Τέλος εφ' όρου ζωής στα ακίνητα
Στο διηνεκές θα επιβάλλεται το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αυξηθεί υπέρμετρα, καθώς θα υπολογίζεται επί της αγοραίας αξίας των κτισμάτων. «Το τέλος επιβάλλεται για το 2011 και το 2012 και εντάσσεται στο εθνικό φορολογικό σύστημα για τα επόμενα έτη», δήλωνε χθες από τη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, για να διευκρινίσει πως θα γίνει επεξεργασία των παραμέτρων και των επιβαρύνσεων στα ακίνητα.
Οι παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους, όχι φέτος καθώς δεν προλαβαίνουν αλλά πιθανότατα από του χρόνου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών αφορούν εκείνους «που αποτυπώνουν πλήρως την αντικειμενική και -ει δυνατόν- την αγοραία αξία» για να συμπεριλάβει επιπλέον το ύψος του εισοδήματος και τη συνολική ακίνητη περιουσία του όπως αποτυπώνεται στο Ε9.
Είναι προφανές πλέον ότι το νέο τέλος θα αυξηθεί υπέρμετρα όταν θα επιβληθεί επί των αγοραίων τιμών των ακινήτων. Αλλωστε, στις προθέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες έχουν εκφράσει κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη, είναι η αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από τις αγοραίες τιμές, με τη δημιουργία Τράπεζας Τιμών για τα ακίνητα. Στην περίπτωση υιοθέτησης των αγοραίων τιμών δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και ο συντελεστής παλαιότητας, τον οποίο για το φετινό τέλος το οικονομικό επιτελείο τον μετέτρεψε σε συντελεστή προσαύξησης, που κυμαίνεται από 1 έως 1,25.
Για παράδειγμα ένα ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. στον Χολαργό, με σημερινή τιμή ζώνης 1.400 ευρώ, πληρώνει τέλος 500 ευρώ. Αν το τέλος επιβληθεί στην αγοραία τιμή τότε μπορεί να φτάσει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή να υπερδιπλασιαστεί (σ.σ. και στα δύο παραδείγματα δεν λαμβάνονται υπόψη συντελεστές παλαιότητας ή προσαύξησης).
Σύμφωνα με τη χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι 7 αλλαγές που επέρχονται στο τέλος ακινήτων είναι:
Πώς υπολογίζεται
1Το νέο ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται στα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνταν τη 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
2Στις περιοχές όπου δεν έχει οριστεί τιμή ζώνης, σχεδόν σε όλη την επαρχία, το τέλος των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ισούται με το γινόμενο των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου και του συντελεστή 3. Για παράδειγμα, ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή που δεν έχει τιμή ζώνης θα πληρώσει τέλος 300 ευρώ! Αν δεν υπάρχει ούτε καν το εμβαδόν του ακινήτου, τότε το τέλος θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.
3Εξαιρούνται του τέλους τα γεωργικά, κτηνοτροφικά, βιοτεχνικά και βιομηχανικά χρήσης ακίνητα.
4Πολύτεκνοι και ανάπηροι ολικώς τυφλοί ή με βαριά κινητική αναπηρία άνω του 80% θα πληρώνουν ειδικό τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου. Η προϋπόθεση που τίθεται για τους πολύτεκνους είναι να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους από την επιβολή του τέλους.
5Εξαιρούνται πλήρως από την πληρωμή του τέλους οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άνεργοι που επιδοτήθηκαν λόγω τακτικής επιδότησης από τους φορείς αυτούς κατά τουλάχιστον 6 από τους 12 μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.
Η πλήρης απαλλαγή από το τέλος παρέχεται μόνο για ένα ιδιοκατοικούμενο ακίνητο, που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στον άνεργο, εφ' όσον το οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους επιβολής του τέλους είναι μέχρι 12.000 ευρώ ή επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
6Τόσο η μερική απαλλαγή για πολυτέκνους και αναπήρους όσο και η πλήρης απαλλαγή για ανέργους ισχύουν μόνο υπό 3 προϋποθέσεις: η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να είναι μέχρι 150.000 ευρώ (δηλώσεις ακινήτων, Ε9, έτους 2008) με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο να βρίσκεται σε ζώνη με τιμή μέχρι 3.000 ευρώ και η επιφάνειά του να είναι μέχρι 120 τ.μ., με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ.
7Μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ, η προμηθεύτρια εταιρεία διαγράφει τον καταναλωτή που δεν θα ζητήσει την επαναχορήγησή του και ενημερώνει την Εφορία, η οποία βεβαιώνει το τέλος εντός τεσσάρων μηνών. Από τη στιγμή αυτή το τέλος είναι πλέον απαιτητό από το Δημόσιο ως ληξιπρόθεσμο. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου