Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το Μνημόνιο έφερε χρεοκοπία


Το Μνημόνιο έφερε χρεοκοπία

ΕκτύπωσηPDF
greeceeconomiccrisis_latuffTη δική της 11η Σεπτέμβρη ζει η Ελλάδα εδώ και ημέρες με αφορμή την ολική επαναφορά των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας μας, όχι μάλιστα από κάποιο τυχαίο κέντρο εξουσίας αλλά από την πηγή όλων των αποφάσεων: την Γερμανία. Το δημοσίευμα του περιοδικού Σπίγκελ βάσει του οποίου το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει επεξεργαστεί σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα κρίνει αρκούντως καθησυχαστικά καθώς δεν ισοδυναμούν με την συντέλεια του κόσμου (διαχειρίσιμες θα είναι οι συνέπειες με τα δικά τους λόγια) και πολύ περισσότερο σχετικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων δείχνουν ότι ο χρόνος τελείωσε κάπως απότομα για την Ελλάδα. Η εικόνα ωστόσο συμπληρώνεται, προσφέροντας μια πρόσκαιρη ανακούφιση, με πληροφορίες που φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα Wall StreetJournal προερχόμενες από το ΔΝΤ βάσει των οποίων η κρίσιμη δόση των 8 δισ. θα δοθεί.
Η χρεοκοπία επομένως αναβάλλεται για ένα τρίμηνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011. «Προσεχώς χρεοκοπία» θα γράφει η ταμπέλα που πρέπει να αναρτήσει η κυβέρνηση.
Η ομοβροντία επιθετικών δηλώσεων προς την Ελλάδα όλες τις προηγούμενες μέρες, με τις οποίες μάς έκαναν γνωστό πως «εξαντλήθηκε η υπομονή τους για την Ελλάδα», δεν αποκλείεται να είχε έναν και μοναδικό στόχο: να αναγκάσει την κυβέρνηση Παπανδρέου, που έχει αποδείξει πως δεν θέλει και πολύ άλλωστε, να ανακοινώσει έναν έκτακτο φόρο, όπως αυτόν που ανακοίνωσε την Κυριακή, κλείνοντας όπως – όπως, τουλάχιστον στα χαρτιά, την τρύπα των 2 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα όμως, ακόμη κι έτσι με την επιβολή δηλαδή ενός βαθιά άδικου φόρου – ομολογία απόγνωσης και παταγώδους αποτυχίας ενός φορολογικού συστήματος που τιμωρεί με νέα χαράτσια όσους ήδη πληρώνουν, δε ξεπεράστηκε! Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι η ύφεση.
Η τρομακτική ύφεση, ύψους 7,3% για το τελευταίο τρίμηνο και 5,3% για το τρέχον έτος (από 3,8% που την υπολόγιζαν τον Μάη) είναι που δημιουργεί τα ελλείμματα στα προϋπολογισθέντα έσοδα, οδηγώντας σε απόκλιση τους αρχικούς σχεδιασμούς. Η πολιτική του Μνημονίου με άλλα λόγια είναι που φέρνει την χρεοκοπία προ των πυλών κι όχι η μη εφαρμογή του ή η καθυστερημένη εφαρμογή του όπως δηλώνει η κυβέρνηση ή η ανεπάρκεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών (την οποία επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας το χαράτσι στα ακίνητα) που έχει εξελιχθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο. Καλά, κανένας κυβερνητικός δεν κάνει τον κόπο να σκεφτεί ότι με τόσες περαιώσεις, με τόσα λουκέτα στις επιχειρήσεις και με τόσα οργανικά κενά στις ΔΟΥ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι στόχοι συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων αποκλείεται να υλοποιηθούν;
Η εξελισσόμενη ύφεση που έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα για όλη την μεταπολεμική περίοδο, η πολιτική του Μνημονίου δηλαδή, που επέβαλε η Τρόικα και εφάρμοσε αδιαμαρτύρητα η κυβέρνηση, είναι που θα προκαλέσει τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα τηςWall Street Journal και η δόση των 8 δισ. ευρώ δοθεί κανονικά. Ο λόγος είναι πως σε ένα περιβάλλον συρρίκνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων όπου η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει φθάσει στο ναδίρ, νέα ελλείμματα θα προκύπτουν κάθε ξανά και ξανά, τινάσσοντας στον αέρα τους υπολογισμούς της Τρόικας. Και τότε η χρεοκοπία θα είναι θέμα χρόνου, βοηθούντος και του γεγονότος ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, οπότε δεν θα είναι και τόσα πολλά αυτά που έχουν να χάσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: