Σπρώχνουν 30.000 στην εφεδρεία, καταργούν 150.000 θέσεις
Με κουρεμένη αποζημίωση και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια ρίχνονται στην εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι από 27 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ καταργούνται άμεσα 150.000 κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο και κουρεύεται τουλάχιστον το 30% των τμημάτων και των διευθύνσεων.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας ή 33 χρόνια και είναι 53 ετών, καθώς και οι εργαζόμενοι οκτώ φορέων που καταργούνται και άλλων 34 που συγχωνεύονται. Οι τελευταίοι θα πρέπει μέχρι τέλος Νοεμβρίου να έχουν δώσει λίστες πλεονάζοντος προσωπικού, διαφορετικά θα ενταχθούν μαζικά στην εφεδρεία οι εργαζόμενοι που θεωρούνται μειωμένων προσόντων, δηλαδή οι απόφοιτοι Λυκείου και οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν θα διώξουν με καραμπόλα ισάριθμους υπαλλήλους από τους φορείς που θα τους υποδεχτούν, σε μια άνευ προηγουμένου... λοταρία απολύσεων, με πρώτο σταθμό την εφεδρεία.
Νέος χάρτης
Τα παραπάνω, καθώς και οι λεπτομέρειες που αφορούν το νέο βαθμολόγιο και την ένταξη των υπαλλήλων σε αυτό, καθώς και τις προαγωγές τους, καταγράφονται σε έξι εγκυκλίους που εξέδωσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπογράφει ο Δημήτρης Ρέππας.
Πρόκειται για ένα νέο χάρτη για υπαλλήλους και υπηρεσίες, ο οποίος, με αφετηρία την ημερομηνία 27 Νοεμβρίου και κέντρο των εξελίξεων την επόμενη χρονιά -2012- θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το Ελληνικό Δημόσιο σε ρυθμούς πρωτόγνωρους και χρονικές διαδικασίες εξπρές.
Με ταχείς ρυθμούς θα γίνει και το «κούρεμα» τουλάχιστον κατά 30% όλων των τμημάτων και διευθύνσεων του Δημοσίου, αφού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν παρθεί οι αποφάσεις για την κατάργηση μίας στις τρεις θέσεις ευθύνης και τη συγχώνευση χιλιάδων υπηρεσιών. Στις θέσεις προϊσταμένων που θα αδειάσουν με την εφαρμογή της εφεδρείας θα τοποθετηθούν νέοι με την απόφαση του υπουργού, μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις κατόπιν διαγωνισμού.
Από την εφεδρεία δεν εξαιρούνται τελικώς οι εκπαιδευτικοί, παρά μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ χάνεται η αποζημίωση για όσους μπουν σε εφεδρεία, με τη λογική ότι θεωρείται προαναγγελία απόλυσης, καθώς συμψηφίζεται με τις αποδοχές που θα λάβουν οι υπάλληλοι (60% του βασικού μισθού) για τους μήνες της εφεδρείας.
Σε ό,τι αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο θα ενταχθεί το μόνιμο προσωπικό του «στενού» δημόσιου τομέα αναφέρεται ότι θα ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 κατ' ελάχιστον 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και είναι 55 ετών, δηλαδή όσοι είναι σήμερα 53 ετών κι έχουν 33 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Οσοι υπάλληλοι -υπολογίζονται περίπου σε 2.000- κατά τη δημοσίευση του νόμου έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει ήδη 35 χρόνια υπηρεσίας, απολύονται αυτοδικαίως έως τις 27 Νοεμβρίου.
Επίσης, οι κενές οργανικές θέσεις που υπερβαίνουν ανά κλάδο-κατηγορία το 60% των θέσεων που προβλέπονται στον κάθε οργανισμό καταργούνται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στις περιπτώσεις που ο φορέας διαθέτει στους διάφορους κλάδους προσωπικού οργανικές θέσεις καλυμμένες κατά 40%, καταργούνται αυτοδίκαια μόνον οι κενές θέσεις.
Τέλος, η νέα βαθμολογική κλίμακα περιλαμβάνει έξι βαθμούς και οι προαγωγές από τον τέταρτο έως και τον πρώτο βαθμό γίνονται με ποσόστωση 90%, 80%, 70% και 30% αντίστοιχα. Αρα, θα περάσουν στην κορυφή της πυραμίδας μόλις τρεις στους 10 κρινόμενους. Το νέο βαθμολόγιο ισχύει από σήμερα και για την κατάταξη όλων στους νέους βαθμούς θα ληφθεί υπόψη και η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2011.
Οι λεπτομέρειες που ορίζονται για την εφεδρεία είναι οι εξής:
- Στην εφεδρεία βγαίνουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα και έχουν συμπληρώσει ήδη 33 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο, άρα κλείνουν 35 χρόνια ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 (Δημόσιο-ΟΤΑ-ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ). Αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στην εφεδρεία για 24 μήνες.
Εξαιρούνται ιατρικό, νοσηλευτικό, καλλιτεχνικό προσωπικό και ερευνητές, καθώς και ανάπηροι ή υπάλληλοι που έχουν συζύγους ανάπηρους ή και τέκνα ή είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.
Σε 8 φορείς
- Εργαζόμενοι που υπηρετούν σε 8 φορείς (βλέπε πίνακα) που καταργούνται θα είναι οι πρώτοι που θα ενταχθούν στην εφεδρεία για χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες.
- Στην εφεδρεία από την 1η Ιανουαρίου 2012 επίσης μπαίνουν εργαζόμενοι σε 34 φορείς (βλέπε πίνακα) που καταργούνται ή συγχωνεύονται και δεν έχουν μεταφερθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου σε άλλους φορείς που ορίζονται επακριβώς στον πίνακα. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ο χρόνος της εφεδρείας θα είναι 12 μήνες.
- Οι εργαζόμενοι που θα μεταταχθούν θα φέρουν «καραμπόλα» εφεδρείας στους φορείς που θα τους υποδεχτούν, καθώς μετά τη μεταφορά του προσωπικού οι διοικήσεις των νέων φορέων θα πρέπει να θέσουν σε εφεδρεία μέχρι το τέλος του χρόνου (31-12-2011) προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και αποφοίτων Λυκείου ισάριθμο με εκείνους που έχουν μεταταχθεί στην ίδια εκπαιδευτική κατηγορία. Κριτήρια για την ένταξη στην εφεδρεία σε αυτή την περίπτωση είναι ο χρόνος προϋπηρεσίας, με πρώτους εκείνους που έχουν τη λιγότερη προϋπηρεσία, δηλαδή το ακριβώς αντίστροφο με ό,τι συμβαίνει με την ένταξη στην εφεδρεία στους υπόλοιπους υπαλλήλους που προηγούνται, εκείνοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη δηλαδή. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους οργανισμούς όπου δεν καταγράφεται πλεονάζον προσωπικό μέχρι το τέλος του 2011, διότι τότε θα τίθεται σε εφεδρεία όλο το προσωπικό μειωμένων προσόντων (δηλαδή απόφοιτοι Λυκείου και υποχρεωτικής εκπαίδευσης).
- Οι αποδοχές της εφεδρείας είναι το 60% του βασικού μισθού του υπαλλήλου, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές. (Στους φορείς που καταργούνται οι εισφορές θα δοθούν από τον ΟΑΕΔ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου