Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

H νέα γερμανική Ευρώπη της Merkel


H νέα γερμανική Ευρώπη της Merkel

Share
Όσοι σκέφτονται συνομωσιολογικά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, αποτελεί ένα γερμανικό σχέδιο.
Η καταχρεωμένη Νότια Ευρώπη, που πλέον αντιμετωπίζει την οικονομική εξαθλίωση, με τα όρνια της αγοράς ομολόγων να ψάχνουν για θύματα, στρέφεται προς τη Γερμανία, την οποία βλέπει ως σωτήρα.
Η οικονομική αυτή αναστάτωση, έχει μετατρέψει την Γερμανία, από τον παρία της Ευρώπης, στον ηγέτη της.
Είναι πλέον καταφανές, ότι η Γερμανία, με ειρηνικά μέσα έχει καταστεί υπερδύναμη, και υπαγορεύει το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτή τη φορά με τα ευρώ αντί για τις σφαίρες.
Η Γερμανία προσπαθεί να βάλει τέλος στον κρατικό σοσιαλισμό της Ευρώπης, αντικαθιστώντας τον με την λιτότητα, κάτι που η Ελλάδα αποκλείεται να αποδέχονταν μόλις πριν από  λίγα χρόνια.
Το αποκορύφωμα σε αυτή την ηγετική επιστροφή της Γερμανίας ήρθε με τη προχθεσινή υπερψήφιση στη Bundestag, της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης στα €440 δισ. Ελάχιστοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν, και οι περισσότεροι το ψήφισαν. Η Γερμανία θα είναι υπεύθυνη για το μισό περίπου αυτού του ποσού.
Το εν λόγω ταμείο δεν πρόκειται να ξεφορτωθεί το χρέος το οποίο και θα πρέπει να ρευστοποιηθεί, μάλλον με μια σημαντική πτώση των συνθηκών διαβίωσης στην Νότια Ευρώπη.
Η Γερμανία εφάρμοσε κάποια δικά της μέτρα λιτότητας πριν από πολλά χρόνια, εν μέσω διαφωνιών, που σήμερα βοηθούν στην άνθηση της οικονομίας της.
Το ταμείο υποτίθεται πως θα περιχαρακώσει την Ελλάδα, εμποδίζονταν την μεταδοτικότητα της κρίσης της στην Ισπανία, στην Ιταλία, και στη Πορτογαλία.
Η Ελλάδα είναι τώρα υποχρεωμένη να εφαρμόσει δρακόντειες περικοπές δημοσίων δαπανών, κάτι που ήδη ξεκίνησε.
Η υπερψήφιση της Bundestag αποτελεί μια τεράστια νίκη για την Γερμανίδα καγκελάριο, η πολιτική θέση της οποίας ήταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα ασταθής.
Όπως όλα δείχνουν, αν συνεχίσει τις επιτυχίες της, μπορεί να καταλήξει να είναι η μακροβιότερη καγκελάριος όλων των εποχών. Και θα αποτελούσε μεγάλη ειρωνεία, αν αυτή η γυναίκα από την Ανατολή, καταφέρει τελικά να δημιουργήσει την ενωμένη Ευρώπη, που αρχικά είχε οραματιστεί ο δυτικόφιλος Konrad Adenauer.
Η Merkel δεν χρειάστηκε την στήριξη των αριστερών ή των Πρασίνων, για να περάσει τη θέση της. Συγκέντρωσε 535 ψήφους, πετυχαίνοντας μια άνετη πλειοψηφία. Έτσι, ο κυβερνητικός της συνασπισμός με τους Ελεύθερους Δημοκράτες μάλλον θα αντέξει ως τις επόμενες εκλογές.
Η Merkel έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει η σιδηρά καγκελάριος.
Εκεί που ο Helmut Kohl ένωσε την Γερμανία, αυτή μπορεί πλέον να ενώσει την Ευρώπη επάνω σε γερμανικά πρότυπα. Η πορεία της ήταν αργή και επίμονη. Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για ολιγωρία. Η ίδια όμως, συνεχώς υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να ακολουθεί τη πορεία των ΗΠΑ.
Θεωρεί αποκρουστικό το πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων που εφαρμόζει ο Ομπάμα. Η Γερμανία ακολουθεί μεθόδους λιτότητας εδώ και δέκα χρόνια. Ο δείκτης ανεργίας της είναι στο 6.6%, κάτι που για τον Ομπάμα θα ήταν ονειρικό. Τώρα, η Merkel εκμεταλλεύεται την κρίση, για να περάσει την λιτότητα και στα κράτη της Νότιας Ευρώπης.
Οι εποχές των απεριόριστων δαπανών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πολύ πιθανόν, η καγκελάριος να θελήσει να κινηθεί προς μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, με τον πυρήνα της να επιδιώκει μια πιο ταχεία πολιτική ολοκλήρωση, και τη περιφέρεια να μεταρρυθμίζει τα οικονομικά της.
Προς το παρόν, η Merkel και η νέα Γερμανία της οποίας ηγείται, είναι οι μεγάλοι νικητές.
Σίγουρα, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να γκρινιάζουν επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν τους λογαριασμούς των σπάταλων Νότιων γειτόνων τους, και η Σλοβακία θα πρέπει να πιεστεί για να εγκρίνει κι αυτή το νέο πακέτο διάσωσης. Το Βερολίνο όμως θα σιγουρέψει την επιτυχία.
Η μεγάλη οικονομική ευθύνη, συνδυάζεται και με μεγάλη ισχύ.
Και σήμερα, η Merkel έχει την μοναδική ευκαιρία να σχηματίσει την Ευρώπη κατ` εικόνα της Γερμανίας.

The National Interest
Απόδοση:S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: