Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Η μεθόδευση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας


Η μεθόδευση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

H κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δις ευρώ τα οποία θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ. Αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές μας για την αποκλιμάκωση του χρέους.

Ένα δημοσίευμα των Financial Times χαρακτηρίζει ανέφικτο έναν τέτοιο στόχο, δηλαδή να αντληθούν 50 δις ευρώ. Λέει μάλιστα ότι ίσως απαιτηθούν να πουληθούν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία, κι άλλες εταιρείες και ακίνητα του δημοσίου.

«Ανεξάρτητες έρευνες υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να αντλήσει περισσότερα από το ένα τέταρτο του στόχου των 50 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις ιδιωτικοποιήσεις εκτός εάν προσθέσει στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερη γη και πολιτική κληρονομιά» αναφέρει το δημοσίευμα. Οι Financial Times επικαλούνται έρευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου Privatization Barometer

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι από τα 50 δισ. ευρώ, μόλις τα 13,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε περιουσιακά στοιχεία «ώριμα προς πώληση». Τα 6,5 δισ. ευρώ αφορούν πώληση κρατικών συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρίες και τα υπόλοιπα αυτά πώληση μη εισηγμένων κρατικών εταιρειών «όπου μάλιστα οι αποδόσεις είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν» 

«Σε αυτό το στάδιο κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο αξίζει η Greece Inc, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι» αναφέρει στους FT, ο Bernardo Bortolotti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Δηλαδή τι μας λένε τώρα; το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε είναι καταδικασμένο να αποτύχει αφού ο βασικός στόχος του, τα 50 δις, είναι ανέφικτος; Τι θα κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση; Θα βγάλει κι άλλα ακίνητα και εταιρείες στο σφυρί με διαδικασίες-εξπρές για να πιάσει το στόχο;

Προσέξτε την πρόνοια του σημείου (γ) της παραγράφου 17 του άρθρου 2 του εφαρμοστικού Νόμου, σχετικά με τα έσοδα του Ταμείου, τα οποία συνίστανται από:

α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό

β) Τους τόκους τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.

γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του

δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία

Με απλά λόγια, ότι δεν επιτευχθεί από τα 50 δις που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση θα πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων.

Και τότε η «καλή Κυβέρνηση» για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους, θα ξεπουλά όσο -όσο τη δημόσια περιουσία …

Μικρός Οδυσσέας

Δείτε κι αυτό το βίντεο: Greece Sells Assets to Whittle Down Debt

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια: