Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΑΜΟΥΘ. ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΒΑΡΚΑΡΗ;

Παπανδρέου: Έρχεται νέο δάνειο μαμούθ για την Ελλάδα και σχέδιο διαχείρισης του χρέους

Η Ελλάδα θα λάβει νέο δάνειο μαμούθ, διεμήνυσε στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κατόπιν επικοινωνίας του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Mέρκελ βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός προέβη και σε μια δήλωση που σοκάρει για τις ελληνικές τράπεζες: Είναι αδύναμες και αδιαφανείς, τόνισε από το βήμα της Βουλής.
Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές και οφείλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον με τρόπο αποφασιστικό, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέοντας ότι η προσπάθεια έχει τρία μεγάλα στοιχήματα: Αντιμετώπιση του χρέους, εντοπισμός αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, καθώς και πάλη με τις δυνάμεις για να δημιουργηθούν συνθήκες για να παίξει ρόλο η Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα.
Όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει κακοφωνία και αμηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και λάθη στο χειρισμό της κρίσης. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι κρίσιμες, τόνισε, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όταν εκείνη βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.
"Εμείς τις φουρτούνες γύρω μας τις αντιμετωπίζουμε με σταθερότητα και συνέχιση του προγράμματος αλλαγών", σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στις δυνάμεις μας και να κάνουμε τις αλλαγές που στηρίζουν τις ελληνικές δυνάμεις.
"Είναι ώρα μάχης και σε αυτή τη μάχη όλη η Κ.Ο. θα πολεμήσει" τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, σε μια ύστατη προσπάθεια για ενότητα. "Σκοπός μου η ευρύτερη ενότητα για το καλό του τόπου", σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι προχωρά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. "Εμπιστεύομαι την κοινοβουλευτική μας ομάδα", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "υπηρέτησε και υπηρετεί την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης". Θα αγωνιστούμε και θα τα καταφέρουμε, σημείωσε.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτή είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές.

Nωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Ευθύτατη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου έχει εκφραστεί από πολλούς βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ εξετάζεται ακόμη και η άρνηση της ψήφου εμπιστοσύνης την Κυριακή μετά τον ανασχηματισμό. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ, καταβάλουν την ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ Αν. Λοβέρδος, Αν. Διαμαντοπούλου και Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσαν τη στήριξη τους στον πρωθυπουργό. Στο ίδιο μήκος και η Λ. Κατσέλη, Δ. Ρέππας, Τ. Χυτήρης, Ν. Σηφουνάκης και ο Γ. Μαγκριώτης. Μετά την παραίτηση του Γ. Φλωρίδη, παραιτήθηκε και Εκ. Νασιώκας, αυξάνοντας τις πιέσεις στον πρωθυπουργό, ενώ έγινε τελικά δεκτό το αίτημα της Β. Παπανδρέου για σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα συγκλιθεί στις 16:30. Στις 19:00 θα συγκληθεί από την άλλη πλευρά η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο.
Παράλληλα ετοιμάζεται επιστολή από τους 35 βουλευτές του ΠαΣοΚ, η οποία να θέτει άμεσα θέμα ηγεσίας, αφού όπως δήλωσε ο Δ. Λιντζέρης υπάρχει "έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας". Ενώ η χώρα παραδίδεται στο χάος, οι ηγεσίες των κομμάτων αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα όσα συνέβησαν χθες εξέθεσαν τους πρωταγωνιστές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Σαλαγιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση εάν δεν πειστεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνητικής παράταξης φαίνεται διχασμένη, καθώς υπάρχουν ονόματα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κίνηση της επιστολής.
Από την άλλη μεριά ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Χρ. Μαγκούφης δήλωσαν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Λίγο νωρίτερα εξάλλου η κυρία Παπανδρέου σε δηλώσεις της από τη Βουλή τόνιζε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα και ζήτησε την σύγκλιση της Κ.Ο. ώστε να συζητηθούν τα πάντα. Ερωτηθείσα εξάλλου εάν τίθεται θέμα ηγεσίας, απάντησε ότι «θα συζητήσουμε τα πάντα».
Ο βουλευτής Αχαϊας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος επισήμανε ότι «οι βουλευτές υπέγραψαν το αίτημα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης για την κρισιμότητα των στιγμών προκειμένου να σταματήσει το φυλλορρόημα της κοινβουλευτικής ομάδας από πολύ σημαντικά στελέχη που χρειάζεται η παράταξη και ο τόπος».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη επιστολή είχαν υπογράψει συνολικά 16 βουλευτές, μεταξύ άλλων οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Εκτωρας Νασιώκας, Κώστας Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Σοφία Γιαννακά Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Βασίλης Γερανίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Εν αναμονή του ανασχηματισμού, η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος περνά σε δεύτερη μοίρα, παρόλο που τα μάτια των αγορών και της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής βρίσκονται στην άκρη της Ευρώπης. Η φοβερή πίεση της κοινής γνώμης απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα και οι μαζικές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καλούνται με την ψήφο τους να συναινέσουν στη νέα δέσμη μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Γ. Λιάνης ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ ο Αλ. Αθανασιάδης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Και σε καταψήφιση και σε παραίτηση προσανατολίζεται ο Γιάννης Αμοιρίδης, ανάλογο προβληματισμό φέρεται να εκφράζουν ο Γιάννης Βούρος και η Χρύσα Αράπογλου, ενώ την Τρίτη παραιτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς.

Σαλαγιάννης: Αν αλλάξουν δηλαδή τα πρόσωπα θα αλλάξουν και τα προβλήματα της χώρας;

Ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καταλόγισε ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πάμε από βυθό σε βυθό» και αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του αναγγελθέντα ανασχηματισμού.
«Αν αλλάξουν δηλαδή τα πρόσωπα θα αλλάξουν και τα προβλήματα της χώρας;», διερωτήθηκε ο κ. Σαλαγιάννης από το περιστύλιο της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν πεισθεί απολύτως ότι «μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».
Οπως είπε, το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης μας πάει από το κακό στο χειρότερο και το πολιτικό σύστημα σαπίζει. «Όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι απίστευτα, σε μία περίοδο που συντρίβεται η ελληνική κοινωνία αυτό που συμβαίνει είναι ακατανόητο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πάντα ευθύνες υπάρχουν σε όλους, αλλά πως την πρώτη ευθύνη την έχει αυτός που κυβερνάει.

Χρ. Μαγκούφης: Είναι πολύ δύσκολο να αποδομηθεί ο Γ. Παπανδρέου

Η χώρα περνάει δύσκολες ώρες και οι πολιτικοί καλούνται να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν την πατρίδα ή τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, σχολίασε με αφορμή τις παραιτήσεις συναδέλφων του ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης.
Τόνισε ακόμη ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι δύσκολο να αποδομηθεί και οι όποιες σκέψεις για κάτι τέτοιο δεν θα ευδοκιμήσουν, αν και ερωτηθείς σχετικά απέρριψε τα περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου για να πέσει η κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε επίσης έντιμη τη στάση του κ. Φλωρίδη, αν και όπως σημείωσε, οι γενναίοι πολιτικοί κρίνονται από την κρισιμότητα των στιγμών και οφείλουν να είναι παρόντες και όχι απόντες.

Από το βήμα της Βουλής η παραίτηση του Εκ. Νασιώκα

"Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα", επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως είπε ο Εκ. Νασιώκας, "με γνώμονα το λαϊκισμό".
Ο κ. Νασιώκας επισήμανε ότι το πολιτικό σύστημα αυτογελοιοποιήθηκε χθες, ενώ κατηγόρησε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ότι την ώρα που «η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους, πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα».
Ευχαρίστησε επίσης τους Λαρισαίους, οι οποίοι τον τίμησαν, όπως είπε, με την ψήφο τους και ανέφερε ότι θα διοργανώσει συγκέντρωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου και θα μιλήσει στους ψηφοφόρους του, παραδίδοντάς τους την έδρα του.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης με δισέλιδη επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής. Μάλιστα, στην επιστολή που κατέθεσε κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, την ώρα που η "ονοματολογία" τον ήθελε να παίρνει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
«Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργεί ένας ανεύθυνος δημαγωγικς λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μία ανυπολόγιστη καταστροφή», αναφέρει ο κ. Φλωρίδης στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Τι αναφέρει η επιστολή Φλωρίδη:

Από το περασμένο φθινόπωρο, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το έργο ανόρθωσης και βαθιάς αλλαγής της χώρας παρουσίαζε εμφανή σημάδια κάμψης, διατύπωσα δημόσια την άποψη ότι χρειαζόταν επειγόντως η συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο. Είχα επανειλημμένα εκφράσει με έμφαση την άποψη ότι «η λύση ή θα είναι εθνική ή δεν θα υπάρξει».
Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας δεν θέλησαν ν' ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση , ιδιαίτερα μετά το Φθινόπωρο, με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα, οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση. Η αποτυχία της έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων να διατυπώσουν λόγο εναντίον, του τόσο απαραίτητου για τη χώρα πλαισίου τομών στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Να συκοφαντήσουν με το λαϊκίστικο λόγο τους κάθε απόπειρα αλλαγής του παρασιτικού μοντέλου σε παραγωγικό υπόδειγμα. Η Ν.Δ, με πρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές και ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της Κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας.
Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργεί ένας ανεύθυνος δημαγωγικός λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
Οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή. Ταυτόχρονα, οι εκλογές, παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.
Τις τελευταίες μέρες, ορισμένες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό σχήμα Εθνικής Σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Τα απολύτως συγκεκριμένα καθήκοντα αυτού του σχήματος θα μπορούσαν να είναι:
1. Η διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας
2. Η προσπάθεια επανατοποθέτησης του «Ελληνικού Ζητήματος», σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους
3. Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και ομοψυχίας της κοινωνίας
4. Η προετοιμασία των όρων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.
5. Η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο που θα θεωρούνταν κατάλληλος από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις.
Δυστυχώς, οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο. Αντί του Εθνικού Συναγερμού επικράτησε η λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων. Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος.
Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από Βουλευτής.

Το χρονικό των μηνυμάτων Φλωρίδη

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μεγάλη κόντρα μεταξύ του Φ. Σαχινίδη και του Γ. Φλωρίδη στη Βουλή, όταν ο πρώην, πλέον, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άρχισε να κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο πως απέτυχε 100% στην πολιτική του και ο υφυπουργός Οικονομικών αντέδρασε έντονα αποκαλώντας τον «αλχημιστή».
Την Κυριακή, ο κ. Φλωρίδης, είχε γράψει σε άρθρο του ότι η κρίση στη χώρα μετεξελίσσεται ραγδαία από οικονομική και κοινωνική σε βαθιά πολιτική, με απρόβλεπτη πορεία. Μετά τη χρεοκοπία της δανειοδοτούμενης παρασιτικής οικονομίας, ζούμε τη βαθύτατη κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Η ευθύνη γι' αυτήν θα πρέπει να αποδοθεί κατεξοχήν στα κλειστά κατεστημένα συστήματα εξουσίας που, ως πραγματικοί εχθροί της δημιουργικής κοινωνίας, διαμόρφωσαν και στήριξαν το πελατειακό, αδιαφανές κράτος και το αντιπαραγωγικό οικονομικό μοντέλο - σε «αγαστή» συνεργασία με παρασιτικές δυνάμεις από το σύνολο της πολιτικής γεωγραφίας, αλλά και της μεγαλομεσαίας κοινωνικής κλίμακας της μεταπολίτευσης.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία: Bank Insider
Μοιράσου το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: