Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κίνδυνος το άσθμα στα διαβητικά παιδιά


Νέα: ► Κίνδυνος το άσθμα στα διαβητικά παιδιά        ► Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης        ► Μετά τα αντιδιαβητικά δισκία τι…?        ► Κρέμα ζελέ φράουλα         ► Αγωγή για διαβητικούς με υπέρταση         ► Όλο και πιο κοντά στην κατασκευή ενός "τεχνητού ...        ► Διατροφή, το κλειδί της πρόληψης         ► Γυμναστική χωρίς παρενέργειες        ► Η ιστορία της ινσουλίνης         ► Συνταγές και διαιτολόγια για υγιεινή διατροφή        ► Ο διαβήτης "απειλεί" τα συστήματα υγείας         ► Ανακάλυψη δίνει ελπίδες        ► Διαβήτης και σεξουαλική ζωή         ► Νερό, το ευεργετικό         ► Το γέλιο κάνει καλό!         ► Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας        ► Τα oφέλη των ξηρών καρπών         ► Ανάπτυξη διαβήτη τύπου Ι        ► Ο μετρητής της επικαιρότητας        ► Κανέλα vs διαβήτης!        
alt
Τα παιδιά τα οποία πάσχουν από διαβήτη
ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα, ενώ όσα έχουν διαγνωσθεί και με τις δύο ασθένειες, πιθανόν να έχουν ελλιπή ρύθμιση του διαβήτη.
Τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό Pediatrics Journal.
Μία έκ των ερευνητών, η Mary Helen Black, του Southern California Permanente Medical Group στην Πασαδένα, αναφέρει ότι οι δύο νόσοι συνδέονται με υποβόσκουσα φλεγμονή και ότι σε αυτό το σημείο θα εστιαστούν στο εξής οι έρευνες.
Η ίδια σημειώνει ότι σε παιδί που πάσχει από διαβήτη, θα πρέπει να «αναγνωριστούν» τα συμπτώματα του άσθματος, στα οποία περιλαμβάνονται ο βήχας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πόνος ή η πίεση στο θώρακα, ο συριγμός.
Η Mary Hele nBlack, εστιάζει στο ότι μπορεί τα συμπτώματα να περάσουν απαρατήρητα, καθώς η αντιμετώπισα του διαβήτη είναι έτσι κι αλλιώς πολυσύνθετη υπόθεση και είναι σημαντικό να δώσουν προσοχή γιατροί και γονείς.
Στη μελέτη εξετάστηκαν  ποσοστά άσθματος από το 2002 έως το 2005 για 1.683 παιδιά με διαβήτη 1 και 311 με διαβήτη 2.
Σχεδόν το ένα στα δέκα παιδιά έπασχε επίσης από άσθμα. Στα παιδιά με διαβήτη που εμφάνιζαν άσθμα το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε όσα είχαν διαβήτη τύπου 2. Από αυτά περίπου το 16,1% είχε και άσθμα έναντι 10% για παιδιά με διαβήτη τύπου1.
Επίσης, πολλά από τα διαβητικά παιδιά που μετείχαν στην έρευνα ήταν είτε παχύσαρκα είτε υπέρβαρα.
Τα παιδιά με άσθμα και διαβήτη είχαν υψηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c). Η φτωχή ρύθμιση του σακχάρου συνδέεται με πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Η Mary Helen Black υπογραμμίζει στην έρευνα ότι όσα διαβητικά παιδιά εμφάνιζαν άσθμα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανήκουν στην κατηγορία με τη φτωχή ρύθμιση σακχάρου.
Κατά τον ίδιο τρόπο, όσα παιδιά δεν ακολουθούσαν θεραπευτική αγωγή για το άσθμα αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες μην έχουν σωστή ρύθμιση του σακχάρου σε σχέση με όσα το ρύθμιζαν.
 
Πηγή:  Pediatrics, October 2011 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: