Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Χωρίς αφορόλογητο οι μισθωτοί με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ - Απαλλάσσονται από τον κεφαλικό φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπλέκουν στα αντικειμενικά τεκμήρια


Ενεργό διατηρεί η κυβέρνηση το σχέδιο της μείωσης του αφορολογήτου ποσού για τους μισθωτούς.
Όπως μεταδίδουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται η σταδιακή μείωση του αφορολογήτου για ετήσια εισοδήματα από 30.000 ευρώ μέχρι και 80.000 ευρώ.
Πάνω από αυτό το όριο δεν θα υπάρχει αφορολόγητο ποσό.
Ταυτόχρονα, νέο «χαράτσι» το οποίο θα αποσπάται πιθανότατα μέσω της ΔΕΗ σκοπεύει να επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλα τα νοικοκυριά.
Το νέο Τέλος θα υπολογίζεται επί των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, στα πρότυπα του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δεν αποκλείεται να φθάνει ακόμη και τα 5 ευρώ.
Δηλαδή για ένα σπίτι επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων, το ποσό του νέου Τέλους που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής θα φθάνει τα 500 ευρώ το χρόνο.
Στο μήνα η πρόσθετη επιβάρυνση από το νέο φόρο θα ανέλθει στα 41,6 ευρώ.
Εναλλακτικά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ο νέος φόρος να υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας και με συντελεστή 1 ή 2 τοις χιλίοις.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη επιβολή του νέου Τέλους αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας το συνολικό πακέτο των φόρων του Μεσοπρόθεσμου ( 2011 – 2105) συνολικού ύψους 28,4 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το Μεσοπρόθεσμο είναι προϋπόθεση για να δοθεί η 5η δόση του δανείου καθώς και η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες των επόμενων τριών ετών..
«Οι αγορές θ’ ανοίξουν δύσκολα για την Ελλάδα το 2012» εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και προέταξε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η οικονομία.
Ο υπουργός ζήτησε την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια βάζουν στην πρέσα μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και νέους επιχειρηματίες.
Στο «κοκτέιλ» των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή Τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (δάνεια και πιστωτικές κάρτες ακόμη και τις αγοραπωλησίες μετοχών που πραγματοποιούν οι τράπεζες) και η αύξηση της προκαταβολής του φόρου για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα η κυβέρνηση επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για όλους τους επιτηδευματίες.
Οι τελευταίοι, κατά τις πληροφορίες, θα εξαιρεθούν της έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα – πιθανότατα- άνω των 8.000 ευρώ.
Ο νέος κεφαλικός φόρος θα είναι κλιμακωτός, με συντελεστές από 1% έως 4%, και θα εισπράττεται μέσω της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.
Τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 7,2 δις. ευρώ έως το 2015 που θα διαρκέσει το μέτρο.
Από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν φέτος, ενώ 1,4 δις. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία το 2012.
Η επιβολή του κεφαλικού φόρου αποτέλεσε την εναλλακτική λύση στην πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Τρόικα για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου ( σ.σ. από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες).
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο στα ακίνητα αυτό διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Το προηγούμενο όριο ήταν 400.000 ευρώ (ατομικό). Στα κλιμάκιο από 100.000 έως 400.000 ευρώ που πλέον θα φορολογείται μελετάται να επιβληθούν συντελεστές 0,1 και 0,2 τοις χιλίοις.
Το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο θα οδηγήσει περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην παγίδα του ΦΑΠ.
Παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Το θέμα θα εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενώς με τους Βουλευτές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να δουν αν θα εφαρμοστεί ή όχι.
Αν τελικώς εγκαταλειφθεί θα αντικατασταθεί με άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης.
Ενεργό διατηρεί η κυβέρνηση το μέτρο της επιβολής του ΕΦΚ στα αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο νερό και το φυσικό αέριο. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται έσοδα 350 εκατ. ευρώ στην διετία 2011 - 2012 από τον ΕΦΚ στα αναψυκτικά και 215 από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
Το μέτρο θα συνδυαστεί με την μετάταξη των ειδών εστίασης από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Ακριβότερα έως 10% θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ επιβάλλονται έκτακτες εισφορές σε αυτοκίνητα (150 -650 ευρώ άνω 2.000 κ. έ.), μεγάλα ακίνητα, σκάφη και πισίνες (10-20 ευρώ ανά τ. μ.).
Στις νέες εξαγγελίες εντάσσεται και η ολική επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για τεκμήρια που θα «δαγκώνουν» τους ελεύθερους επαγγελματίες ( γιατρούς, δικηγόρους, οδοντίατρους, φυσιοθεραπευτές, υδραυλικούς κ.α.) αφού θα είναι πολύ σκληρότερα αυτών που είχαν επιβληθεί το 1994.
Στοιχεία όπως το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, οι αμοιβές των εργαζόμενων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μηνιαία πάγια έξοδα της εταιρίας ( λογαριασμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, κλπ.), η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, είναι ορισμένα από τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει η Εφορία για να προσδιορίσει τεκμαρτά το εισόδημα των επιτηδευματιών.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: