Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Λιώνουν οι «πάγοι» στις σχέσεις Σαρκοζί-Κάμερον


Λιώνουν οι «πάγοι» στις σχέσεις Σαρκοζί-Κάμερον

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 19:51
Τελευταία Ενημέρωση : 17/02/2012 21:59
Στην προώθηση της συνεργασίας των χωρών τους στους τομείς της άμυνας και της πυρηνικής ενέργειας συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατά τη σύνοδο κορυφής που είχαν στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους την ένταση που επικρατούσε στις σχέσεις τους μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο. Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι γαλλοβρετανικές σχέσεις είναι «εξαιρετικές», ενώ χαρακτήρισε τον Κάμερον «θαρραλέο άνθρωπο». Σημείωσε μάλιστα ότι κατανοεί τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Βρετανία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός από την πλευρά του φάνηκε να έχει ξεχάσει τον πρόσφατο φραστικό πόλεμο μεταξύ τους, όταν ο ίδιος χαρακτήριζε «τρελά» τα σχέδια του Σαρκοζί για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή όταν ο Γάλλος πρόεδρος του έλεγε ότι «έχασε τη χρυσή ευκαιρία να σκάσει», αναφερόμενος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι οι διαφορές αυτές δεν ήταν ποτέ προσωπικές, υπογραμμίζοντας ότι η γαλλοβρετανική συνεργασία σήμερα είναι στο καλύτερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του Σαρκοζί, λέγοντας ότι θαυμάζει «τις ηγετικές ικανότητες και το κουράγιο του».
Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας κατασκευάζοντας από κοινού, με ορίζοντα το 2030, ένα μαχητικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά και να προωθήσουν κοινά σχέδια για πυραύλους, τις στρατιωτικές δορυφορικές επικοινωνίες και τις πυρηνικές δοκιμές.
Όσον αφορά στη συνεργασία τους στον τομέα των πυρηνικών, οι δύο χώρες σκοπεύουν να κατασκευάσουν από κοινού ένα εργαστήριο όπου θα γίνονται προσομοιώσεις δοκιμών, στο Βαλντίκ, στα βορειοδυτικά της Ντιζόν.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: