Kρίση: Διαβεβαιώσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011
Διαβεβαιώσεις προς τους εταίρους και την τρόικα για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, ειδικότερα την εφαρμογή σκληρών διαρθρωτικών αλλαγών, που περιλαμβάνουν και απολύσεις στο Δημόσιο, παρέχει η κυβέρνηση, προκειμένου να απομακρύνει τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ενημερώθηκε για τις υποχρεώσεις της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα, τα ταμιακά διαθέσιμα του κράτους, αλλά και των τραπεζών. |
«Κλειδί» των προσεχών εξελίξεων αποτελεί το PSI και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21η Ιουλίου, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες, ενώ θεωρείται και η πηγή των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η χώρα.
Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή και τραπεζιτών, εξετάστηκαν τα τελευταία δεδομένα, εν όψει της σημερινής τριμερούς τηλεδιάσκεψης με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.
Οι ξένοι ηγέτες θα ασκήσουν πίεση στον Ελληνα πρωθυπουργό να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις. Η αίσθηση που αποκομίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι πιέσεις των εταίρων εντάθηκαν αυτή την περίοδο, προκειμένου να δρομολογήσει η Ελλάδα αλλαγές στο Δημόσιο, με κυρίαρχη (για τους εταίρους) τις απολύσεις, που θα μειώσουν σε μόνιμη βάση τις δαπάνες, αλλά και να λάβει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, πριν την εφαρμογή του PSI και του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι οι πιέσεις εντάθηκαν τώρα, δεδομένου ότι, αν λειτουργήσει το PSI από τον Οκτώβριο, όπως έχει προγραμματιστεί, φοβούνται ότι θα χαλαρώσει η εφαρμογή των σκληρών μέτρων.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα διαβεβαιώσει για τις προθέσεις της, έχοντας ήδη εξαγγείλει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (που μειώνει μέχρι 40% τις αποδοχές), την εργασιακή εφεδρεία σε 151 φορείς, αλλά και την επέκτασή της σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
Δύο σενάρια
Με την επιτυχία του PSI και την έναρξη του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, αυτομάτως σημαίνει ότι η χώρα μας ανακουφίζεται από το βαρύ δημόσιο χρέος και αποκτά μια περίοδο χάριτος δέκα ετών, μέχρι το 2020, εντός της οποίας δεν θα έχει υποχρεώσεις χρεολυσίων.
Παράλληλα, όλο το χρέος της, μέχρι τότε, θα είναι εγγυημένο από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF και, κατόπιν το μόνιμο μηχανισμό ESM.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι τα νέα 30ετή ομόλογα, που θα αντικαταστήσουν εκείνα που λήγουν μέχρι το 2020, θα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, που θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας που ταλανίζει τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι θα έχουν πλέον στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικούς τίτλους, που θα είναι διαπραγματεύσιμοι στη δευτερογενή αγορά, ενώ, σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα δεν διαπραγματεύονται πουθενά. Για παράδειγμα, στην ΗΔΑΤ, κατά τις τελευταίες μέρες, δεν έχει γίνει καμία συναλλαγή.
Το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας προβλέπει, επίσης, και την παροχή δανείων προς την Ελλάδα, διευρύνοντας τον όγκο και τη διάρκεια του αρχικού δανείου (των 110 δισ. ευρώ), οι λεπτομέρειες του οποίου θα αποφασιστούν μετά την οριστική συμφωνία για το PSI.
Δηλαδή από την αξία των ομολόγων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, θα εξαρτηθεί και ύψος των χρεολυσίων που θα απομείνει για εξόφληση μέχρι το 2020 και θα επαναπροσδιοριστούν, τότε, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, σε συνδυασμό και με την πορεία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το PSI προβλέπει την ένταξη στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής του 90% των ομολόγων που λήγουν έως το 2020. Η ονομαστική αξία των συγκεκριμένων ομολόγων ανέρχεται σε 148,7 δισ. ευρώ και το 90%, που είναι ο στόχος για τη συμμετοχή, φτάνει σε 133,8 δισ. ευρώ. Εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που καλύπτει το 70-75% των ομολόγων, η αξία των συγκεκριμένων ομολόγων κυμαίνεται από 105 μέχρι 110 δισ. ευρώ και υπολείπεται του στόχου περίπου 25 - 30 δισ. ευρώ.
Το κακό σενάριο
Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο, να μην προχωρήσει το PSI και το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, οπότε, στην περίπτωση αυτή, η χώρα μπλέκει σε περιπέτειες το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2012, επιβεβαιώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες.
Αν το PSI δεν προχωρήσει και, γενικά, «κολλήσει» το β' σχέδιο στήριξης, ακόμα και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει η καταβολή των δόσεων από το πρώτο δάνειο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του πρώτου μνημονίου, η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2012, εντός του οποίου θα δανειζόταν από τις αγορές 15,3 δισ. ευρώ, ήτοι 4 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια και 11,3 δισ. ευρώ με ομόλογα, αλλά, όπως είναι σήμερα οι συνθήκες στην αγορά, αποκλείεται να συμβεί.
Επίσης, στην ίδια περίοδο, από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα λάβει την 8η δόση, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τη λήξη του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου, ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα ελλείμματα που αφήνει ο προϋπολογισμός, τότε οι συνολικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου του 2012 θα φτάσουν σε 23,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το αρχικό μνημόνιο ενδεχομένως πολύ υψηλότερα, με τις υστερήσεις που σημειώνονται.
Είναι σαφές ότι, στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της, κάτι που συνιστά χρεοκοπία.
Σημειώνεται, όμως, ότι, αν διαπιστωθεί πρόβλημα στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, οι συνέπειες θα έρθουν νωρίτερα, αφού η κατάληξη θα είναι σχεδόν βέβαιη.
Ανησυχίες και ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη
Η Αθήνα θεωρεί, όπως έχει γίνει σαφές από δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, ότι δεν είναι βάσιμο και ισχυρό το επιχείρημα ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης οφείλονται αποκλειστικώς στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, ευρύτερο κι ασφαλώς υπερβαίνει κατά πολύ τα μεγέθη της χώρας μας», σημείωνε χαρακτηριστικά, χθες, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης έγινε παραλήπτης πληροφοριών -αλλά και υποδείξεων να δράσει άμεσα- ότι αναμενόταν ισχυρή κερδοσκοπική επίθεση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, και υπό το βάρος αυτών των πληροφοριών το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθέσεως, αποφάσισε τη λήψη και πρόσθετων μέτρων, προκειμένου «να κατευνασθούν οι αγορές»...
Ο πρωθυπουργός, εν όψει και της σημερινής τηλεδιάσκεψης, είχε χθες συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό, Φίλιππο Σαχινίδη, το γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρο Χριστοδούλου, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Ζανιά. Στη σύσκεψη, κλήθηκαν -και μετείχαν- ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης.
Στη σύσκεψη, εξετάσθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, εν όψει και της συνεδρίασης του Ecofin και του Eurogroup, στις 16 - 17 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα μετάσχει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις υποχρεώσεις της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα, τα ταμιακά διαθέσιμα του κράτους, αλλά και των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες στη σύσκεψη
Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι στην ευρεία σύσκεψη υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Ράπανου και ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών, για την πορεία του οποίου αναμένεται ότι θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ορισμένες ξένες τράπεζες θα εκδηλώσουν τότε τις προθέσεις τους.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 80%. Σήμερα πάντως -εκτός απροόπτου- ανακοινώνουν την ένταξή τους στο PSI η Αγοροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριιο.
Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκαν στον κλοιό περιορισμένης ρευστότητας, στον οποίο παραμένει το τραπεζικό σύστημα, και μάλιστα διατύπωσαν ανησυχία ότι η θετική εξέλιξη που καταγράφηκε τον Αύγουστο, με εισροές καταθέσεων, μπορεί να αναστραφεί, εξαιτίας του κλίματος που δημιουργείται με αρνητικές επιπτώσεις και στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώθηκε επίσης για τη διαδικασία αξιολόγησης που πραγματοποιείται στις τράπεζες από την Blackrock.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου