Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τώρα εκλιπαρεί το ΣτΕ να... δείξει κατανόηση!


Τώρα εκλιπαρεί το ΣτΕ να... δείξει κατανόηση!
27.10.2011
Τρέμει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας και του ζητάει να δείξει «κατανόηση»! Η αμφιβολία για τη συνταγματικότητα της εισπρακτικής αυτής ρύθμισης, που αν τελικά ακυρωθεί, θα τινάξει στον αέρα και το ήδη καταρρέον σκέλος των εσόδων του Προϋπολογισμού, πηγάζει από το λεγόμενο «πράσινο ταμείο».

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής παραδέχτηκε ότι από τα χρήματα που θα πηγαίνουν στο «πράσινο ταμείο», το 95% θα πηγαίνει στον κρατικό Προϋπολογισμό, με μια απλή υπουργική απόφαση. Ετσι, για περιβαλλοντικά έργα θα αξιοποιείται μόλις το 5% των χρημάτων αυτών, γεγονός που αποτελεί καραμπινάτη αλλαγή της αρχικής ρύθμισης. Ετσι εξηγείται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως ελπίζει ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατανόηση».

Εκλιπαρώντας το ΣτΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε με νόημα ότι «η νομολογία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Δεν έχουμε φόβο ότι εξαιτίας του πλαφόν του 5% θα πέσει ο νόμος για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα».

Σε μια... κρίση αισιοδοξίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα από το «πράσινο ταμείο» που θα αξιοποιηθούν για περιβαλλοντικά έργα ως το 2014 ανέρχονται στο (εξωπραγματικό) ποσό των 400.000.000 ευρώ, όταν το σύνολο των χρημάτων ως τώρα είναι μόλις 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν άλλα 600.000.000 ευρώ έως το τέλος του έτους από τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους χώρους. Μάλιστα, για το σκέλος των ημιυπαίθριων προανήγγειλε ολιγοήμερη παράταση -η ρύθμιση λήγει 31 Οκτωβρίου-, που κρίθηκε απαραίτητη, καθώς για αρκετές ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολειτουργούσαν από τις απεργίες και τις καταλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου, που βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση, υποβλήθηκαν 29.348 αιτήσεις, με τα έσοδα από τα παράβολα να είναι μόλις 5.000.000 ευρώ.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: