Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Με σκληρή ατζέντα η Μέρκελ στη Σύνοδο


ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Με σκληρή ατζέντα η Μέρκελ στη Σύνοδο

"Βέτο" στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάζει η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες της ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο τεσσάρων σημείων.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στη γερμανική Βουλή Ρ. Μπρίντερλε
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στη γερμανική Βουλή Ρ. Μπρίντερλε
"Βέτο" στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάζει η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες της ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο τεσσάρων σημείων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μία μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε χθες τη διαφωνία της με την έκκληση της ΕΕ στην ΕΚΤ να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η οποία διατυπώνεται στο σχετικό προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου. "Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι πολιτικοί περιμένουν κάτι από την ΕΚΤ", δήλωσε σχετικά η κ. Μέρκελ.
Με άλλα λόγια, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι με τη διατύπωση αυτή αμφισβητείται η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η εντύπωση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υπαγορεύουν στην ΕΚΤ το τι θα πρέπει να κάνει.
Το "πράσινο φως" στη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να δώσουν σήμερα, λίγες μόλις ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου. Οπως έγινε χθες γνωστό, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας συμφώνησαν στην πρόταση που κατατίθεται σήμερα προς έγκριση από την Μπούντεσταγκ και θα αποτελέσει τη λεγόμενη εντολή της καγκελαρίου, η οποία θα μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους.
Το κείμενο συνυπογράφεται από τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού -Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Φιλελεύθεροι (FDP)- καθώς και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Μπούντεσταγκ, Ράινερ Μπρίντερλε, εξήγησε ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στόχος της είναι να δώσει στην καγκελάριο τις βασικές κατευθύνσεις με τις οποίες θα διαπραγματευθεί. Σε αυτές περιλαμβάνονται: 1) η υποχρέωση κάθε πρόταση περί "βελτιστοποίησης" του EFSF να εντάσσεται "στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ήδη αποφασιστεί", 2) η ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και η απαγόρευση στις κεντρικές τράπεζες να παρέχουν πιστώσεις και να αγοράζουν ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, 3) η παρουσίαση "γρήγορα", μετά τη σύνοδο του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ενός ευρωπαϊκού σχεδίου φορολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Στην παρούσα πρόταση, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνεται και πρόταση που θα ζητεί εγκατάλειψη του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο διευρυμένος EFSF. Το κείμενο αυτό θα συζητηθεί το μεσημέρι στην Μπούντεσταγκ και θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από την αναχώρηση της Μέρκελ για τις Βρυξέλλες.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: