Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Διαπραγματεύσεις για το κούρεμα


Συνάντηση στη Φραγκφούρτη εκπροσώπων του ΟΔΔΗΧ με το IIF και θεσμικούς κατόχους ομολόγων

Διαπραγματεύσεις για το κούρεμα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 
«Κλειδί» για την επιτυχία του PSI+ θεωρείται το υψηλό επιτόκιο που θα προσφερθεί για τα νέα ομόλογα, αλλά και η διαχείριση του ποσού των 30 δισ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή μετρητών στους ομολογιούχους που θα αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Αρχίζουν σήμερα στη Φραγκφούρτη οι διαπραγματεύσεις για τους όρους που θα διέπουν το haircut του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση που έδωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο σχέδιο που του παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Κλειδί για την επιτυχία του PSI+ από τις πρώτες επαφές που είχε ο ΟΔΔΗΧ με το IIF και θεσμικούς κατόχους ομολόγων, θεωρείται το υψηλό επιτόκιο που θα προσφερθεί για τα νέα ομόλογα, αλλά και η διαχείριση του ποσού των 30 δισ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή μετρητών στους ομολογιούχους που θα αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Οικονομίας Oλι Ρεν, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η καθολική συμμετοχή των θεσμικών ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε 100-103 δισ. ευρώ.
Εναντι των ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ, που θα υποστούν εθελοντικό haircut στους πιστωτές θα δοθούν νέα ομόλογα εγγυημένα, αξίας 70 δισ. ευρώ, και 30 δισ. ευρώ σε μετρητά. Το ποσό που θα καταβληθεί μετρητοίς θα προέλθει από το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το μηχανισμό, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Oλι Ρεν, τον Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτο το σχέδιο και πιο ελκυστικό για τους ομολογιούχους, προτείνεται κλιμάκωση του ύψους των μετρητών που θα καταβληθούν, ανάλογα με τη διάρκεια των υπό ανταλλαγή τίτλων, όπως και κλιμάκωση των επιτοκίων των νέων τίτλων, που θα κυμαίνονται από 5,5% μέχρι και 8%.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση:
- Για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020, η ονομαστική τους αξία θα αντικαθίσταται με νέους τίτλους αξίας κατά 50% μικρότερης. Επί της νέας ονομαστικής αξίας των ομολόγων, θα καταβάλλεται το 10% μετρητοίς και το 90% με νέα ομόλογα, τα οποία θα είναι εγγυημένα από τον EFSF.
- Για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2020 το ποσοστό των μετρητών θα ανέρχεται σε 15% επί της νέας ονομαστικής αξίας των ομολόγων και το 85% θα αποτελείται από τίτλους.
- Για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2014, το ποσοστό των μετρητών θα αντιστοιχεί στο 20% της νέας ονομαστικής αξίας και το 80% θα αποτελείται από νέους τίτλους.
- Για τα ομόλογα διάρκειας 20 ως 30 ετών, το ποσοστό των μετρητών αυξάνεται σε 30%-40% επί των νέων (μειωμένων κατά 50%) ονομαστικών αξιών.
- Το μέσο ύψος των επιτοκίων για τα νέα ομόλογα, που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι 6%.
Η πρόταση της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) περιέχει δύο άξονες, ένα για τους ξένους θεσμικούς και ένα για τους Ελληνες.
Για τους ξένους προτείνει haircut των ομολόγων (αξίας περίπου 140 δισ. ευρώ) κατά 50% και την αντικατάστασή τους με νέους τίτλους διάρκειας 22 ετών. Επίσης τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα με ομόλογα του EFSF αξίας 29,75 δισ. ευρώ, ενώ θα φέρουν επιτόκιο από 5,5% έως 7,5%, το οποίο θα προσαυξάνεται με το 10% της διαφοράς μεταξύ του σημερινού ονομαστικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και αυτού που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί.
Για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν ομόλογα ύψους 65 δισ. ευρώ, το IIF προτείνει haircut 37%. Για το 63% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, θα δοθούν νέα ομόλογα 15ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 8%, που ενδεχομένως να προσαυξάνεται με το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.
Στη Βουλή την Παρασκευή ο προϋπολογισμός του 2012
Υπό την απειλή των υστερήσεων των εσόδων και της μεγαλύτερη ύφεσης της οικονομίας, που θα επιφέρουν νέα μέτρα, τελεί ο προϋπολογισμός του 2012, που συζητείται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή.
Στόχος είναι να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3 δισ. ευρώ, αλλά και μείωση του συνολικού ελλείμματος, λόγω της μείωσης των τόκων που θα επιφέρει το haircut του ελληνικού χρέους.
Νέα μέτρα, πλην όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί, δεν προβλέπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν, αν διαπιστωθεί ότι οι στόχοι αποκλίνουν. Ενδεχομένως όχι από την παρούσα μεταβατική κυβέρνηση, αλλά από την επόμενη, την ερχόμενη άνοιξη, που θα έχουν οριστικοποιηθεί οι υστερήσεις του 2011, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μια σαφή εικόνα για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2012.
«Βαρίδι» για το νέο προϋπολογισμό, που ίσως φέρει νέα μέτρα, αποτελούν οι υστερήσεις των εσόδων του 2011, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, και οι δαπάνες που υπερβαίνουν το στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, που, αν δεν διορθωθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα καλυφθούν το 2012, όπως προβλέπει η τελευταία συμφωνία με την τρόικα.
Ο νέος προϋπολογισμός θα στηρίζεται στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, για την αύξηση των εσόδων, όπως:
- Οι έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα.
- Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 5.000 ευρώ από 1-1-2011, που θα αυξήσει δραματικά το φόρο εισοδήματος που θα καταβληθεί το 2012 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
- Στην αύξηση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2011 από την κατάργηση ή τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών.
- Στην αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις από την 1-1-2011, λόγω της νέας κλίμακας παρακράτησης με το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ.
- Στην αύξηση της φορολογίας ακινήτων, που θα προέλθει κυρίως από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και από αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης και κατοχής ακινήτων.
Στον τομέα των δαπανών, πρόσθετα οφέλη αναμένονται:
- Από την εφεδρεία. Μέχρι τέλος του 2011, τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα αμείβονται με το 60% των σημερινών αποδοχών τους. Θα ακολουθήσει, εντός του 2012, νέος κύκλος εξόδου υπαλλήλων στην εφεδρεία.
- Από την περικοπή των μισθών, που έφερε το νέο μισθολόγιο, που θα μειώσει τη δαπάνη κατά 25% το 2012.
- Από τις μειώσεις των συντάξεων.
- Από τις καταργήσεις δημοσίων φορέων.
«Αγκάθι» για το νέο προϋπολογισμό αποτελούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων που αυξάνονται δραματικά λόγω της μείωσης της απασχόλησης, ενώ οι ανάγκες τους για αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό θα διευρυνθούν από το haircut των ομολόγων.
Εντοκα: Μικρή αύξηση των επιτοκίων
Μικρή επίπτωση είχε στο επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό που ζητούσε, καλύπτοντας τις λήξεις παλαιότερης έκδοσης.
Το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,63%, από 4,61% στην προηγούμενη δημοπρασία, που είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, και 4,56% που ήταν το επιτόκιο στην έκδοση του Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή των εντόκων διαμορφώθηκε στο 98,843.
Το ύψος της δημοπρασίας ήταν 1 δισ. ευρώ και υποβλήθηκαν, μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), συνολικές προσφορές ύψους 2,94 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,94 φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό μπορεί να φτάσει σε 1,6 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 30%, επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και αύριο 17 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστική ήταν η συμβολή των ελληνικών τραπεζών στην επιτυχή έκβαση της δημοπρασίας, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό που χρειάζεται και το επιτόκιο να αυξάνεται οριακά. Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είχε ενισχυθεί με την ενεργοποίηση του πακέτου ύψους 30 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: