Κατόπιν τετράωρης συζήτησης στην Επιτροπή, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την Ντόρα Μπακογιάννη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ.-Αιτιολογώντας την επιλογή συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως προκειμένου να επιτευχθεί το κούρεμα του χρέους και η ανταλλαγή των ομολόγων, πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ατελές ελληνικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν προβλέπει συλλογική εκπροσώπηση των ομολογιούχων- και «προκειμένου να υπάρχει πλήρες ισχύον ελληνικό δίκαιο, πρέπει να δημοσιευθεί ο νόμος μέχρι αύριο, ώστε να εκδοθεί η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου, αλλιώς δεν θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου: Η 12η Μαρτίου, (σ.σ. ημέρα της ανταλλαγής των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο), είναι πάρα πολύ κοντά στην 14η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει ανάγκη η χώρα ταμειακά διαθέσιμα».
«Δεν νομίζω πως θα ήθελε κανείς να διευκολύνει ομολογιούχους- και μάλιστα αυτούς που είναι αρρύθμιστες οντότητες και κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γίνεται καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο». Από κει και πέρα, «το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης- δηλαδή το ελληνικό δίκαιο- και δεν υπάρχει καμία απειλή για τη δημόσια περιουσία, (δρόμοι, πλατείες, ορυκτός πλούτος, αρχαιολογικοί χώροι), για οτιδήποτε σχετίζεται με τη δημόσια κτήση και υπόσταση».
Οι εξηγήσεις του κ. Βενιζέλου, συνάντησαν τη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και την αντίθεση των μικρότερων κομμάτων:
«Οι προθεσμίες είναι για την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι για την συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Η ομολογία του υπουργού ότι το νομοσχέδιο γίνεται κατεπείγον επειδή στις 14 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14 δισ., δείχνει πως δεν ήταν κατεπείγουσα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου» υποστήριξε ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ).
«Ο ακριβής χρόνος ψήφισης, έχει πολύ μεγάλη σημασία» απάντησε στον εισηγητή του ΛΑΟΣ ο Ε. Βενιζέλος. «Το κόμμα σας έχει υπερψηφίσει με ενθουσιασμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έχει συσταθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την ανάληψη των σχετικών δεσμεύσεων. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο απ' αυτό που ψηφίσατε».
Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το PSI, «ο κάθε σπεκουλαδόρος θα μπορεί να βγει απ' τη διαδικασία και να αξιώνει να πληρωθεί στο άρτιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο, να μην καταβληθούν τα ποσά ως χρεολύσια απ' τις 14 Μαρτίου και μετά, να μετακινηθούν τα ομόλογα, να μετακινηθεί η ονομαστική τους τιμή και ο χρόνος πληρωμής, να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Ελληνες καταθέτες ασφαλείς και να φέρουν τις καταθέσεις τους πίσω; Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρω, ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Αριστεράς.
«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ' αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το PSI αποτελεί κρίκο σε μιαν αλυσίδα με συνέπεια την χρεοκοπία του λαού- και απ' αυτή την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων».
«Ο υπουργός κάνει κατάχρηση του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση αφιερώνει στον εαυτό της τέσσερις μήνες από την 26η Οκτωβρίου και δίνει στη Βουλή λίγες ώρες. Μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε θυροκολλητή τετελεσμένων αποφάσεων» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου