Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ


Νέο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και δραστικές αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από το εγχειρίδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία φορολογικής κλίμακας για τις μεταβιβάσεις, η οποία θα επιφέρει αλλαγές και στις γονικές παροχές και στις δωρεές.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή του τρόπου επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών με δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας ακινήτων. Το νέο σύστημα θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και ανάλογα με τη διακύμανσή τους θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές.

Ειδικότερα, για τη φορολογική κλίμακα εξετάζεται:

• Για τα πρώτα 50.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου να φορολογούνται με συντελεστή 8%,

• Για τα επόμενα 100.000 ευρώ συντελεστή 10%,

• Για τα επόμενα 150.000 ευρώ 12%,

• Για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακινήτων 15%.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο διατηρείται. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να καταργηθεί για αγορές ακινήτων μεγάλης αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Φοροαπαλλαγές

Επίσης, από μηδενική βάση εξετάζονται οι φοροαπαλλαγές που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και οι 980 φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν και όσες δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον θα καταργηθούν.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων σημαντικές φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις, ενώ φοροαπαλλαγές ισχύουν και για ορισμένες μεταβιβάσεις ακίνητων οι οποίες σχεδιάζεται να μειωθούν στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με στοιχεία υπουργείου Οικονομίας το κόστος των φοροαπαλλαγών αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

• Οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. που εκπίπτουν από το εισόδημα ή από τον φόρο κοστίζουν κάθε χρόνο 3,4 δισ. ευρώ.

• Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ.

• Οι απαλλαγές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

• Οι απαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα ανέρχονται σε 292 εκατ. ευρώ και για τα ακίνητα που διαθέτουν

• Οι απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης διαφόρων οχημάτων φθάνουν τα 117 εκατ. ευρώ.

• Οι απαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά τη δραστική περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους φόρους που επιβάλλονται σήμερα θα καταργηθούν, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό και οι φορείς που ελάμβαναν τα ποσά αυτά θα επιχορηγούνται κατόπιν ελέγχων από τον προϋπολογισμό.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: