Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το δανεισμό χρυσού


Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το δανεισμό χρυσού

Άνοδο κατέγραψε η ποσότητα χρυσού που δανείζουν οι Κεντρικές Τράπεζες, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, το 2011, καθώς χρησιμοποίησαν τα αποθέματα χρυσού για να βοηθήσουν τις εμπορικές τράπεζες να αντλήσουν δολάρια.

Η Thomson Reuters GFMS ανακοίνωσε ότι η ποσότητα χρυσού που δάνεισαν οι κεντρικές τράπεζες ενισχύθηκε το 2011 για πρώτη φορά από το 2000.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει μια τάση που συζητείται πολύ το τελευταίο εξάμηνο μεταξύ τραπεζιτών και εμπόρων χρυσού. Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης, που έχουν σημαντική έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια, σπεύδουν να δανειστούν χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες και στη συνέχεια το ανταλλάσουν με δολάρια στην αγορά συναλλάγματος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού για το χρυσό έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι μια τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει για να μετατρέψει τον χρυσό σε δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν το ένα έκτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχτεί στα αποθέματά τους, δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τις συναλλαγές χρυσού.

Η GFMS δεν δημοσιοποίησε το ποσοστό αύξησης αλλά αρκέστηκε στην ανακοίνωσε ότι ο δανεισμός χρυσού ενισχύθηκε ελαφρώς. Εκτιμά, πάντως ότι η ποσότητα χρυσού που δανείστηκε ή ανταλλάχθηκε άγγιξε τους 700 τόνους στα τέλη του 2010 από 5.000 τόνους το 2000.
Σχετικά άρθρα
  • PSI: Στο τραπέζι και η… εφεδρεία της ΕΚΤ

    Αγορές και ΔΝΤ πιέζουν να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους και η κεντρική τράπεζα. Η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, η de facto λύση και η μεταφορά των ομολόγων στον EFSF.
  • Οι 6+4 μετοχές που επιλέγουν οι ξένοι για το 2012

    Στην κόψη του ξυραφιού το 2012 η Σοφοκλέους με τις "καυτές" εξελίξεις στην οικονομία να καθορίζουν την τάση. Ωστόσο, κάποιοι ποντάρουν στα φαβορί της αντεπίθεσης. Ποιες μετοχές προτιμούν οι ξένοι για το 2012.
  • Richards:Κοντά σε συμφωνία για PSI η Ελλάδα

    Η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του PSΙ, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg προσφέροντας αντάλλαγμα 32 σεντ το ευρώ κρατικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: