Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

 

ΕκτύπωσηPDF
pao-votanikos_1Η πραγματική "νέα εποχή" στον Παναθηναϊκό ξεκινάει από σήμερα και όχι από το 2008, ούτε από τον Οκτώβριο του 2010. Τότε που ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας έκαναν τον κόσμο του Παναθηναϊκού να πιστέψει σε ένα "καλύτερο αύριο", δίνοντας τα χέρια με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για την αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά της εταιρείας. Έντεκα μήνες μετά, ο Παναθηναϊκός παραπαίει, σε διοικητικό, αλλά και αγωνιστικό επίπεδο. Ο άνθρωπος που από μεγάλη μερίδα του κόσμου θεωρείται υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο σύλλογος, αλλά και γενικότερα η οικογένειά του, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την οριστική αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό, αφήνοντάς τον κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού. Χωρίς βασικό χρηματοδότη, χωρίς κάποιον να εγγυηθεί για το αύριο της ομάδας και δίχως διοικητική σταθερότητα.
Με την χαρακτηριστική φράση "ξεχάστε εμένα και την οικογένειά μου από τον Παναθηναϊκό" ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έβαλε τέλος στην 32χρονη ενασχόλησή της με τον αθηναϊκό σύλλογο. Οι μετοχές, το 54.7%, που κατέχει γίνονται ανενεργείς και αδρανείς και θα παραχωρηθούν, όπως ο ίδιος είπε, σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, έως ότου βρεθεί αυτός ή αυτοί που θα υποβάλλουν μία σοβαρή και βιώσιμη πρόταση για να πάρουν τα ηνία της ΠΑΕ. Όπως διευκρίνισε, δε, ο Τζίγκερ, αυτός ή αυτοί που θα υποβάλλουν μία σοβαρή πρόταση "δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην προχωρήσει η μεταβίβαση των μετοχών", χωρίς όπως πρόσθεσε "κανένα απολύτως τίμημα".
Μια... ιστορία 32 χρόνων (σ.σ. από τον Ιούλιο του 1979) τελείωσε σήμερα, με τη δήλωση αποχώρησης του Γιάννη Βαρδινογιάννη να αναφέρει:
"Η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός καταδεικνύει ότι μόνη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η αποχώρηση τόσο της οικογένειάς μου όσο και εμού προσωπικά από τον Παναθηναϊκό. Όπως φαίνεται μόνο με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ένα τέλος στην εσωστρέφεια και τη διχόνοια που υπάρχει στις τάξεις των οπαδών. Από τη στιγμή που δεν θα αποτελούμε πλέον μέρος της παναθηναϊκής εξίσωσης θα εκλείψουν οι δικαιολογίες για τη συντήρηση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης. Αποχωρούμε άμεσα καθιστώντας πλέον τις μετοχές που κατέχουμε, ήτοι το 54,7% αδρανείς και ανενεργοί, παραδίδοντας αυτές σε πληρεξούσιο αναγνωρισμένο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι δεν συμμετέχουμε πλέον σε οποιασδήποτε μορφής διοικητικές αποφάσεις. Οι υπόλοιποι μέτοχοι που κατέχουν το 45,3% -ιδιώτες και Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός- έχουν πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία και μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και να λάβουν τις αποφάσεις τους για την επόμενη ημέρα της ομάδας. Η πρωτοβουλία μας αυτή αφήνει ελεύθερο το πεδίο να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος να προτείνει μία βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση που θα εγγυάται το μέλλον του Παναθηναϊκού. Το προσφιλές σε πολλούς θέμα μεταβίβασης των μετοχών μας στον Ερασιτέχνη είναι άτοπο. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός τελεί υπό διοίκηση Πρωτοδικείου και δε δύναται να επιβαρυνθεί με τη διαχείριση ενός τόσο δύσκολου θέματος. Εξάλλου ως κάτοχος του 10% των μετοχών καθίσταται ρυθμιστής των αποφάσεων για το μέλλον του Παναθηναϊκού.
Ο Παναθηναϊκός αυτή την ώρα σπαράζεται από έναν άναδρο πόλεμο που χτίζεται μεθοδικά εδώ και πολύ καιρό. Κυρίαρχο ρόλο στην αντιπαράθεση αυτή έχει η στοχοποίηση της οικογένειάς μου και εμού προσωπικά, ως η πηγή όλων των δεινών στην ομάδα. Πολλοί, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την αντιπαλότητά τους στο πρόσωπό μου, προχωρούν σε ύβρεις και βανδαλισμούς στο γήπεδο απαξιώνοντας και αποσυντονίζοντας την ομάδα.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης δίνουμε σήμερα ένα τέλος στον εμφύλιο αυτό, αποχωρώντας από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Δεν θα υπάρχει, πλέον, καμία δικαιολογία, με πρόσχημα την παρουσία της οικογένειάς μου, για έριδες και αντιπαραθέσεις. Μετά από 32 χρόνια συνεχούς προσφοράς και αρωγής, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πρέπει να πορευτεί χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη."
Το "καυτό" θέμα του προέδρου
Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου ο Γιάννης Βαρδινογιάννης προτίμησε να κάνει μία σύντομη αναδρομή στα όσα συνέβησαν από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι και σήμερα στο σύλλογο.
Με αφορμή τη μη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκ. Ευρώ τον Μάρτιο του 2010, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είπε: "Τέλος Απριλίου του 2010 έγινε συνάντηση με το Νικόλα Πατέρα και τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Βρεθήκαμε για να συζητήσουμε για προβλήματα της ομάδας. Θέλαμε να δώσουμε μία λύση στα διοικητικά προβλήματα. Στη συνάντηση έγινε μία καλή συζήτηση. Εθεσα δύο θέματα. Επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου, τότε τεχνικού διευθυντή, τον οποίο θεωρούσα και θεωρώ αποτυχημένο για τις μεταγραφές που έγιναν. Επέμεινα επίσης για καλύτερη διοικητική λειτουργία, έτσι ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις με τον προϋπολογισμό, όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά. Όταν καλείσαι εν αγνοία σου να καλύψεις τρύπες που δημιουργούνται είναι λογικό να υπάρχει πρόβλημα. Ο Νικόλας Πατέρας ήταν αντίθετος με την απόλυση του Αντωνίου. Δεσμευτήκαμε ότι θα συναντηθούμε ξανά τις επόμενες ημέρες. Πέρασαν 3 εβδομάδες αν δεν κάνω λάθος και είπαμε να τα ξαναπούμε στις 21 Μαίου. Ήρθε μόνο ο κ. Πατέρας που μου είπε ότι θέλει να παραιτηθεί. Μου είπε ότι ήταν κουρασμένος. Με αιφνιδίασε, αλλά έπρεπε να το αποδεχθώ. Με παρακάλεσε να μη το πω πουθενά, παρά μόνο στον Βγενόπουλο, μέχρι να γνωστοποιούσε και επίσημα την παραίτησή του. Στη συζήτηση που κάναμε ο Ανδρέας (σ.σ. Βγενόπουλος) μου πρότεινε να αναλάβει την προεδρία ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης. Η πρόταση δεν προχώρησε. Μέσα στο Σαββατοκύριακο μίλησα με τον Ανδρέα, του ζήτησα ξανά να φύγει ο Αντωνίου, είχαμε μία έντονη συνομιλία, η συμπεριφορά του δεν ήταν αναμενόμενη και μου έθεσε μία σειρά διλλημάτων. Κατά την προσφιλή του τακτική μόλις είχαμε μία διαφωνία, μέσα από συγκεκριμένη εφημερίδα ακολυθούσε επικοινωνιακός πόλεμος. Όλοι γνωρίζετε τι έγινε το καλοκαίρι του 2010."
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης συνέχισε: "Με λύπη μου αναφέρω ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου, ο Παύλος και ο Θανάσης είχαν επιφυλάξεις και δεν έκαναν αυτό το βήμα (σ.σ. προεδρία). Οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση από την επίθεση που δέχτηκαν από μερίδα του κόσμου. Προσπάθησα να βρω πρόεδρο μέσα από τους μετόχους, έγινε προσπάθεια να επανέλθει ο Πατέρας, αλλά έπεσε στο κενό. Οι όροι που μου έθεσε ήταν να αναλάβει τεχνικός διευθντής ο Κόντης κι αντιπρόεδρος ο Θανάσης Κανελλόπουλος. Ο τελευταίος ξέρετε τι άνθρωπος είναι και με κανέναν τρόπο ένας τέτοιος άνθρωπος δεν χωρούσε στην οικογένιαα του Παναθηναϊκού. Βγήκαμε και είπαμε ότι χαρίζουμε το 25% του Παναθηναϊκού για να βρεθεί η λύση, από τη στιγμή που είμαστε εμείς το εμπόδιο".
Η περιβόητη...συμφωνία
Στη συνέχεια ο Τζίγκερ αναφέρθηκε στην προφορική συμφωνία που είχε με τους Βγενόπουλο, Πατέρα, τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2010 να απομακρυνόταν από την ΠΑΕ, μέσα από τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
"Μιας και δεν βρισκόταν λύση, δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε χρηματοδότες της ΠΑΕ κατά 30% και μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσοστό που χάριζα θα το έπαιρνε δια μέσου αυξήσεων του ΜΚ ο Ανδρέας. Ποτέ ο Πατέρας δεν δήλωσε ότι ήθελε να πάρει τον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησε η νέα φάση προεδρίας του Νίκου Πατέρα και η επιστροφή Αντωνίου. Προχωρήσαμε σε αύξηση του ΜΚ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πολλοί μέτοχοι δεν έβαλαν χρήματα. Βρεθήκαμε να έχουμε βάλει 5 εκ. στα συνολικά 9εκ., δηλαδή η οικογένειά μου έβαλε το 54%. Τα υπόλιπα χρήματα δεν μπήκαν από κανέναν, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στάλθηκε από εταιρεία το συμφωνητικό χορηγίας ύψους 4 εκ ευρώ που θα καλύπταμε εμείς. Για άγνωστους λόγους δεν υπεγράφη. Φτάσαμε στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του κ. Βγενόπουλου τον Δεκέμβριο μετά τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό Βόλου. Μία προσχηματική υποχώρηση. Δεν είχε την ευθύτητα να βγει και να πει το γιατί, φυσιολογικά μετά και ο Πατέρας έφυγε από την προεδρία".
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα γίνει η αποχώρηση της οικογένειάς του από τον Παναθηναϊκό: "Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόταση από κανέναν. Οι μετοχές βρίσκονται σε δικηγόρο με σαφείς εντολές, εφόσον έρθει πρόταση που έχει σχήμα που να μπορούμε να πούμε ότι είναι αληθές, οι μετοχές είναι δικές του άνευ τιμής".
Για το αν θα παραχωρούσε τις μετοχές σε κάποιον από τους Ανδρέα Βγενόπουλο, Νικόλα Πατέρα ή την οικογένεια Γιαννακόπουλου, απάντησε χωρίς κανένα ενδοιασμό: "Πολύ ευχαρίστως αρκεί αυτό να γίνει με σωστό τρόπο".
Το θέμα της Παιανίας: "Η Παιανία έγινε με δικά μας χρήματα, ανήκει στην οικογένειά μου κι έχει ταυτιστεί με την ομάδα και τους παίκτες που φτιάχτηκαν εδώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με την Παιανία. Αν βρεθεί ο κατάλληλοςς άνθρωπος δεν θα χαλάσω την μεταβίβαση για το θέμα της Παιανίας, ούτε ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί ξαφνικά χωρίς προπονητικό κέντρο".
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παραδέχθηκε ότι έκανε αρκετά λάθη. Από αυτά που έκανε και θα τα επαναλάμβανε ήταν δύο, ενώ ένα δεν θα το ξαναέκανε ποτέ.
"Ότι δεν έφερα κοντά μου τον κόσμο, το συγεκριμένο κόσμο, αυτούς που θα τους δίνεις εισιτήρια σε χαμηλή τιμή, να τους προσλαμβάνω στην ασφάλειά μου, να έχω έναν άνθρωπο να τους βγάζει από την φυλακή. Ίσως να είμαι ο μοναδικός που πολέμησα αυτό το κομμάτι των φιλάθλων. Δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε μέσα στους συνδέσμους, ούτε έξω από αυτούς. Μου κόστισε αυτό το λάθος, αλλά θα το ξαναέκανα. Το 2004 με την αποχή του κόσμου κάναμε το νταμπλ. Λυπάμαι που δεν προστάτευσα την ομάδα, όπως θα ήθελαν κάποιοι. Θα ήταν πολύ διαφορετικά το 2005, όταν με τρεις ισοπαλίες μέσα στην έδρα μας χάσαμε το πρωτάθλημα. Η λύση ήταν απλή κι εύκολη. Γι΄ αυτούς η προστασία της ομάδας είναι να πληρώνεις για να πάρεις αποτελέσματα, είτε διαιτητές, είτε παράγοντες. Δεν το έκανα, χάσαμε το πρωτάθλημα, αλλά θα το έκανα ξανά. Αυτό που δεν δεν ξαναέκανα ήταν με το γήπεδο. Καταλήξαμε στο Βοτανικό. Ξεκίνησε το project το 2008, πρακτικά και ο Βωβός το εμπορικό του κέντρο. Πάνω από ένα χρόνο το 70% του εμπορικού του κέντρου είχε γίνει, χωρίς καμία προσφυγή. Είχαμε κλείσει εμπορικές συμφωνίες, είχαμε κλείσει με τις τράπεζες σε ό,τι αφορούσε την χρηματοδότηση του έργου, είχαμε συμφωνήσει με το Δήμο και με εταιρεία εργολαβίας που εκτελούσε το έργο. Όλα αυτά τα γνώριζαν 5 άνθρωποι. Είχε βγει οικοδομική άδεια, όλα ήταν έτοιμα και θα ξεκινούσαμε τον Ιανουάριο, αλλά έκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο ΔΣ. Τυχαία και συμπτωματικά μέσα σε 15 ημέρες έγινε καταγγελία, όπως είχε το δικαίωμα κάποιος μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο. Δεν θεωρώ τίποτα τυχαίο. Η συμφωνία διέρρευσε σε λάθος ανθρώπους τη λάθος στιγμή".
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "...μία ομάδα του μεγέθους του Παναθηναϊκού θα βρει τον κατάλληλο ανάδοχο", ενώ για τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο τόνισε πως "...σε όλο αυτό το φάσμα της πολυμετοχικόττητας ήταν από τους πιο έντιμους και σοβαρούς σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν.
Για το αν νιώθει ότι φεύγει ηττημένος, αρκέστηκε να πει: "Ναι έχασα από μία μειοψηφία που κυβερνάει. Δεν έβλεπα ποτέ το ποδόσφαιρο μόνο σαν πρωτάθλημα. Επί των ημερών μου ο Παναθηναϊκός ήταν η πιο δημοφιλής ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, ήταν μπροστάρης και για μένα ιδρυτής της Σούπερ Λίγκας, το 2005-2006 χάσαμε από κατάφωρες αδικίες τον τίτλο. Αποτύχαμε στη συγκομιδή πρωταθλημάτων, δυστυχώς η ιστορία κρατάει μόνο αυτά".
Ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο: "Η εμπειρία μου λέει ότι στην Ελλάδα τέτοιες υποθέσεις ξεχνιούνται. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι ο Αχιλλέαε ή ο Μάκης, δεν τα έκαναν μόνοι τους. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Η Πολιτεία πιέζει για να τρέξουν τα πράγματα, αλλά δεν νομίζω με την αδιαφάνεια που υπάρχει, με τους ανθρώπους που εμπλέκονται να βρεθεί λύση. Τα ίδια θα συζητάμε και του χρόνου".
Ρωτήθηκε γιατί μπήκε ο Βγενόπουλος στον χώρο του ποδοσφαίρου: "Ας κάνει μία συνέντευξη Τύπου να μας πει. Ας έχει την ευθύτητα να βγει μπροστά και να πει γιατί ήθελε τόσο πολύ τον Παναθηναϊκό. Ποτέ βέβαια ο ίδιος δεν τον ήθελε, πάντα έβαζε ένα σχήμα μπροστά, να μαζέψει κάποιους να βάλουν τα λεφτά τους."
Στο τέλος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ευχαρίστησε τον απλό κόσμο του Παναθηναϊκού, τον εκλιπόντα, Χρήστο Αθανασόπουλο, τον Σπύρο Λιβαθηνό, τον Γιανσμικο Βέλιτς, τόνισε ότι "ακόμη και ο Αχιλλέας Μπέος είχε συνεισφέρει στη δημιουργία της Λίγκας", ξεχώρισε ως παίκτες για το ήθος τους και την προσφορά τους, τους Γιάννη Γκούμα και Λουκά Βύντρα.
Επίσης, τον Πέτρο Κόκκαλη, για τον οποίο είπε πως "εάν δεν είχε καρατομηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν διαφορετικό", το Βαγγέλη Σαμαρά για τη συνεισφορά του στο θέμα του γηπέδου και τον Αργύρη Μήτσου, για τον οποίο είπε πως ήταν από τους βασικούς συντελεστές του νταμπλ του 2004, το οποίο "...πήραμε με το σπαθί μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με όλους και περηφανεύομαι γι΄ αυτό το νταμπλ. Δεν μας χάρισε κανείς τίποτα, ενώ ξεφτιλίσαμε τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη.
Για το τέλος άφησε το Γιώργο Βαρδινογιάννη και την οικογένειά του, που του έδωσε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τον Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: