Συμφωνία για 50% κούρεμα και Μόνιμη Εποπτεία
(Ανανεωμένο) - Την επίτευξη συμφωνίας για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται εκ νέου στην αίθουσα για την τελική έγκριση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Για μείωση 50% και ελάφρυνση κατά 100 δις ευρώ του ελληνικού χρέους, καθώς και για 30 δις ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έκανε λόγο ο Νικολά Σαρκοζί. Ακολουθήσαμε, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, την έκθεση της τρόικας που έκρινε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο εφόσον μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην απομείωσή του κατά 50% που αποφασίστηκε απόψε. Η απομείωση αφορά και τις ελληνικές τράπεζες.
H γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση για μόνιμη εποπτείας της Ελλάδας από την τρόικα. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα παρακολουθείται και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, επανέλαβε από την πλευρά του ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα παράσχουν στην Ελλάδα νέα δάνεια διάσωσης ύψους 100 δις ευρώ.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η κ. Μέρκελ
Η συμφωνία αφορά ομόλογα που λήγουν έως το 2035, και εφόσον γίνεται σε εθελοντική βάση θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.
Προηγήθηκε σύγκρουση του γαλλογερµανικού άξονα µε τους ιδιώτες επενδυτές. Οι Γερμανοί ζητούσαν μείωση 60%, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές δεν ήθελαν να πάνε πάνω από το 40-45%. Η συµβιβαστική λύση στο 50%, προσέκρουε στην άρνηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να εγγυηθούν στους ιδιώτες, την αποπληρωµή της αξίας των οµολόγων που θα προέκυπτε µετά το «κούρεµα», µέσω του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επίτευξη της συμφωνίας σημαίνει ότι προφανώς ξεπεράσθηκε και το εμπόδιο αυτό.
Φαίνεται ότι οι Μέρκελ – Σαρκοζί, προειδοποίησαν τον εκπρόσωπο τον τραπεζιτών κ. Νταλάρα, ότι χωρίς την επίτευξη συμφωνίας οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αντιμετώπιζαν ελληνική χρεοκοπία και επομένως 100% απώλεια των επενδύσεών τους
Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν το βράδυ για 48%, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους
Σύµφωνα µε όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στην τηλεδιάσκεψη µε τα µέλη της κυβερνητικής επιτροπής στο κείµενο των συµπερασµάτων για το θέµα της διεθνούς εποπτείας της Ελλάδας θα αναφέρεται ότι «η εφαρµογή του προγράµµατος ανήκει στις ελληνικές αρχές και η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή θα συµβάλλει µε τις τεχνοκρατικές της γνώσεις στην υλοποίησή του». Ο υπουργός Οικονοµικών ενηµέρωσε επίσης πως και η ρύθµιση που αφορά τα ασφαλιστικά ταµεία, θα είναι ευνοϊκότερη της αρχικής. Μένει βεβαίως αυτό να αποτυπωθεί και στο τελικό κείµενο, επειδή τα ίδια ακούγαμε και τον Ιούλιο.
Ενίσχυση της επιτήρησης
Στο σχέδιο των συµπερασµάτων της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε , επισηµαίνεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης προσβλέπουν στην ολοκλήρωση ενός βιώσιµου και αξιόπιστου νέου πολυετούς προγράµµατος Ε.Ε.-ΔΝΤ µέχρι το τέλος του έτους.
Οι µηχανισµοί για την επιτήρηση της εφαρµογής του ελληνικού προγράµµατος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το σχέδιο.
Στο κείµενο αναφέρεται επίσης ότι «η Κοµισιόν θα ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο στην Ελλάδα, περιλαµβανοµένης της εµπλοκής εθνικών εµπειρογνωµόνων οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων. Ο νέος ρόλος θα περιγράφεται στο Μνηµόνιο. Για να διευκολυνθεί η αποτελεσµατική χρήση των σηµαντικών επίσηµων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συµφωνία µε την Τρόικα».
Στο κείµενο αναφέρεται τέλος ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα παράσχουν επαρκή υποστήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειµένου να αντιµετωπίσουν τις επιπτώσεις της εµπλοκής του ιδιωτικού τοµέα. Θα παρασχεθεί πιστοληπτική ενίσχυση προκειµένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήµατος, µέσω των ελληνικών τραπεζών.
Σύσταση µηχανισµού από ΔΝΤ
Για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εξετάζεται η σύσταση ενός µηχανισµού σε συνεργασία µε το ΔΝΤ, στον οποίο θα µετέχουν µε χρηµατοδοτήσεις ο δηµόσιος και ο ιδιωτικός τοµέας. Από την πλευρά του δηµόσιου τοµέα θα συνεισφέρουν οι αναδυόµενες οικονοµικές υπερδυνάµεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Ήδη ο κ. Σαρκοζί είχε τηλεφωνική συνοµιλία µε τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο προκειµένου να υπάρξει οικονοµική στήριξη της ευρωζώνης από την Κίνα.
Το σχέδιο των συµπερασµάτων δεν θα περιλαµβάνει συγκεκριµένα ποσά, γιατί αυτή τη στιγµή δεν µπορεί να υπολογιστεί το ποσό που θα συγκεντρώσει ο νέα µηχανισµός. Πάντως, µε τις εγγυήσεις που θα παράσχει το EFSF µπορεί να αυξήσει σηµαντικά την αξιοπιστία οµολόγων αξίας άνω των 1.000 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιταχύνουν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για τα µέσα του 2012 αντί το 2013, ώστε να αυξηθεί η δύναµη πυρός µε µετρητά 750 δισ. ευρώ. Ο ΕΜΣ θα διαδεχθεί το ΕΤΧΣ που έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μία νέα “καλύτερη” συμφωνία 21ης Ιουλίου. “Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεοινεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της“. ”Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μ ία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις“, πρόσθεσε και έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις λέγοντας πως «ο κόσμος θέλει αλλαγές και όχι εκλογές»
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις. Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου