊκές πιέσεις: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθειές τους προθέσεις».
Σε άλλη αίθουσα του μεγάρου Μαξίμου βρέθηκαν εξ' αρχής οι κύριοι Βενιζέλος και Κουτρουμάνης, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη όποτε κλήθηκαν από τους αρχηγούς.
ΤΟ ΒΑΡΥ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Στον τομέα των συντάξεων η τρόικα ζητά:
  • 15% μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων από το πρώτο ευρώ
  • 15% μείωση των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες
  • 7% μείωση των κύριων συντάξεων στο ΝΑΤ (αναδρομικά από 1/1/2012)
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%
  • Κατάργηση εισφορών για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας & τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, οι οποίοι καταργούνται
  • Μείωση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3% (από 1/1/2013)
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι οτι το ασφαλιστικό μπορεί να ξανανοίξει καθώς όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο αν από τη μείωση των εισφορών προκύψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό τότε ενδέχεται να γίνει νέα μείωση των συντάξεων.
Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης επανεξέταση των παροχών των ταμείων που έχουν περιοδικές και εφάπαξ καταβολές τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης.

Ως προς τα εργασιακά η τρόικα ζητάει:
  • Μείωση όλων των κατώτατων μισθών κατά 22% (586 ευρώ μικτά)
  • Μείωση κατά 32% του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών (527 ευρώ μικτά)
  • Πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του 2015
  • Πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%
Η μετενέργεια ισχύει μόνο για τρεις μήνες και μετά τη λήξη της εάν δεν υπάρξει νέα θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού ο βασικός μισθός.
Το προσχέδιο συμφωνίας που έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί περιέχει όπως φαίνεται και γκρίζες ζώνες καθώς προβλέπει την επανεξέταση του καθεστώτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασιας τον Ιούλιο καθώς και το πλαίσιο των ελληνικών κατώτατων μισθών που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με συγκρίσιμες χώρες. Όμως στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ποιες είναι οι "συγκρίσμες χώρες" με παράγοντες της κυβέρνησης να αναφέρουν την Πορτογαλία και την Ισπανία χωρίς να αποκλείουν και ανατολικές χώρες όπως η Βουλγαρία".
Για τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο η τρόικα απαιτεί:
  • Άρση της μονιμότητας
  • Κατάργηση του κανονισμού Εργασίας
  • Εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων
  • Μείωση συμβασιούχων
  • Περιορισμό εισαγωγών στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
  • Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων τον Ιούνιο για την περικοπή περίπου 440 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,2% του ΑΕΠ.
Τον Ιούνιο προβλέπονται νέα μέτρα με την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών αλλά και την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: