Πούτιν: «Βάλτε πλάτη» για την Ελλάδα
NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 15:06
Τελευταία Ενημέρωση : 12/10/2011 16:08
Να «βάλουν πλάτη» για χώρες όπως η Ελλάδα που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση καλεί τις χώρες της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο. |
Να «βάλουν πλάτη» για χώρες όπως η Ελλάδα που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση καλεί τις χώρες της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό γιατί για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ποσά «οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό απαιτεί πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών, διότι ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη».
Όπως επισήμανε, το πιο οξυμένο πρόβλημα στην ευρωζώνη αφορά στην Ελλάδα. «Κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών απαιτούνται περίπου 1 - 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, σεβαστό, αλλά απολύτως δυνατό να το "σηκώσει" η ευρωζώνη», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη ότι η διάσωση της Ελλάδα θα ωφελήσει ολόκληρη την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οτιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη έχει αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Τρισέ: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους, εξέφρασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα L' Express, αν μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας, ο κ. Τρισέ είπε: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο που αναφέρατε, και πάντα προειδοποιούσαμε τις κυβερνήσεις ενάντια σε αυτό».
Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα. «Είναι απαραίτητη μια πολύ μεγάλη προσαρμογή στην Ελλάδα για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», είπε.
Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΚΤ, είπε ότι ήδη έχει κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να δράσει υποκαθιστώντας τις κυβερνήσεις.
O Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι μία μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Γιούνκερ: Υπό προϋποθέσεις η καταβολή της έκτης δόσης
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί, εάν η τρόικα διαπιστώσει στην έκθεσή της πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, πρότεινε σχέδιο 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που περιλαμβάνει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, την επέκταση της δικαιοδοσίας τηςΚομισιόν καθώς και μέρισμα για τους φορολογουμένους που διασώζουν τράπεζες.
Όπως είπε, «δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα, χρειάζεται να διασφαλίσουμε, αυτοί που παρέχουν κεφάλαια υπό οποιαδήποτε μορφή να εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων -στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση- και ότι συμμετέχουμε στα κέρδη».
Παράλληλα, επέκρινε τον πολλαπλασιασμό των διμερών πρωτοβουλιών της Γερμανίας και της Γαλλίας, το 70% εκ των οποίων δεν έχει υλοποιηθεί. «Ό,τι αποφασίζουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μετατρέπεται αυτομάτως σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Εάν κοιτάξετε τους τελευταίους 12 μήνες, περί το 70% των γαλλο-γερμανικών προτάσεων δεν έχει μετατραπεί σε απόφαση», πρόσθεσε.
Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία είναι η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης ισχυρών ανταλλαγμάτων απέναντι στη χορήγηση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι χορηγήσουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή (στις τράπεζες), θα έχουν συμμετοχή στα όργανα λήψεως αποφάσεων των τραπεζών αυτών, στο συμβούλιο επιτήρησης, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διεύθυνση. Και επίσης συμμετοχή στα κέρδη», τόνισε.
«Εάν ο φορολογούμενος πληρώνει, ο φορολογούμενος πρέπει να είναι μέτοχος. Οι τράπεζες οφείλουν να μεταφέρουν τμήμα το κερδών τους στον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η άποψή μου, άποψη της παλιάς σχολής, για τα πράγματα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.
Την πλήρη έκθεση της τρόικας αναμένει το Βερολίνο
Την πλήρη έκθεση της τρόικας αναμένει το Βερολίνο για να τοποθετηθεί επί της εκταμίευσης ή μη της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η θετική χθεσινή πρώτη θετική γνωμοδότηση των επιθεωρητών ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν αρκεί και πως «αυτό που είναι καθοριστικό είναι η πλήρης έκθεση, η οποία θα είναι σε μορφή που θα μπορεί να αναλυθεί».
«Περιμένουμε την έκθεση, θα την αναλύσουμε και στη συνέχεια θα λάβουμε μια απόφαση για την έκτη δόση», ανέφερε άλλος εκπρόσωπος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αφού χαιρέτισε το τέλος των εργασιών της τρόικας. Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένει μάλιστα «η έκθεση να περιέχει επαρκή αριθμητικά δεδομένα για να διαπιστωθεί η βάση πάνω στην οποία θα γίνει η επεξεργασία ενός δεύτερου σχεδίου».
Δεν αποκλείει διαγραφή ελληνικού χρέους η Μπούντεσμπανκ
Το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους «δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα θέσει τέλος στα προβλήματα της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τον δημόσιο τομέα και να καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική. Η διαγραφή χρέους δεν πρέπει να θεωρείται ως ένας ελκυστικός τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα κράτη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα», υπογράμμισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Βάιντμαν απευθύνθηκε επίσης στους πολιτικούς, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην ενίσχυση της δυναμικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ανοιχτή επιστολή 100 προσωπικοτήτων από την Ευρώπη
Περίπου 100 προσωπικότητες από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο Τζορτζ Σόρος, απευθύνουν έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιλύσουν το συντομότερο την κρίση χρέους.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει επιστολή που υπογράφεται από προσωπικότητες της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι πρώην υπουργοί της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και Χανς Αϊχελ, επιχειρηματίες όπως ο Γάλλος Μπερτράν Κολόν και ο Ελληνας Στέλιος Ζαβός.
«Το ευρώ απέχει πολύ από το να είναι τέλειο, ... αλλά σε απάντηση αυτού οφείλουμε να επανορθώσουμε τα σφάλματα της ευρωζώνης αντί να επιτρέπουμε στην κρίση να πλήττει, έως και να καταστρέφει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι εν λόγω «ανήσυχοι» Ευρωπαίοι προτείνουν τρεις λύσεις για την έξοδο από την κρίση: τη δημιουργία κοινού χρηματοπιστωτικού θεσμού που θα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και θα έχει την ικανότητα να διασφαλίσει ότι οι χώρες μέλη τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, την ενίσχυση των ελέγχων και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μία στρατηγική οικονομικής σύγκλισης.
«Καλούμε τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ[EUR=X] έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή λύση... Η αναζήτηση εθνικών λύσεων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση (της ευρωζώνης)», καταλήγει η επιστολή.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου