Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο Μπ. Ομπάμα χαιρετίζει το τέλος της εποχής Καντάφι στην Λιβύη


Ο Μπ. Ομπάμα χαιρετίζει το τέλος της εποχής Καντάφι στην Λιβύη
Την ιστορική ημέρα για τη Λιβύη που την απάλλαξε από τη σιδηρά πυγμή του Μουαμάρ Καντάφι χαιρέτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του για το τέλος του Λίβυου ηγέτη.

«Κερδίσατε την επανάσταση» τόνισε απευθυνόμενος της Λιβύης κηρύσσοντας το τέλος «ενός από τους μακροβιότερους δικτάτορες».

Η εξέλιξη «δείχνει το τέλος ενός μακρού και οδυνηρού κεφαλαίου για το λαό της Λιβύης που τώρα που τώρα έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν τη μοίρα τους σε μία νέα και δημοκρατική Λιβύη», υπογράμμισε μιλώντας στον Τύπο.

Οι Λίβυοι, μαζί με αυτήν την τεράστια ευκαιρία από το τέλος του Καντάφι «έχουν τώρα μία μεγάλη ευθύνη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ζήτησε δε από τους Λίβυους να προστατέυσουν τα όπλα -συμβατικά και μαζικής καταστροφής- που υπάρχουν στη χώρα και για τα οποία υπάρχει φόβος να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών

«Η εξουσία της σιδηράς πυγμής αναπόφευκτα έρχεται στο τέλος της», τόνισε ακόμη στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου ξεσηκώθηκε ο λαός κατά των καθεστώτων. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που ερωτώμενος σχετικά επανέλαβε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει πλέον τη νομιμοποίησή του.

Κάλεσε ακόμη σε μία ομαλή μετάβαση και σε ελεύθερες, διαφανείς εκλογές, συντασσόμενος με τη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ, υποσχέθηκε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, θα είναι συνέταιρος της Λιβύης ενώ πρόσθεσε ότι η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα σύντομα θα τερματιστεί.

Μετά τις πρώτες ειδήσεις για τη σύλληψη του Καντάφι και, αργότερα τον θάνατο του μέχρι να επιβεβαιωθεί, η Ουάσιγκτον κινήθηκε με προσοχή αναμένοντας την τελική επιβεβαίωση από τις λιβυκές Αρχές.

Ωστόσο, άλλες δυτικές χώρες κινήθηκαν αμέσως στο να μιλήσουν για μία νέα εποχή στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: