Αποχαιρετήστε την Ελλάδα που ξέρατε
Ένα καλό νέο και ένα πολύ κακό, βγήκε από τις πρώτες συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον Σόιμπλε και άλλους παράγοντες στην Ουάσιγκτον.
Το καλό είναι ότι, όπως μας υποσχέθηκαν, δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, κι εννοούμε δεν θα χρεοκοπήσει οριστικά και αμετάκλητα, ανεξέλεγκτα και με το ευρώ να αποτελεί παρελθόν. Θα μείνουμε στο ευρώ, έστω και αν οι μισθοί που θα παίρνουμε και το γενικότερο εισόδημά μας θα είναι υποτιμημένοι, τουλάχιστον κατά 50%.
Θα μείνουμε στο ευρώ, πιθανότατα με ένα σενάριο για κούρεμα του ελληνικού χρέους (όσο απομείνει από το rollover που είναι σε εξέλιξη). Υπολογίστε πάνω από 250 δις ευρώ να μπουν στη διαδικασία επαναγοράς από τον EFSF, προφανώς με διασφαλίσεις που θα ζητήσουν οι ξένοι. Εγγυήσεις την κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche, το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης ‘Treuhand’ που θα ελέγχει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Στην εταιρεία θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι αλλά όχι “πολιτιστικά αγαθά”. Δε θα μας πάρουν δηλαδή τον Παρθενώνα ή το Σούνιο, αυτά μας τα αφήνουν…
Αν λοιπόν το παραπάνω σενάριο είναι το καλό έρχεται και το κακό. Αποχαιρετήστε την Ελλάδα που ξέρατε. Ο Σόιμπλε και οι άλλοι το Σάββατο, η Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι την Κυριακή θα μας ζητήσουν κι άλλα μέτρα, επιπλέον από αυτά που μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατ΄αρχάς απαιτούν μέχρι τον Δεκέμβρη, δηλαδή σε δύο μήνες να έχουμε εισπράξει 2 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Ξεπουλάμε, λοιπόν, τα πάντα για να βρούμε αυτά τα 2 δις.
Κατά δεύτερον οι τροικάνοι ζητούν νέο πακέτο παρεμβάσεων στο δημόσιο τομέα. Απολύσεις, πάνω από 100.000 τα επόμενα χρόνια, γερό τσεκούρι στους μισθούς με το ενιαίο μισθολόγιο, μικρότερες συντάξεις με καταργήσεις επικουρικών και νέες περικοπές.
Το ίδιο σενάριο και στον ιδιωτικό τομέα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις. «Να γίνετε ανταγωνιστικοί» λένε οι ξένοι κι εννοούν φθηνά εργατικά χέρια και φθηνή περιουσία για να την αγοράσουν.
Όσο για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το είχαμε γράψει και παλαιότερα. Ουσιαστικά ξαναγράφεται από την αρχή, όπως και το Μεσοπρόθεσμο το οποίο γίνεται μακροπρόθεσμο με νέα μέτρα.
Ενδιαφέρον, έχουν πάντως οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους αν επιτύχει το rollover και ξεπεράσει το 90%. Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου με επικεφαλής τον γνωστό Τσ. Νταλάρα, ως απόρροια της μείωσης των επιτοκίων, των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, το χρέος θα μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2015 και το 98% το 2020.
Αλλά είπαμε, όλα αυτά με θυσίες και ξεπούλημα. Κι εδώ που μας έφτασαν με τα τραγικά τους λάθη, ίσως είναι η μόνη διέξοδος.
Α.Ψ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου