ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΙΔΙΩΤΩΝ
Υψηλά ιστάμενη πηγή της Gazprom με την οποία ήρθε σε επικοινωνία το defencenet.gr αιτιολογώντας την απόφαση της ρωσικής εταιρείας να μην καταθέσει δεσμευτική πρόταση και συνεπώς να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό γι την ΔΕΠΑ τόνισε τα εξής:
"Θέσαμε κάποια θέματα για τα οποία δεν λάβαμε ποτέ απαντήση. Ο ίδιο ο Α.Μίλερ κατά την τελευταία του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, ζήτησε να πληροφορηθεί πως σκέπτεται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στο νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας την είσπραξη των χρεών των ιδιωτών προς την εταιρεία. Τα χρέη αυτά ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ χονδρικά. από τα οποια τα 400 εκατ. ευρώ είναι των μεγαλο-οφειλετών της ΔΕΠΑ. Υπήραν και άλλα ζητήματα, στα οποία δεν δόθηκαν απαντησει, αλλά αυτό ήταν το σημαντικότερο."
Πρακτικά η Gazprom ζητούσε εγγυήσεις υπό την μορφή νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προέβλεπε την εγγύηση του δημοσίου σε περίπτωση που για κάποιους λόγους δεν γινόταν εφικτή η καταβολή των χρεών αυτών στην Gazprom. Κάτι που δεν έγινε και κατ'αυτό τον τρόπο δεν κατατέθηκε η προσφορά.
Τώρα, σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, πιθανότητα η κυβέρνηση (τυπικά το ΤΑΙΠΕΔ) δεν θα κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, αλλά θα επιχειρήσει με κάποι τρόπο να δώσει παράταση, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κάθοδος της Gazprom σε αυτόν.
Σε διαφορετική περίπτωση ρωσικό επενδυτικο ρεύμα στην Ελλάδα, τέλος τουλάχιστον όχι με την ορμή που θα ερχόταν..
Μάλιστα κάποιες πηγές, θέλουν να έχει διαμηνυθεί από την πλευρά της Κομισιόν ότι η ελληνική υπόθεση (ΔΕΠΑ) θα εξεταστεί «πακέτο» με την εν εξελίξει έρευνα της Ε.Ε. για μονοπωλιακές πρακτικές των ρωσικών εταιρειών σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η ολοκλήρωση της πώλησης δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από 1 με 1,5 χρόνο, με αβέβαιη έκβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμούν οι συγκεκριμένες πηγές, δε θέλησε η Gazprom να προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, αλλά η Gazprom to diace;ydei
To ζήτημα είναι ότι αν δεν προχωρήσει η πώληση προκύπτει σημαντική «τρύπα» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2013, συνεπώς, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει ή να αναπροσαρμόσει το πλάνο για το τρέχον έτος ή να αναζητήσει άλλες πηγές κάλυψης της. Δηλαδή επιπλέον φόρους...
Τμήμa ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου