Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Επιμένει για αλλαγή κατεύθυνσης ο Σαμαράς


Επιμένει για αλλαγή κατεύθυνσης ο Σαμαράς

Νέο μείγμα πολιτικής και λήψη αναπτυξιακών μέτρων ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα που θα έχει ένα ενδεχόμενο "μεγάλο κούρεμα" του χρέους

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Π. Κοέλιο στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Π. Κοέλιο στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ
Σαφέστατα υποβαθμισμένη ήταν από άποψη ουσιαστικών διαβουλεύσεων αλλά και γενικότερης σημασίας η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάρκειά της δεν ξεπέρασε τη μία ώρα, ενώ μίση ώρα μετά την έναρξή της αποχώρησαν η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μπαρόζο, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής που άρχιζε αμέσως μετά.
Το σχεδόν αδιάφορο κλίμα που επικράτησε, καθώς τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη σύνοδο κορυφής και στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, διευκόλυνε τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει (για ακόμη μία φορά) την έντονη κριτική για τη σταθερή άρνησή του να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η τοποθέτηση της κ. Μέρκελ. Σε μια αποστροφή του λόγου της επεσήμανε ότι "ο κ. Παπανδρέου δεν εφαρμόζει αυτά τα οποία πρέπει". Η καγκελάριος της Γερμανίας απέφυγε να εξηγήσει αυτήν την αιχμή αλλά και να την τεκμηριώσει. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος αιφνιδιάζοντας τους παρισταμένους δήλωσε ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου στηρίχθηκε σε λάθος εκτιμήσεις και πληροφορίες.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του ζήτησε αλλαγή του μείγματος πολιτικής και σημείωσε την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα αποτέλεσμα που θα έχει ένα ενδεχόμενο "μεγάλο κούρεμα" του χρέους και προέβαλε τους εξής τέσσερις κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια τέτοια περίπτωση:
  • Κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να υπάρξει ρευστότητα.
  • Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών ώστε να μην "πυροδοτηθούν" άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
  • Κινδύνους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για όσο διάστημα -και αυτό εκτιμάται, δυστυχώς πλέον, ότι θα είναι πολύ μεγάλο- η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.
  • Κινδύνους για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και για την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: