Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εκλογών


Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εκλογών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος, χθες, από το Προεδρικό Μέγαρο, επισήμανε ότι «η λύση που θα δοθεί πρέπει να συμβάλει στην άρση σημαντικών βαρών από το χρέος».
Εν όψει μιας από τις κρισιμότερες, για τα ελληνικά συμφέροντα, συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με δεδομένη την ρευστότητα, στο ευρωπαϊκό και στο εσωτερικό πεδίο, όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης και την διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων παραμένουν ανοικτά.
Η λογική των πολιτικών πραγμάτων -στάση των πολιτικών δυνάμεων, «νομοθετική κόπωση» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η «μεταρρυθμιστική αδυναμία» ενίων υπουργών, οι κοινωνικές αντοχές και αντιδράσεις- υπονομεύει τον ήδη δύσκολο δρόμο της κυβέρνησης και ναρκοθετεί τις όποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» της κυβερνητικής ηγεσίας.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να ανταποκριθεί στις παραινέσεις βουλευτών και υπουργών «να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες», γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα περιθώρια που διαθέτει είναι περιορισμένα.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αναλόγως της ιδιαίτερης ταύτισης που διατηρούν μεταξύ τους τα στελέχη των διαφόρων τάσεων που έχουν διαμορφωθεί, οι προτροπές προς τον πρωθυπουργό υποδεικνύουν:
- είτε να αναζητήσει ευρύτερες στηρίξεις για το κυβερνητικό έργο,
- είτε να «εκβιάσει» τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, από 180 βουλευτές. Αυτό το τελευταίο, με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. να συμπράξει, οδηγεί κατευθείαν σε πρόωρες εκλογές.
Στο κλίμα αυτό, προκαλεί εντύπωση η κατηγορηματικότητα με την οποίαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επέμεναν χθες ότι:
* Δεν τίθεται ούτε κατά διάνοια θέμα εκλογών. Πρόκειται για φιλολογία και σενάρια, που αντανακλούν ευσεβείς πόθους όλων όσοι έχουν ιδιοτελείς λόγους να τα προωθούν.
* Δεν έχει διατυπωθεί καμία σκέψη και δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση για θέση της χώρας μας σε καθεστώς «κηδεμονίας» και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.
Λιγότερο κατηγορηματικές ήταν, στις διατυπώσεις τους, οι ίδιες πηγές για το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση η νέα δανειακή σύμβαση να επικυρωθεί από τη Βουλή με 180 ψήφους, δηλαδή και με τη θετική ψήφο της Ν.Δ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε ότι η δήλωση του υπ. Οικονομικών ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Το έναυσμα σε αυτή τη συζήτηση έδωσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, προχθές το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και, ως εκ τούτου, να ψηφίζονται, ει δυνατόν, στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του (σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή, ζητώντας ψήφιση από αυξημένη πλειοψηφία. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η δήλωση του κ. Βενιζέλου ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, «δεν ήταν μία μονομερής δήλωση», σημείωσε.
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν, χθες, και άλλοι υπουργοί:
* Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, και με 151, πρέπει να περάσει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Ανάπτυξης: «Η κυβέρνηση και με 151 πρέπει να περάσει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει άλλη λύση».
Η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση διασκέδασης που μοιράζεις δώρα, είναι σκληρή υπόθεση. Θα προτιμούσα τις 180 και τις 200 ψήφους, αλλά, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, πρέπει κανείς να παλεύει για να κάνει το καλύτερο για τον τόπο. Ο δρόμος προς τον γκρεμό είναι η μη ψήφιση και η μη εφαρμογή του προγράμματος».
* Ανάλογη θέση έχει, κατά ασφαλείς πληροφορίες, και η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και πάρα πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ξορκίζουν την προοπτική πρόωρων εκλογών.
* Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κληθείς να σχολιάσει τα περί πρόωρων εκλογών, σημείωσε: «Η δικιά μας αγωνία είναι μόνο το εθνικό συμφέρον, είναι μόνο το μέλλον της χώρας, του λαού μας».
Διαπραγματεύσεις
Δύο είναι οι στόχοι της Αθήνας στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, Κάρολο Παπούλια, για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει:
* Η λύση να είναι ασφαλής.
* Η λύση να συμβάλει στην άρση σημαντικών βαρών από το χρέος.
Εκλογές στον ορίζοντα...
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως τοποθετήθηκαν, χθες, επί του ενδεχομένου η κυβέρνηση να ζητήσει η νέα δανειακή σύμβαση να επικυρωθεί με την ψήφο 180 βουλευτών.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σημείωσε ότι, εάν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή με 180 ψήφους, τότε «σίγουρα μας βλέπω να πηγαίνουμε σε εκλογές».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι το κόμμα του ζητεί άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, τάχθηκε υπέρ της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 ψήφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - dhatz@naftemporiki.gr
Ν.Δ.: Δεν συναινούμε σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας
Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ακόμη κι αν απαιτηθούν 180 ψήφοι για την έγκρισή της. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θέατρο», ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αυξημένη πλειοψηφία για να «αποδράσει» από τις ευθύνες της. Η χώρα χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής, μια «αλλαγή συνταγής», την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να διαπραγματευτεί.
Οπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δεν υπάρχει λόγος για ψηφοφορία με αυξημένη πλειοψηφία, «διότι το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα πότε απαιτούνται 180 ψήφοι». Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «εμείς, όπως τόνισε εδώ και πολύ καιρό στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς- "ναι" στο λάθος δεν πρόκειται να πούμε», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συζητά και δεν δέχεται το ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους. «Αλλο τεχνική βοήθεια και άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους», σημείωσε.
Επίσης, επανέλαβε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος και επέμεινε ότι η Ν.Δ. μπορεί να διαπραγματευτεί την αλλαγή της.
Οπως τόνισε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης «για την επίτευξη του στόχου αυτού καθοριστική σημασία έχει το μείγμα πολιτικής και η οικονομική διαχείριση. Γι' αυτό ακριβώς απαιτείται ουσιαστική διαπραγμάτευση, ώστε να φτιάξουμε το μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Διαπραγμάτευση για μια άλλη συνταγή που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην ύφεση, ώστε να βγει η χώρα μια ώρα αρχύτερα από την κρίση».
Απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Αγγελος Τόλκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ότι «σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ηγεσία της Ν.Δ., παρά το ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα σημερινά δεινά της χώρας, επιλέγει μια πρωτοφανή στάση εθνικής ανευθυνότητας.
ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - mvoul@naftemporiki.gr
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: