Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Επιχειρήσεις: Σε αδιέξοδο και τα... brand names Το 53% των επιχειρήσεων ήδη δεν πετυχαίνει εκπτώσεις από τους προμηθευτές ακόμη και σε ολική εξόφληση της παραγγελίας



Επιχειρήσεις: Σε αδιέξοδο και τα... brand names
Συμπληγάδες για τις επιχειρήσεις, λουκέτα σε καταστήματα, ανεργία, δυσκολία στις εξαγωγές, έλλειψη ρευστότητας, επιστροφή στο χωράφι, αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, μειώσεις μισθών, ίσως και μειώσεις τιμών στα προϊόντα. Συμπέρασμα: φτώχεια και ανέχεια.
Η ζωή μετά το "κούρεμα" προδιαγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο που θα βρεθεί στην στενωπό, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις βρισκόταν στο ναδίρ ήδη πριν από το haircut.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος μέσα στον Οκτώβριο αποτυπώνεται ότι το 82% των επιχειρήσεων βλέπουν να έχει αλλάξει η αντιμετώπισή τους από ξένους προμηθευτές.
Σε ποσοστό 72,8% λένε ότι το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει αλλαγή εις βάρους τους όσον αφορά τους όρους πληρωμής και το 53% αποκαλύπτει ότι δεν επιτυγχάνει έκπτωση ακόμα και σε περίπτωση ολικής εξόφλησης της παραγγελίας του.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ακόμα και όσοι εξασφαλίσουν εγγυητική επιστολή από ελληνική τράπεζα, δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι αυτή θα γίνει δεκτή!!! Στην έρευνα το 26,5% των εταιρειών δηλώνει ότι αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα από προμηθευτές...
Προβλήματα
"Από το κούρεμα θα προκύψουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή, δεν θα υπάρχει πρόσβαση του τραπεζικού συστήματος στις αγορές κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να επιτείνει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ηδη μια σειρά από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν συστήσει στους πελάτες τους να ζητούν το κόστος εμπορευμάτων ή πρώτων υλών τοις μετρητοίς, ανεξάρτητα εάν διατηρούν μακροχρόνια σχέση με τις ελληνικές εταιρείες", λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, και σημειώνει ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε όσους δεν είναι εκτεθειμένοι σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ όσοι δεν δύνανται να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του "λουκέτου".
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το "κούρεμα" είναι ουσιαστικά ραντεβού με τη χρεοκοπία.
Αν ψαλιδιστεί το χρέος και σωθούν οι τράπεζες, η χώρα θα αποκτήσει μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής, όμως σε καμία περίπτωση δεν κουρεύονται δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης και υπογραμμίζει ότι η κρίση δεν τελειώνει με το "κούρεμα"
"Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα; Οι μισθοί θα μειωθούν περισσότερο με κέλυφος την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο με την μορφή εφεδρείας θα αυξηθούν, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου και σε συντάξεις. Οσο είναι το "κούρεμα" τόση θα είναι και η υποτίμηση της ζωής των Ελλήνων.
Η ρευστότητα στην αγορά θα είναι ελάχιστη έως μηδενική και υγιείς επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να στηρίξουν την αγορά.
Οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν στα 50 δισ., κάπου στο 40% του συνολικού δανεισμού της αγοράς από τις τράπεζες που φτάνει τα 138 δισ.", σημειώνει ο κ. Κορκίδης και αναφέρει ότι θα επικρατήσει ένα καθεστώς "επιχειρηματικής εφεδρείας" και αγνώστου διάρκειας παραγωγική αδράνεια...
ΥφεσηΟσο για τα θετικά από το "haircut", η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι με βιώσιμο χρέος έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα εξόδου από την ύφεση και επιστροφή στις αγορές αν δεν δημιουργηθούν νέα ελλείμματα.
"Εκτός από τις επιπτώσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, το "κούρεμα" θα επηρεάσει σαφώς και τις εξαγωγές, θα ελαχιστοποιήσει τη ρευστότητα και θα οδηγήσει σε δίνη ύφεσης την οικονομία", λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς.
"Οταν έχεις αύξηση εξαγωγών 40% με αρνητικό βαθμό πιστωτικής επέκτασης, αυτομάτως δημιουργείται κενό που καλούνται εξαγωγείς να καλύψουν με ίδια κεφάλαια. Οι επιχειρήσεις πνίγονται, καθώς οι προμηθευτές ζητούν πληρωμή της μετρητοίς", λέει ο κ. Λακασάς και συμπληρώνει ότι ο πληθωρισμός κινείται μάλλον σε καλά επίπεδα. "Ισως επέλθει και πτώση των τιμών εάν συνδυαστεί με προτίμηση σε ελληνικά προϊόντα έναντι εισαγομένων.
Θα πρέπει βέβαια να καταναλώνουμε όσα παράγουμε και κυρίως σε κλάδους με πρωτογενές πλεόνασμα, όπως τα αγροτικά προϊόντα, τα τρόφιμα κ.λπ.".
Ο τομέας της παραγωγής και των ειδών διατροφής φαίνεται ότι θα αποτελέσει και έναν δείκτη για την επόμενη ημέρα. Ηδη παρατηρείται το φαινόμενο στροφής σε νέες παραγωγές, ενώ χιλιάδες αγρότες παράλληλα με τη δική τους σοδειά θα καταφεύγουν στον "κήπο" για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
"Η χώρα πρέπει να ζει με αυτά που βγάζει. Προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές και θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη ζωή μας ως κράτος και ως πολίτες με ό,τι βγάζουμε", λέει ο κ. Τζαννέτος Καραμίχας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ). "Θα περάσουμε περίοδο όπου το τραπεζικό χρήμα θα είναι σπάνιο και ακριβό, η ανάπτυξη θα... πάει για αργότερα και η χώρα θα είναι σε στασιμότητα.
Θεωρώ ότι από πλευράς φυτικών προϊόντων η χώρα έχει επάρκεια και δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Πολύ φοβάμαι βέβαια ότι η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, θα ρίξει τη ζήτηση.
Εκεί που μπορεί να υπάρξουν προβλήματα είναι στα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά, όπου είμαστε εξαρτώμενοι, καθώς εισάγουμε μεγάλες ποσότητες". Τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ καταγράφουν ήδη μια τάση επιστροφής στο χωράφι από ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους κάποιο κλήρο, ενώ υπάρχει στροφή παραγωγής από καπνά και βαμβάκι σε διατροφικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι. Πολλοί αγρότες με μονοκαλλιέργεια φροντίζουν τώρα για την αυτοκατανάλωση δημιουργώντας ξανά μποστάνια και κοτέτσια.
Νέες συνθήκες"Το "κούρεμα" δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά, θα έχει επιπτώσεις στους μισθούς και μέσω αυτών στο προς κατανάλωση εισόδημα", λέει ο κ. Γιώργος Καββαθάς. αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ. "Θα πρέπει να αλλάξουμε πολιτική σε όλα τα επίπεδα, από τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων έως την τιμή προς τον καταναλωτή.
Ηρθε η εποχή όπου εξ ανάγκης θα πάμε σε μείωση τιμών σε όλα τα επίπεδα. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, είναι λογικό ότι η αγορά να αυτορυθμιστεί προς τα κάτω. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα είχαν οι πάντες πρόσβαση, χωρίς να είναι συνδεδεμένοι με πραγματικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ηδη όμως επενδύσεις γίνονται από μικρή μερίδα εμπόρων, μόνο το 4,5% προτίθεται να επενδύσει, καθώς η αβεβαιότητα φρενάρει τις όποιες σκέψεις για επενδύσεις".
Οπως προσθέτει ο κ. Καββαθάς, μια έρευνα από το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δείχνει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει ακόμα 130.000 επιχειρήσεις και θα προστεθούν σε αυτές που έβαλαν "λουκέτο" από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2011.
Οσο για τις τελικές τιμές των προϊόντων, η ΓΕΣΕΒΕ συμπληρώνει ότι αν σκεφτεί κανείς ότι τα 75% των ειδών που βρίσκονται στο ράφι είναι εισαγόμενα από 6-7 πολυεθνικές, τότε εναπόκειται σε αυτές εάν όντως μειωθούν οι τιμές όταν δεν θα υπάρχει αγοραστική δύναμη.
Το μεγάλο βέβαια ερώτημα που επανέρχεται είναι σε τι κατάσταση θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα ως αιμοδότης της αγοράς. "Πρέπει να δούμε πίσω από τις γραμμές.
Ο εμπορικός κόσμος αγωνίζεται για την επιβίωση, ζητεί να μη γίνουν απολύσεις και μείωση μισθών διότι από εκεί κινείται η αγορά. Οσο για τη μείωση τιμών, έχει γίνει ήδη και ίσως συνεχιστεί", λέει ο κ. Παναγιώτης Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
H μειωμένη ζήτηση... θα ρίξει τις τιμές
"Το "κούρεμα" δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά, θα έχει επιπτώσεις στους μισθούς και μέσω αυτών στο προς κατανάλωση εισόδημα", λέει ο κ. Γιώργος Καββαθάς. αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ.
  • "Θα πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, από τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων έως την τιμή προϊόντων. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, είναι λογικό ότι η αγορά να αυτορυθμιστεί προς τα κάτω", τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ.
  • "Ισως επέλθει μείωση τιμών εάν συνδυαστεί με προτίμηση σε ελληνικά προϊόντα έναντι εισαγομένων, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς.
  • Κώστας Μίχαλος πρόεδρος ΕΒΕΑ
    Θα επιδεινωθεί το πρόβλημα ρευστότητας για τους μικριμεσαίους. Ηδη τράπεζες του εξωτερικού συστήνουν στους πελάτες τους να πληρώνονται μετρητοίς από Ελληνες συνεργάτες.
  • Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ
    Οσο είναι το "κούρεμα" τόση θα είναι η υποτίμηση της ζωής των Ελλήνων. Οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν στα 50 δισ., κάπου στο 40% του συνολικού δανεισμού από τις τράπεζες.
  • Δημήτρης Λακασάς πρόεδρος της ΣΕΒΕ
    Εκτός από τις τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το "κούρεμα" θα επηρεάσει και τις εξαγωγές, θα ελαχιστοποιήσει τη ρευστότητα και θα οδηγήσει σε δίνη ύφεσης την οικονομία.
Γιώργος Αποστολίδης
gapostolidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: