Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία
Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, αφού ακόμα κι αν ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία -βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να εκφράζουν διαφωνίες για το άρθρο 37- θα αποδυναμώσει την κυβέρνηση και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, που αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Τρίτη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη στήριξή τους, γιατί όπως είπε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας την Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τυχόν καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου απόψε θα... στείλει τον κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν είναι σε προεκλογικό κλίμα παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο της ομιλίας του την Τρίτη έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ότι προετοίμαζε επιχειρήματα προεκλογικής περιόδου. «Ο ίδιος θέλει να τραβήξει όσο το δυνατόν πιο πολύ» μας έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές. Στο ερώτημα όμως αν δεν ληφθεί καμία απόφαση την Κυριακή στις Βρυξέλλες τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί.
Στην κυβερνητική παράταξη χθες όλη την ημέρα επιδίδονταν από τον πρωθυπουργό μέχρι τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν διαρροές από την αποψινή ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αμετάπειστη για την ώρα Λούκα Κατσέλη μίλησε ο Ε. Βενιζέλος, αλλά επρόκειτο να μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το ίδιο έγινε και θα γίνει και με άλλους βουλευτές, όπως π.χ. με τη Βάσω Παπανδρέου που είναι να μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια.
Κυβερνητικά στελέχη μας έλεγαν ότι μετά την ομιλία του πρωθυπουργού το κλίμα βελτιώθηκε στην Κ.Ο., αλλά δεν είναι ακόμα ασφαλές εκατό τοις εκατό. Ο πρωθυπουργός είπε προχθές στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Ζητάω τη στήριξή σας με πλήρη κατανόηση στα προβλήματα που δημιουργούνται, μια στάση ευθύνης για να ενισχύσουμε τη θέση μας στη διαπραγμάτευση της Κυριακής». Υποσχέθηκε εξάντληση κάθε περιθωρίου βελτίωσης διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ για το άρθρο 37 είπε πως με αυτό ενισχύεται ο θεσμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβάσεων.
Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα καταλήξει σε αποφάσεις, αλλά η Ελλάδα πάει εκεί με πέντε βασικές αρχές:
- Την παραμονή της στο ευρώ.
- Εχοντας ως αφετηρία τις αποφάσεις του Ιουλίου.
- Επιδιώκοντας ελάφρυνση του χρέους.
- Διασφαλίζοντας την ομαλότητα του τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων.
- Ζητώντας μέτρα για την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου