Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011


Αποφάσεις σοκ...σε 10 μέτωπα της οικονομίας – Συμφωνία Βενιζέλου -Τρόικας για ταμείο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις τον Δεκέμβριο με στόχο τα 5 δισ ευρώ

07/09/11 - 07:12
  Αποφάσεις σοκ...σε 10 μέτωπα της οικονομίας – Συμφωνία Βενιζέλου -Τρόικας για  ταμείο  εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις τον Δεκέμβριο με στόχο τα 5 δισ ευρώ
Σε επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την 12μηνη εργασιακή εφεδρεία , προχωρεί η κυβέρνηση.
Πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες έρχονται ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε η Τρόικα για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει την έκτη δόση των 8 δις. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις σε μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την απόκλιση του στόχου στο φετινό έλλειμμα ( σ.σ. καθώς η τρόικα εκτιμά ότι θα κλείσει στο 8,6%-8,7% και το οικονομικό επιτελείο στο 8,1%-8,2% με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο να φθάσει ακόμα και στο 9%) οδήγησε την κυβέρνηση σε αποφάσεις για τα παρακάτω 10 μέτωπα της οικονομίας.
Αναλυτικότερα:
1.Αποκρατικοποιήσεις. Αλλάζει το αρχικό πρόγραμμα και επισπεύδεται η πώληση επιχειρήσεις και ακινήτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις. ευρώ μέχρι τέλη του 2011. Σειρά παίρνουν η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ (σ.σ. είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2011), η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (αρχικός προγραμματισμός για 4ο 3μηνο 2012), η πώληση του 55% από 65% που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ (4ο 3μηνο 2011), η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (1ο 3μηνο 2012), η πώληση μέσω “saleand leaseback” των πρώτων δημοσίων κτιρίων (4ο 3μηνο 2011). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον στόχο των 1,3 δις. του Σεπτεμβρίου. Πιθανότητα η κυβέρνηση να αποδεσμεύτηκε από τον ποσοτικό στόχο του Σεπτεμβρίου επικαλούμενη τις αναταραχές στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι 5 επιχειρήσεις και τα ακίνητα του δημοσίου, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει σήμερα, περνούν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κατά τις επιταγές της τρόικας, η οποία είχε διαπιστώσει ολιγωρία και απροθυμία από πλευράς κυβέρνησης. Με «πολύ γρήγορο ρυθμό» θα περνούν σταδιακά και όλες οι άλλες επιχειρήσεις στο Ταμείο, το οποίο μόλις τώρα ξεκινάει την επίπλωση του…
2. Δημόσιοι Φορείς και Οργανισμοί. Η κατάργηση και η συγχώνευση φορέων του δημοσίου επιταχύνεται και το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών περιορίζεται στις προσεχείς εβδομάδες. Κάθε υπουργείο αναλαμβάνει να ορίσει τους φορείς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
3.Εργασιακή εφεδρεία. Το μέτρο διευρύνεται σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την αξιολόγηση των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Το σωτήριο θα είναι να μεταφερθούν σε άλλο φορέα του δημοσίου, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε με μερική απασχόληση. Αν δεν τοποθετηθούν κάπου στο διάστημα των 12μηνών της εφεδρείας, τότε θα οδηγούνται σε απόλυση. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί η εργασιακή εφεδρεία δίνει ευκαιρίες απασχόλησης. Αν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή σχέση θα λυθεί».
Οι μεγάλης ηλικίας δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Για τους υπόλοιπους φύλαγαν την απόλυση, καθώς όπως είπε ο υπουργός «Νέας και μεσαίας ηλικίας, που δεν θα έχει μπορέσει να προσαρμοστεί, τότε θα ισχύσει ότι ισχύει αναλογικά και στον ιδιωτικό τομέα». Η εξίσωση εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αφορά ουσιαστικά στις απολύσεις. Στο στενό δημόσιο τομέα, την κεντρική διοίκηση, δημιουργείται ο «κρατικός υπάλληλος» και έρχεται μεγάλη αναδιάταξη προσωπικού, ώστε να εξισορροπηθούν ελλείψεις και πλεονάσματα όπου υπάρχουν.
4.Αγορά εργασίας. Προωθούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνεται εντός των ημερών ο νέος «κουτσουρεμένος» κατάλογος με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ετοιμάζουν ενιαίο φορέα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη ΓΓΠΣ.
5.Κλειστά επαγγέλματα. Επισπεύδονται οι διαδικασίες και ανοίγουν τώρα και όχι μέχρι το 2013 όλα τα κλειστά επαγγέλματα του φαρμακοποιού, των δικηγόρων, των εκμεταλλευτών ταξί κ.ά., καθώς η τρόικα έχει επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης έχει αποστείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία για την εφαρμογής της απόφασης.
6. Προσλήψεις στο Δημόσιο. Τα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, που αφορούν στην εθελοντική μερική απασχόληση ή την άδεια άνευ αποδοχών, τον κανόνα 1:10 ήτοι μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και της μείωσης των συμβασιούχων κατά 50% φέτος ενεργοποιούνται τώρα και γνωστοποιούνται στους εργαζόμενους, ώστε να κάνουν χρήση των μέτρων.
7.Φορολογικό. Σε τρεις εβδομάδες θα δοθεί το σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου, που προέκυψε μετά από τον κοινωνικό διάλογο με 65 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι τα δημόσια έσοδα να αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, όπερ σημαίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα περιλαμβάνει από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέχρι την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23% που είναι σήμερα. Το μέτρο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
8.Ενιαίο Μισθολόγιο. Θα εφαρμοσθεί από 1ης Οκτωβρίου και θα ισχύσει και στις ΔΕΚΟ. Στόχος η εξάλειψη των χρόνιων ανισοτήτων οδηγεί σε ίσες αμοιβές για εργαζόμενο με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο ανεξαρτήτως χώρου άσκησης της εργασίας. Ασαφές μένει τι θα γίνει με τα 4 επιδόματα που έλεγαν μέχρι σήμερα ότι διατηρούνται, όπως το οικογενειακό.
9.Κρατικές δαπάνες. Κάθε δαπάνη κάθε φορέα θα περνάει πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου δημιουργείται το «Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων». Οι φορείς που δεν θα δηλώνουν αναλυτικά τις δαπάνες τους στο Μητρώο θα τους κόβεται η χρηματοδότηση. Στόχος η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στον οποίο έχει on line πρόσβαση και η τρόικα.
10.Υγεία. Οι δαπάνες υγείας, που αφορούν στην πολιτική του φαρμάκου και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση επισπεύδονται και αυτές.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: