Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το γαλάζιο "όχι" οδηγεί σε αναδίπλωση


Το γαλάζιο "όχι" οδηγεί σε αναδίπλωση

"Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω" ήταν η απάντηση του Α. Σαμαρά στη δήλωση Βενιζέλου για κύρωση της αυριανής συμφωνίας με 180 ψήφους. Ποια σενάρια πέφτουν στο τραπέζι. Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να υπάρχουν στην κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο η όποια συμφωνία προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, να έρθει στη Βουλή και να ζητηθεί ψήφος 180 βουλευτών για να επικυρωθεί.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ότι "είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο".
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημείωναν την Τρίτη ότι το μόνο που σκέφτεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι το τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Πλέον, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμα και αυτό του δημοψηφίσματος ή να ζητηθεί κύρωση της συμφωνίας με 151 ψήφους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, πριν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
Σαμαράς: "Δεν υπογράφω εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων"
Στη στροφή που παρατηρείται τις τελευταιες ώρες έχει προφανώς συντελέσει το ξεκάθαρο "όχι" της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται να ψηφίσει μια συμφωνία που θα προβλέπει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
"Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω" φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς, όταν του τέθηκε το ζήτημα της ψηφοφορίας με 180 ψήφους.
Η ΝΔ επικαλείται την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28, παρ. 2. "Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών" αναφέρεται στο άρθρο και η ερμηνευτική δήλωση είναι η εξής: "Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
Στη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αν συμφωνεί με ένα μέτρο θα το ψηφίσει ακόμα και με απλή πλειοψηφία, ενώ αν διαφωνεί θα το καταψηφίσει είτε ζητηθούν 180 είτε και 250 ψήφοι.
Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αποκλείει και τα σενάρια συγκυβέρνησης.
"Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτή τη στιγμή, συνιστά κοινοβουλευτική χούντα", δήλωσε σε ραδιοσταθμό, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Δημ. Σταμάτης, επιμένοντας στη θέση του κόμματος για εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. "Δεν ειναι δυνατόν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, θέματα εθνικής κυριαρχίας" εκτίμησε ο Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος αναμένεται να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Μιχελάκης: "Λέμε όχι στο λάθος"
"Ναι" στο λάθος δεν πρόκειται να πούμε, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ απαντώντας στο αίτημα για έγκριση της συμφωνίας για το χρέος με αυξημένη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας που έθεσαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, "δείχνει ξεκάθαρα ότι αποφάσισαν να αποδράσουν και ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα".
"Δεν τα καταφέρνουν, όμως, ούτε στο θέατρο που προσπαθούν να στήσουν. Διότι το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα πότε απαιτούνται 180 ψήφοι", επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, και "το αναγνωρίζουν, τώρα, ακόμα και οι ίδιοι".
"Ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη, αλλά την θέλουν για πολιτικούς λόγους", υποστήριξε και παράλληλα επανέλαβε τη βούληση της ΝΔ να διαπραγματευτεί αλλαγή της συνταγής για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
"Θέλουμε και μπορούμε να διαπραγματευτούμε την αλλαγή συνταγής. Αυτή που ακολουθείται, απέτυχε παταγωδώς", κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: