Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

“Το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές”


Η κυβέρνηση έτυχε τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά, σε σύνολο 298 ψηφισάντων. Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Κατά τα άλλα, μπορεί η αθλιότητα Πάγκαλου να προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όμως οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που ο Πάγκαλος τα έκανε μαντάρα).

Ο Σαμαράς φάνηκε ότι έχει πια μία πολιτική άνεση, που στηρίζεται και από τις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό είπε του ΓΑΠ ότι «είμαστε σε διάλογο με την τρόικα» και ότι «οι απόψεις μας δεν είναι τόσο «μοναχικές» στο εξωτερικό» καθώς «εσείς τις πολεμάτε, αλλά άλλοι τις δέχονται στην Ευρώπη. Και το λένε ανοιχτά». Έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω ρωτώντας τον ΓΑΠ «γιατί ενδιαφέρονται τόσο οι ξένοι για την άποψή μας; Διότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν βγαίνει. Ξέρουν ότι θα χρειαστούν εφεδρικό σχέδιο σε λίγο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη γραμμή «συμφωνούμε με τους στόχους και στα κύρια μέσα για την επίτευξή τους, αλλά διαφωνούμε στο μνημόνιο, που είναι λάθος συνταγή» και χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση, όπως και το μεσοπρόθεσμο. Εκτίμησε ότι «τώρα η επαναδιαπραγμάτευση είναι εφικτή» και ότι μπορεί να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα, από το ΕΣΠΑ, τους λοιπούς κοινοτικούς πόρους. Συνολικά, έδειξε ότι είναι ο ηγέτης που θα διαπραγματευθεί με τον διεθνή παράγοντα.


«Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο, εκλογές κ. Παπανδρέου», είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο νέο επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης. Ενώ προηγουμένως είπε στον κ. Παπανδρέου: γιατί δεν κάνετε δημοψήφισμα για τον λαθρονόμο; “Δεν έχετε τολμήσει να καταργήσει τον νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών κινδυνεύοντας να καταντήσετε την Ελλάδα σε παράδεισο των λαθρομεταναστών. Τι θα γινόταν αν βάζετε αυτό το ερώτημα σε δημοψήφισμα;».

Τέλος ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε «με όσα κάνατε το τελευταίο διάστημα πείσατε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Στο πίσω μέρος του μυαλού του ο ΓΑΠ είναι οι εκλογές

Από την πλευρά του ο Παπανδρέου ήταν ολοφάνερα σε δύσκολη θέση. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν αν δεν μιλούσε ο Πάγκαλος, ο οποίος τον αποσυντόνισε συνολικά – μπέρδευε και τα χαρτιά του, δεν είχε ειρμό στην ομιλία του και έκανε, ως συνήθως, πολλά σαρδάμ. Στο Μαξίμου υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια με τον Πάγκαλο που διασώθηκε τελευταία στιγμή από τον ανασχηματισμό. Δόλο αποδίδει και ο νέος ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, ο Βενιζέλος

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός ήταν μία από τα ίδια με μία ισχυρότερη δόση συναίνεσης. Την οικονομική πολιτική είχε αναπτύξει ο Βενιζέλος, οπότε αρκέσθηκε σε γενικότητες (π.χ. δίκαιη κατανομή των βαρών, νέο απλούστερο φορολογικό σύστημα).

Επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού του ο ΓΑΠ έχει τις εκλογές συνέχισε την «αντιμνημονιακή» ρητορεία, τις επιθέσεις στους οίκους αξιολόγησης και ισχυρίσθηκε αρχικά θετικός στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (κατηγόρησε τον Σαμαρά ότι δεν την θέλησε όταν του το ζήτησε!). Ήταν «ανοικτός» στο περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, προσπαθώντας να καθησυχάσει τη ΝΔ και το ΚΚΕ.

Για το επίπεδο των σχέσεων της κυβέρνησης με το ΚΚΕ ήταν λογικό ο πρωθυπουργός να δώσει αυτές τις διευκρινίσεις, καθώς η κ. Παπαρήγα έδειξε ότι έχει τεράστιο πρόβλημα με το δημοψήφισμα και δη το ζήτημα της λειτουργίας και της χρηματοδότησης των κομμάτων. Η γ. γραμματέας του ΚΚΕ απείλησε ότι θα το υπονομεύσει.

Ο κ. Καρατζαφέρης έδειξε ότι έμαθε το μάθημα της Κυριακής και ισορρόπησε την κριτική του προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Επέμεινε στο σχέδιο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που έχει απορριφθεί και από τον Παπανδρέου και από τον Σαμαρά, ενώ ζήτησε απευθείας επικοινωνία με τον Ε. Βενιζέλο – κάτι που είχε όσο ο αντιπρόεδρος ήταν στο υπουργείο Αμύνης… Από τις πολλές και μεγάλες αντιφάσεις του Καρατζαφέρη ήταν η πρότασή του να ασκήσει η Ελλάδα δική της οικονομική πολιτική (δασμοί σε προϊόντα της Ε.Ε.), η οποία, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, «έχει αφαιρεθεί με την δανειακή σύμβαση» που έχει ψηφίσει το κόμμα του!

Ο κ. Τσίπρας , τέλος, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «αγκαλιάζει τον ΛΑΟΣ και την ακροδεξιά» την ώρα που χαρακτηρίζει ως Γκοτζαμάνηδες και κουτσαβάκηδες τους αριστερούς. Ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που τάχθηκε υπέρ της πλατείας και την υπερασπίσθηκε από τις επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο ως «έκθεση κατασχετηρίου».

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια: