Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Διαψεύδει εφεδρεία και ετοιμάζει απολύσεις!


Διαψεύδει εφεδρεία και ετοιμάζει απολύσεις!
24.09.2011
Μια μαγική εικόνα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καλούνται να διαμορφώσουν θεραπευτήρια με υπεράριθμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ο σκοπός -που φαίνεται ότι αγιάζει τα μέσα- είναι να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου σε χιλιάδες υπαλλήλους στον χώρο της υγείας, όπως ακριβώς προστάζει η τρόικα. Και μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να δήλωνε χθες κατηγορηματικά ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν θα εφαρμοστεί στα του οίκου του, ωστόσο δεν έκανε κουβέντα για την καταιγίδα των απολύσεων που έχει ήδη δρομολογήσει διά της πλαγίας οδού...

Πώς; Συρρικνώνουν τις κλινικές και μειώνουν τις κλίνες των θεραπευτηρίων σύμφωνα με τις ανάγκες που κάλυπτε ο κάθε οργανισμός του νοσοκομείου το 1986! Δηλαδή, την εποχή που οι ταλαιπωρημένοι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν περισσότερο ανάγκη από πότε τη δημόσια δωρεάν υγεία, τη γυρίζουν 25 χρόνια πίσω!

Τι ακριβώς είναι ο οργανισμός του νοσοκομείου; Ο,τι είναι το καταστατικό μιας επιχείρησης. Ορίζει πόσες κλινικές και πόσα κρεβάτια θα διαθέτει. Ετσι, αναλογικά, βγαίνει και ο αριθμός γιατρών (ανά ειδικότητες), νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, διοικητικού προσωπικού, οδηγών κ.λπ., όλων των εργαζομένων δηλαδή που χρειάζεται για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Η σημερινή κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της, για να αποδείξει ότι το ΕΣΥ έχει πλεονάζον προσωπικό, απέστειλε έγγραφα και στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, μέσα από τα οποία τούς υποδεικνύει να δημιουργήσουν μια «νέα» εικόνα για τις ανάγκες των νοσοκομείων, με μικρότερο αριθμό κλινικών και κρεβατιών (όπως πριν από 25 χρόνια), έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να... περισσεύουν!

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο της 4ης ΥΠΕ, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2011 και θέμα «Τροποποίηση Οργανισμών Νοσοκομείων», που εστάλη προς επτά νοσοκομεία, (Θεαγένειο, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής και Δράμας), ζητώντας την άμεση απάντηση του έως τις 20 του μήνα και κυρίως -όπως αναφέρεται- πριν από τη συνάντηση των διοικητών στο ΥΥΚΑ στις 27-9-2011! Μέσω του εγγράφου δίδονται σαφείς οδηγίες για τον τρόπο αναμόρφωσης των οργανισμών: «Η γενική κατεύθυνση είναι η εσωτερική συγχώνευση τμημάτων μέσα στα νοσοκομεία, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα τμήματα, μικρότερη κατάτμηση προσωπικού και θα μειώσει τις απαιτήσεις στις βάρδιες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Στο Νοσοκομείο Δράμας συγχωνεύονται οι δύο Χειρουργικές Κλινικές σε μία, ομοίως και οι δύο Παθολογικές. Επιπλέον συγχωνεύονται και μη ομοειδή τμήματα, όπως το Οφθαλμολογικό με το ΩΡΛ στο νεότευκτο Τμήμα Αισθητηρίων Οργάνων» λέει αγανακτισμένος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης, το υπουργείο ζήτησε να συνταχθεί νέος οργανισμός, «με προβλεπόμενο αριθμό κλινών στις 160. Ομως ο οργανισμός του νοσοκομείου, που ισχύει από το 2009, προβλέπει 260 κλίνες. Πριν από αυτόν ίσχυε ο οργανισμός του 1987, που προέβλεπε 165. Δηλαδή, ο νέος οργανισμός θα έχει 100 κλίνες λιγότερες από αυτόν του 2009 και πέντε κλίνες λιγότερες από αυτόν του 1987!». Στην ίδια γραμμή και η τροποποίηση του οργανισμού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), όπου, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος των Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής, Γιώργος Αβραμίδης, ο οργανισμός του 2010 προβλέπει 1.200 κλίνες, το υπουργείο ζητάει φέτος να μειωθούν σε 750, με τις αντίστοιχες συνέπειες στη μείωση του προσωπικού και των νοσηλευομένων βεβαίως!


Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια: