Κυριακή 3 Ιουλίου 2011
“Η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον …”
“Η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον …”
Από factorx στις 03/07/2011
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα…..
Του Κώστα Ροδινού
Αλήθεια, πιστεύει κανένας ότι το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί λύση; Αν το Μνημόνιο Ι ήταν καταστροφή, το Μεσοπρόθεσμο θα καταλήξει σε τραγωδία. Δεν είναι τυχαίο πως ούτε τα γνωστά εξαπτέρυγα τόλμησαν να το ψηφίσουν.
Ο αφανισμός της μεσαίας τάξης
Θα το πω επιγραμματικά: το Μεσοπρόθεσμο νομοθετεί τον αφανισμό της μεσαίας τάξης. Την εξοντώνει οικονομικά, την εξαθλιώνει κοινωνικά, την εξουθενώνει ψυχολογικά, την εξωθεί στα άκρα πολιτικά.
Σύντομα χιλιάδες, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν χρέη προς το Δημόσιο (άρα θα είναι χωρίς φορολογική ενημερότητα), οφειλές στα Ασφαλιστικά ταμεία (άρα χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα). Συνέπεια πρώτη: δεν θα θεωρούν βιβλία, άρα δεν μπορούν να δουλέψουν! Επιπλέον, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων, θα καταχωρηθούν στο Τειρεσία ! Πολλοί θα βάλουν λουκέτα. Νέος εφιάλτης. Κλεισμένα μαγαζιά σημαίνει αύξηση της ανεργίας, περιορισμό της ενεργού ζήτησης, μειωμένες εισφορές στα ταμεία, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κοκ. Έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία;
Μα τότε γιατί ψηφίστηκε; Δεν βλέπουν ότι γονατίζει την κοινωνία;
Όλοι το βλέπουν και όλοι το ξέρουν!
Την Τετάρτη η “Ελ Παΐς”, σημείωνε: ” Η Ευρώπη και το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσουν τα κριτήρια διάσωσης“.
Ο Paul Krugman έγραφε στους N.Y. Times: “Τα ταραγμένα κράτη της Ευρώπης που χρωστούν, υποφέρουν από περαιτέρω οικονομική παρακμή εξαιτίας αυτών των προγραμμάτων λιτότητας και η εμπιστοσύνη βουλιάζει αντί να αυξάνεται”
Ο Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν επεσήμανε ότι «αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι τρέλα!»
Η έκθεση της Deutsche Bank ήταν καταπέλτης : “Ακόμα κι αν τα τελευταία μέτρα λιτότητας κλείσουν το χάσμα μεταξύ των πραγματικού και στοχευμένου ελλείμματος για το 2011, περισσότερη λιτότητα θα χρειαστεί για το 2012 και πέρα. Η πολιτική ικανότητα να διατηρήσουν τις πρόσθετες προσαρμογές, τίθεται εν αμφιβόλω.“
Το Forbes διαπίστωνε ότι με τη λιτότητα «διαλύεται ο κοινωνικός ιστός» της Ελλάδος!
Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιούσε ότι τα μέτρα λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της χώρας.
Τότε;
Διαβατήριο απενοχοποίησης και πάρτυ αποκρατικοποιήσεων
Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί το διαβατήριο για την εκταμίευση της 5ης δόσης και την έγκριση του Μνημονίου ΙΙ. Η Ε. Ε απέκτησε ένα πειστικό επιχείρημα έναντι όσων διαφωνούσαν με τη στήριξη της Ελλάδος: «Θα τους στηρίξουμε τους Έλληνες, αλλά τους θα τους βγάλουμε το λάδι!»
Απενοχοποιούνται, με άλλα λόγια! Επί πλέον, σώζουν τα προσχήματα, διαφυλάσσουν την αξιοπιστία και την υστεροφημία τους!
Σιγά να μην αποτύχουν η κα Μέρκελ, ο κ. Τρισέ και ο κ. Γιούνκερ! Ποιός είναι αυτός ο Σαμαράς που αμφισβητεί την …αυθεντία τους;
Παράλληλα, η εμμονή λειτουργεί …διδακτικά και για άλλες χώρες. Θα μπορούν να …απειλούν τους πολίτες τους με …Μεσοπρόθεσμο «Greek style»! Έτσι θα περνούν ευκολότερα τις πολιτικές τους «για να μην γίνουν Ελλάδα»!
Ακόμα και οι …ψύχραιμοι Γερμανοί φαίνεται να μαλακώνουν. Σύμφωνα με έρευνα το Stern «.. σχεδόν ένας στους τέσσερις Γερμανούς, θα ήταν διατεθειμένος να καταβάλει ακόμη και μια εισφορά αλληλεγγύης για τους Έλληνες προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση.» Ποιος να το πίστευε!!!
Ο άλλος λόγος για τον οποίον ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμό, είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Και μάλιστα με διαδικασίες fast track!
Eδώ και πάλι θα έχουν θετικά πράγματα να λέει η κα Μέρκελ. Οι γερμανικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στο πάρτυ! Ήδη η DT αποκτά το 10% του ΟΤΕ σε εξευτελιστική τιμή! Τυχαία οι CEO των κορυφαίων Γερμανικών πολυεθνικών ζήτησαν τη στήριξη της Ελλάδος;
Αναζητούν λύση εκτός Μνημονίου
Όμως, επειδή γνωρίζουν ότι με τη συνεχιζόμενη πολιτική η κατάρρευση είναι θέμα χρόνου, άρχισαν να μας προετοιμάζουν για την τελική λύση.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο αναφέρονται σε λύσεις, άλλου …τύπου.
Κατ’ αρχήν είναι η γνωστή πρόταση Σαρκοζί για τη εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στην μετακύλιση του ελληνικού χρέους, η οποία διαρκώς κερδίζει έδαφος.
Την Πέμπτη, η Γερμανική έκδοση των Financial Times, περιέγραψε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος με τίτλο «Οκτώ βήματα εξόδου από την κρίση».
Την Παρασκευή σε νέο άρθρο οι Financial Times με θέμα, «Ιδού η λύση» έγραφαν: «Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης πρέπει να είναι το τελευταίο. Είτε η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα βρουν μια μακρόβια λύση, είτε οι διαδηλωτές που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους των Αθηνών θα επικρατήσουν την επόμενη φορά που το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα φτάσει στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.”
Το σενάριο του ΠΑΣΟΚ
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τα «μπάνια του λαού». Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος, με το Μεσοπρόθεσμο, θα καλλιεργεί προσδοκίες ανάκαμψης. Αν αποδεσμευτεί ζεστό χρήμα για το ΕΣΠΑ, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να κάνει λόγο «για θυσίες που πιάνουν τόπο και για αποκατάσταση αδικιών»!
Οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανότερες παρά ποτέ!
Τα δυσάρεστα μέτρα (π.χ. ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ), που φέρουν το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με την σκληρό πυρήνα του, ετεροχρονίστηκαν για το 2012 και το Μεσοπρόθεσμο θα μένει στα χαρτιά! Και αν ακόμα χάσουν τις εκλογές θα παραδώσουν μια καυτή πατάτα, ενώ θα λένε ότι είχαν δημιουργήσει προοπτικές ανάκαμψης!
Η Κυβέρνηση ποντάρει στην «κοντή μνήμη» του ελληνικού λαού. Θα επενδύσει στον φόβο και την ψευδαίσθηση ελπίδας.
Νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν, ακόμα μια φορά, όπως το 2009.
Όμως, υποτιμούν την αγανάκτηση της κοινωνίας και τις διεργασίες που συντελούνται. Αγνοούν τον Γολγοθά που ανεβαίνει η μέση ελληνική οικογένεια. Θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο Μάρκ Μαζάουερ έγραψε στους New York Times ένα άρθρο όπου κατέληγε προφητικά: «….ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;” Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα. Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον..»
Δεν ξέρω, αν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα!
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου