Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Έρχεται υποβάθμιση CC ή Ca για την Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο από τους οίκους αξιολόγησης – Παίζεται το Selective Default – Διχογνωμία για το αν θα υπάρξει ή όχι πιστωτικό γεγονός….


Σχέδιο υποβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας αν προχωρήσει η διαδικασία του rollover στο παλαιό χρέος φαίνεται ότι εκπονείται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία του rollover της επιμήκυνσης ομολόγων μέσω αντικατάστασης από νέους τίτλους θα είναι αυστηρά εθελοντική το ζητούμενο είναι πόσο θα βαθμολογήσουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και το κυριότερο αν θα θέσουν θέμα πιστωτικού γεγονότος υποχρεώνοντας εκ των πραγμάτων την ISDA την Διεθνή Ένωση Swaps και
Παραγώγων να αξιολογήσει αν όντως υφίσταται πιστωτικό γεγονός.
Αν υπάρξει τελικώς rollover ποια θα είναι η στάση των οίκων αξιολόγησης;
Με βάση την Standard and Poor’s η οποία κρατά μια σχετικά σκληρή στάση η Ελλάδα βαθμολογείται σε CCC και είναι πολύ πιθανό το CC ή το C. To C είναι η προτελευταία βαθμίδα πριν το D την χρεοκοπία δηλαδή και προφανώς θα τεθεί θέμα Selective default ή Restricted Default δηλαδή επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας. Προφανώς μοναδικό κριτήριο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του rollover.
Με βάση την Fitch η οποία μας έχει βαθμολογήσει στην κλίμακα Β- είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί στην κλίμακα CCC κατά το πιθανότερο ή κατά την κλίμακα CC το οποίο είναι επίσης πιθανό.
Με βάση την Moody’s η Ελλάδα βαθμολογείται σε Caa1 και ένα rollover θα οδηγήσει την βαθμολογία της Ελλάδος σε Ca και όχι σε C.
To Ca είναι η προτελευταία βαθμολογία πριν την χρεοκοπία.
Με απλούς όρους αν υπάρξει rollover οι διεθνείς οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα με πιθανότερο σενάριο μια υποβάθμιση 2- 4 κλιμάκων.
Όμως η διχογνωμία που έχει ξεκινήσει είναι το rollover αποτελεί από μόνου του πιστωτικό γεγονός ή αν αποδειχθεί και με την αυστηρή νομική έννοια αυστηρά εθελοντική διαδικασία όχι μόνο να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός αλλά ούτε και υποβάθμιση;
Η S&P υποστηρίζει ότι κάθε μορφής rollover θα είναι αιτία υποβάθμισης και selective default. Η Fitch θέτει περιοριστικούς όρους για το πότε θα είναι πιστωτικό γεγονός και δίνει τεράστια σημασία στην διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Η Moody’s επίσης έχει αφήσει ανοικτό το θέμα του πιστωτικού γεγονότος.
Ποια είναι η ουσία σε όλα αυτά υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε rollover εθελοντικά να υποβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους και με βαθμολογικούς όρους να θεωρηθεί χρεοκοπημένη χώρα αλλά να μην εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός.
Δηλαδή θα ξέρουμε ότι έχουμε χρεοκοπήσει αλλά δεν θα λάβουμε την βούλα του χρεοκοπημένου με όρους credit event.
Φαίνεται ότι οι οίκοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ενώ όλη η μάχη εντυπώσεων θα είναι αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός ή όχι.
Η μάχη είναι αμφίρροπή.
Αλλά με όρους ορθολογιστικούς η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.


Κεφαλαιώδες ζήτημα η ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ


Μέχρι τώρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανταπεξέλθει, απέφυγε την χρεοκοπία και προφανώς η ουσία είναι ότι παρά την διαφαινόμενη κατάρρευση της οικονομίας ο τραπεζικός κλάδος έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έκλεισαν πάνω από 250 τράπεζες όταν η χώρα βρέθηκε πρόσφατα σε βαθιά ύφεση ενώ στην Ιρλανδία σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν καταρρεύσει.
Οι ελληνικές τράπεζες ακόμη αντέχουν αποδεικνύοντας ότι τα managements έγκαιρα έλαβαν μέτρα ώστε να προστατέψουν τις τράπεζες που διοικούν.
Όλα αυτά μέχρι εδώ από εδώ και πέρα το τραπεζικό σύστημα περνάει τα όρια του.
Αν η χώρα βαθμολογεί σε selective default τότε αυτομάτως τα ομόλογα των τραπεζών , τα κρατικά ομόλογα και οι εγγυήσεις που έχει παράσχει το ελληνικό κράτος στις τράπεζες συνολικά 131 δις ευρώ θα καταπέσουν από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί λόγω καταστατικού να κάνει αποδεκτά ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις που έχει χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί εκτεθειμένο καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν 87 -90 δις ευρώ ρευστότητας στην ΕΚΤ.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολο τους θα καταρρεύσουν.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να προκρίνονται 5 λύσεις.
Λύση πρώτη
Η Ελλάδα να βαθμολογηθεί σε selective default αλλά να μην εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός.
Όμως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η βαθμολογία. Αν ένας οίκος κατατάξει την Ελλάδα σε C ή D η ΕΚΤ εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα και τις εγγυήσεις ως collateral.
Λύση δεύτερη
Να ενεργοποιηθεί το EFSF και να χορηγεί ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες τα οποία θα χρησιμοποιούν ως εγγύηση. Η λύση αυτή προκρίνεται από την Γερμανία.
Λύση τρίτη
Να ενεργοποιηθεί το ELA
Για να αποτραπεί ένα ακραίο γεγονός η ΤτΕ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας το ELA - Emergency Liquidity Assistance - με βάση το οποίο όχι η ΕΚΤ αλλά η ΤτΕ θα παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες με ενέχυρο τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.
Το ELA αποτελεί την έσχατη λύση.
Λύση τέταρτη
Θα παρασχεθεί βοήθεια από τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF), στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες θα στηριχτούν και η ΕΚΤ δεν θα συγκεντρώνει τα «σκουπίδια» ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό της.
Λύση πέμπτη
Η ΕΚΤ να αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου παραβιάζοντας όμως πάγιους κανόνες και να συνεχίζει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές εγγυήσεις.
Η πιθανότητα αυτής της λύσης είναι πολύ περιορισμένη πάντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: